Dronning Elizabeth:

Slik er hun helt privat

Britenes dronning er visst en helt annen innenfor de kongelige vegger.

STORT SMIL: Dronning Elizabeth har både selvironi og en rungende latter, røper forfatter Sally Bedell Smith i et nytt intervju. Foto: Dominic Lipinski / Pa Photos / NTB
STORT SMIL: Dronning Elizabeth har både selvironi og en rungende latter, røper forfatter Sally Bedell Smith i et nytt intervju. Foto: Dominic Lipinski / Pa Photos / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

6. februar kan dronning Elizabeth (94) skryte av å ha vært Storbritannias statsoverhode i hele 69 år. Den rutinerte monarken tok over tronen 6. februar 1952, da faren kong George VI døde av lungekreft.

Svært mange briter har ikke opplevd noen annen monark enn dronning Elizabeth i sin levetid, og 94-åringen representerer en kontinuitet de færreste andre monarker kan skryte på seg.

Dronninga har regjert gjennom kriser og katastrofer, og siden hun tok over kongemakta i 1952, har hun samarbeidet med ikke mindre enn 14 statsministere.

Selv om dronning Elizabeth lever sterkt i britenes bevissthet, er det de færreste forunt å kjenne henne privat. For hvem er hun egentlig - bak de bestandig matchende antrekkene og den strenge, kongelige protokollen?

Det forsøkte den amerikanske forfatteren Sally Bedell Smith (72) å gi et svar på i den kongelige biografien «Elizabeth the Queen: The Life of a Modern Monarch» som ble utgitt i 2012.

Selvironi og latter

Smith er også historiker, og har spesialisert seg på bøker om ledere innen politikk, kultur og finans - i tillegg til biografier om medlemmer av den britiske kongefamilien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer