Julefeiringen til dronning Elizabeth

Slik feirer den britiske kongefamilien jul: Mimeleker, tullegaver og spesiell whisky-skål

Både strenge regler og mye moro i kongehusets juletradisjoner.

KONGELIG FEIRING: Den britiske kongefamilien pleier å samles på den kongelige Sandringham-eiendommen i Norfolk hver jul. Her er dronning Elizabeth, prins Charles og hertuginne Kate og prins William avbildet ved andre juleaktige anledninger. Foto: NTB scanpix
KONGELIG FEIRING: Den britiske kongefamilien pleier å samles på den kongelige Sandringham-eiendommen i Norfolk hver jul. Her er dronning Elizabeth, prins Charles og hertuginne Kate og prins William avbildet ved andre juleaktige anledninger. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For mange er den årlige julefeiringa preget av faste tradisjoner, mens andre varierer hva de gjør fra år til år, mens andre igjen ikke feirer jul i det hele tatt.

For den britiske kongefamilien følger imidlertid jula et relativt strengt skjema, med regler og rutiner som ikke akkurat åpner for så stor variasjon.

Alt fra når og i hvilken rekkefølge familiemedlemmene ankommer Sandringham, til hva slags julegaver de gir til hverandre, er bortimot gitt på forhånd.

Strengt tidsskjema

Forfatter Brian Hoey, som har skrevet en rekke bøker om det britiske kongehuset, skriver i en artikkel hos WalesOnline at de som er invitert til dronning Elizabeth (91) og prins Philips (96) julefeiring må følge en nøye utformet tidtabell.

En ukes tid før jul får de inviterte familiemedlemmene vite i hvilken rekkefølge de skal ankomme Sandringham, og på akkurat hvilket tidspunkt.

Det er dronningens stallmester, som er ansvarlig for all transport, som sørger for at gjestenes ankomster går som smurt - og følger kongelig protokoll:

Tidsskjemaet utformes nemlig slik at de minst prominente familiemedlemmene må ankomme først, mens prins Charles (69), hertuginne Camilla (70), og prins William (35) og hertuginne Kate (35) med familie får ankomme til slutt, ifølge Hoey.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer