PAR I HJERTER: Emmanuel Macron (39) og Brigitte Trogneux (64) overtar posisjonen som Frankrikes presidentpar. Her avbildet sammen på en pressefotografering i april. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PAR I HJERTER: Emmanuel Macron (39) og Brigitte Trogneux (64) overtar posisjonen som Frankrikes presidentpar. Her avbildet sammen på en pressefotografering i april. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Slik blir førstedamens nye liv: - Det kan godt hende han prøver å innføre noe nytt

Brigitte Trogneux (64) blir omtalt som Frankrikes svar på Michelle Obama (53). 

(Dagbladet): I 1914 tok Frankrikes statsminister Joseph Caillaux’s kone, Henriette, livet av en avisredaktør, fordi hun mente han var en trussel mot ektemannens politiske karriere.

Om en uke føyer Brigitte Trogneux (64) seg inn i rekka av franske statslederkoner, som har skapt store overskrifter.

Av helt andre grunner, vel å merke.

Oppretter ny rolle

Emmanuel Macron (39) vant presidentvalget i Frankrike søndag, og blir dermed landets yngste leder siden Napoleon. Nå planlegger Macron å gjøre kona til førstekvinne, en tittel Frankrike egentlig aldri har brukt tidligere.

VANT PRESIDENTVALGET: Emmanuel Macron ble valgt til president i Frankrike med mer enn 65 prosent av stemmene. Her er seierstalen. Video: CNN Vis mer

- Hun skal ikke være gjemt eller bare bli en Twitter-melding. Hun skal stå ved siden av meg, fordi hun alltid har gjort det, sier valgvinneren, ifølge Forbes.

Han ønsker å tildele kona flere oppgaver som førstedame, og en egen stab, ifølge The Times - som i likhet flere andre medier sammenlikner Brigitte med USAs forrige presidentfrue, Michelle Obama.

Førsteamanuensis i fransk samfunns- og kulturkunnskap ved høyskolen i Østfold, Franck Orban, er skeptisk til at Brigitte Trogneux får en spesielt aktiv rolle som førstedame - i alle fall ikke politisk.

- Macrons kommende maktposisjon er sårbar, og det forventes at man ikke blander sammen politikk og familieliv i Frankrike. Det har blitt antydet at Brigitte kunne få en jobb hos ektemannen, som rådgiver for eksempel, men jeg tror ikke det ville blitt populært. Særlig ikke etter at Francois Fillon (en annen kandidat, journ.anm) ble anklaget for å ha lønnet kone og barn, sier Orban, og legger til:

- Man ønsker ikke at presidenten skal bli påvirket av nære relasjoner. Det kan i verste fall svekke hans embete.

HOLLYWOOD-PREG: Macron-paret på den røde løperen i forbindelse med et kongelig besøk fra Spania i 2015. Foto: NTB Scanpix
HOLLYWOOD-PREG: Macron-paret på den røde løperen i forbindelse med et kongelig besøk fra Spania i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men selv om franske presidentdamer gjerne har en litt mer tilbaketrukket rolle enn de vi har sett i USA, blir ikke Orban overrasket hvis Macron bryter med tradisjoner.

- Det kan godt hende han prøver å innføre noe nytt. Han har jo allerede brutt en del konvensjoner, sier Orban.

- En ny situasjon

Aldersforskjellen mellom Macron og kona har skapt vel så mange overskrifter som 39-åringens rekordlave presidentalder. Faktisk er aldersforskjellen i fødeår nøyaktig den samme som i et annet presidentekteskap, det mellom Donald (70) og Melania Trump (47).

Men i dette tilfellet er det kvinnen som er eldst.

- Dette er en ny situasjon i fransk politikk, og det blir spennende å se hva slags rolle hun egentlig får i Frankrike, politisk eller ei, sier Orban, og fortsetter:

- Det er for tidlig å si hvor godt likt hun er blant franskmennene, for hun var relativt ukjent før valgkampen. Men folk er veldig nysgjerrige på henne, spesielt på dynamikken i forholdet. Vil Macron være lett påvirkelig, for eksempel? Eller vil han ta sine egne valg?

«Folk er veldig nysgjerrig på henne» Franck Orban, førsteamanuensis ved høyskolen i Østfold

Franskmenn vet riktignok en del om forholdet og hvordan det oppsto, men paret snakker lite om det. Brigitte - som kalles Bibi - lettet litt på sløret i fjor.

Sjokolade-arving

Emmanuel var 15 år da han ble forelsket i læreren sin hjemme i Amiens. Selv nærmet hun seg 40 år, var gift og hadde tre barn - og kom fra en velstående familie som drev en lokal, firegenerasjons sjokoladeforretning.

Emmanuels foreldrene likte ikke romansen, og sendte ham til Paris for å få ham til å glemme trebarnsmora - uten hell. Hun var litteratur- og dramalærer, og det var det som fikk det til å oppstå følelser mellom dem.

- Skrivingen førte oss sammen. Det utløste en utrolig nærhet, og jeg var helt sjarmert av intelligensen hans. Han var ikke som de andre. Ingen får noen gang vite hva som gjorde at historien vår endte som en kjærlighetshistorie.

- Det blir vår hemmelighet, sa hun til Paris Match, ifølge Forbes.

I 2006 endte Brigitte Trogneuxs ekteskap i en skilsmisse. Allerede året etter giftet hun seg med Emmanuel Macron.

Likte ikke intervjuet

- Da Emmanuel var 17 sa han at «uansett hva du gjør, skal jeg gifte meg med deg». Vi snakket sammen hver dag, og tilbrakte flere timer på telefonen. Gradvis klarte han å fjerne motstanden min, på en fantastisk måte. Han var så tålmodig, har hun sagt.

STJERNE OVER NATTA: Franskmennene har fortsatt mange spørsmål om Brigitte Trogneux. Foto: NTB Scanix
STJERNE OVER NATTA: Franskmennene har fortsatt mange spørsmål om Brigitte Trogneux. Foto: NTB Scanix Vis mer

Emmanuel Macron var ikke spesielt begeistret over det intervjuet.

- Kona mi er ikke så vant til media, og hun angrer på det hun sa. Det var en tabbe. Vi har ingen interesse av å ha forholdet vårt på utstilling. Jeg tar ansvaret, og vi kommer ikke til å gjøre noe liknende igjen, sa han ifølge The Telegraph.

Om de ikke kommer til å invitere pressen hjem på kjøkkenet, var det liten tvil om hvor viktig kona er for den kommende presidenten da han vant den første valgomgangen.

- Brigitte. Uten deg hadde jeg ikke vært meg, sa han fra scenen.

OFFISIELL PRESIDENTBOLIG:  Élyséepalasset i Paris. Foto: Reuters / NTB Scanpix
OFFISIELL PRESIDENTBOLIG:  Élyséepalasset i Paris. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Tradisjonen tro får det kommende presidentparet boltre seg i Élyséepalasset, franskmennenes svar på Det hvite hus, om kort tid. Det overdådige palasset, som ligger i hjertet av Paris, består av 369 rom i forskjellige størrelser, med en rekke majestetiske utsmykninger og originale møbler fra 1800-tallet.

Seks rom i slottets østre fløy er opprinnelig utformet som presidentparets private bolig. Flere presidenter har riktignok beholdt sin private bolig og bare anvendt palasset til representative formål, og ifølge The Times er det uvisst hva Macron-paret kommer til å gjøre. De må uansett gi slipp på ferieboligen sin, av sikkerhetshensyn, skriver avisa.

Élyséepalasset inneholder for øvrig et rom som tradisjonelt har blitt brukt som presidentfruens kontor, The Blue Room.

Syv barnebarn

Ikke bare er den kommende franske presidenten bonuspappa til konas tre barn, han er også bonusbestefar(!) til Brigittes sju barnebarn. Egne barn har ekteparet ingen planer om, skal vi tro Franck Orban.

- Han har tidligere sagt i et intervju at de har bestemt seg for å ikke få barn sammen, rett og slett fordi hun er for gammel, sier han.

At eldre menn blir sammen med yngre damer, er ikke uvanlig. At en kvinne gifter seg med en mann hun potensielt kunne vært mora til, skjer ikke så ofte.

Dermed må de tåle ganske mye i sosiale medier. Bilder av tilfeldige mødre, med små barn, har vært en gjenganger - med kommentarer som: «Her møtes de for første gang.» eller «Å, han tok med seg moren sin».

- At en ung mann skal være sammen med en eldre kvinne kan virke sjokkerende, særlig med tanke den litt mannsjovinisme kulturen som finnes i Frankrike. Vi har fått en utvikling der skittkasting har blitt en trend, så jeg tror Macron-paret blir pent nødt til leve med at folk snakker om aldersforskjellen, sier Orban.

FRANKRIKES NYE PRESIDENTPAR: Emmanuel Macron feiret valgseieren med kona søndag kveld. Foto: NTB Scanpix
FRANKRIKES NYE PRESIDENTPAR: Emmanuel Macron feiret valgseieren med kona søndag kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Tør å kritisere ham

Forfatter Caroline Derrien har, likhet med Orban, fulgt paret tett.

- Hun er en veldig positiv person, og utrolig ambisiøs på Emmanuels vegne. Hun er svært involvert i arbeidet hans, og en av få som tør å kritisere ham, sier Derrien til Financial Times.

En annen Macron-forfatter, Anna Fulda, sier følgende til BBC:

- Han ønsker å skape en idé om at siden han klarte å forføre en kvinne som er 24 år eldre enn ham og mor til tre barn, i en liten by med stor sjanse for å bli ertet, skal han klare å erobre Frankrike på den samme måten.

Emmanuel Macron vant valget, men mandagens demonstrasjoner i Paris viste at han kanskje ikke har vunnet hele folket ennå.

Men om han er like tålmodig som president som da han var forelska i lærer’n, klarer han kanskje det også? Det gjenstår bare å se.