Jørn Lier Horst:

Slik bruker han millionene

Suksessforfatteren tjener elleville summer på krimbøkene sine, men røper at det bare er én luksusting han har unt seg.

NY SESONG: Jørn Lier Horst opplever at bøkene hans når skjermene igjen - sesong to av «Wisting» spilles inn i disse dager. Her på settet i Follo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NY SESONG: Jørn Lier Horst opplever at bøkene hans når skjermene igjen - sesong to av «Wisting» spilles inn i disse dager. Her på settet i Follo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

FOLLO (Dagbladet): Jørn Lier Horst (50) har et produksjonsnivå de fleste norske forfattere kan se langt etter.

I tillegg til å gi ut en krimroman om politimannen William Wisting i året, skriver han også barnebokserien «Detektivbyrå nr. 2» på løpende bånd. At krimbøkene hans pryder topplistene år etter år, gjør at også mynten kommer klirrende etter.

Siden bokdebuten i 2004 har han gitt ut over 50 bøker.

50-åringen hadde et toppår i 2018, da han dro inn hele 22 millioner kroner. Bare krimkollega Jo Nesbø hadde en høyere inntekt.

Ny sesong

I fjor nådde også «Wisting» det visuelle mediet, og innspillingen av en ny sesong er nå i full gang.

Dagbladet får være med idet de første scenene blir spilt inn på et tømmerbruk i Follo. Til stede er også «gudfar» Lier Horst.

- Det er jo noe av det skumleste en forfatter kan oppleve - at det er andre som skal både gjenfortelle historiene i et annet format, og at det er skuespillere som skal gi virkelig liv til karakterene som jeg har formet, forteller han.

VENTET LENGE: - Det blir ikke noe håndhilsing, sier regissør Trygve Allister Diesen. Etter koronautsettelsen er innspillinga av «Wisting» sesong 2 i gang i Kråkstad i Nordre Follo kommune. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Anniken Aronsen Vis mer

Etter fjorårets suksess er imidlertid skuldrene til forfatteren lave, og han er mer enn komfortabel med å se Sven Nordin (63) tilbake i Wistings sko.

Ikke luksusdyr

Lier Horst har som kjent politibakgrunn, og i likhet med sin egen hovedrollekarakter ledet han etterforskninger i Vestfold. Det kan trygt sies at politijobben ikke var like innbringende som forfatterskapet, men nå vasser altså 50-åringen i penger.

Han kan likevel fortelle at det er snakk om et ganske moderat forbruk, og at millionene ikke benyttes på luksusvarer.

- Mye av inntektene har jeg investert i eget forlag. Mine inntekter er reinvestert i det forlaget for å brukes til å løfte fram andre og nye forfattere, sier han.

FIRERBANDE: Skuespiller Mads Ousdal (til høyre), regissør Trygve Allister Diesen, Jørn Lier Horst og hovedrolleinnehaver Sven Nordin på settet til sesong to av «Wisting». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FIRERBANDE: Skuespiller Mads Ousdal (til høyre), regissør Trygve Allister Diesen, Jørn Lier Horst og hovedrolleinnehaver Sven Nordin på settet til sesong to av «Wisting». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det er snakk om krim- og spenningsforlaget Capitana, som er underlagt Petter Stordalens forlagsdivisjon Strawberry Publishing. Lier Horst vekslet i fjor sin eierandel i forlaget mot 11,8 prosent av aksjene i Strawberry Publishing Norge.

- Liker ikke å snakke høyt om det

Selv om forfatteren lever nøkternt hva gjelder forbruk, har han investert en del penger i huset han bor i sammen med kona Beate.

Det arkitekttegnede huset inneholder blant annet et «skrivetårn» hvor forfatteren koker sammen krimmysteriene. Huset ligger ved havet i hjembyen Larvik, og på tomta fikk også Lier Horst realisert en barndomsdrøm.

- Jeg har jo svømmebasseng i hagen. Det er litt unorsk, det, derfor liker jeg ikke å snakke så høyt om det, sier han.

- Blir du litt blyg av å snakke om det?

- Ja, jeg blir jo det. Men Tom Egeland kjøpte Ferrari da han ble bokmillionær. Han hadde alltid drømt om det. Jeg ville ha svømmebasseng i hagen, og det har jeg nå, sier han lattermildt.

Han har tidligere fortalt til Finansavisen at familien handler på salg, og at kona fortsatt kikker på prislapper.

- Jeg kom fra en typisk arbeiderfamilie med hjemmeværende mor og en far som var mekaniker. Og som andre i etableringsfasen slet vi også med å få endene til å møtes. Vi har ikke vent oss helt til å ha god råd, fortalte han til avisa i fjor.

WISTING: Sven Nordin, Carrie Anne Moss og Thea Loch Næss er noen av navnene du finner i dramaserien «Wisting», som baserer seg på krimbøkene til forfatter Jørn Lier Horst. Vis mer

Endret livsstilen

Svømmebassenget bruker han blant annet til å holde seg i form. Svømming og løping er hans foretrukne fysiske aktiviteter. For nesten to år siden bestemte han seg nemlig for å legge om livsstilen, og forfatteren gikk ned over 25 kilo.

- Det går fortsatt bra. Jeg har nok lagt på meg et par kilo under corona, men det gjør ikke noe, sier han blidt, og legger til at han vipper på tresifret.

Coronapandemien har som preget også krimforfatteren på andre områder, men har på langt nær satt en stopper for produksjonen. Heller tvert imot.

Lier Horst forteller Dagbladet at det har blitt langt mindre reising enn vanlig, men at det blir desto mer tid i skrivetårnet.

Og parallelt med at «Wisting»-innspillingen startet opp, ga også Lier Horst ut en rykende fersk «Wisting»-roman. «Sak: 1569» er den femtende boka om politietterforskeren. I juli ga han også ut tredje boka i krimserien han har skapt med forfatter Thomas Engen - «Slagside».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer