Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jahn Teigen:

Slik feirer han 70-årsdagen

Jahn Teigen kan i dag se tilbake på 70 innholdsrike år under sola.

FYLLER ÅR: 27. september blir hele Norges Jahn Teigen 70 år. Video: Dagbladets arkiv og Emilie Rydning Vis mer

I dag, fredag 27. september 2019, er en stor dag for musikknorge. Hele landets Jahn Teigen fyller 70 år, og han kan se tilbake på en imponerende og minneverdig karriere.

Med over 40 album, mer enn 60 singler (den nyeste ble sluppet i dag!) og flere band, har han virkelig vært en av de mest markante musikerne i norsk offentlighet - siden han debuterte for hele 55 år siden.

Han forbindes også ofte med Melodi Grand Prix, der han har konkurrert i hele 14 finaler. Dessuten har 70-åringen representert Norge i European Song Contest tre ganger. Han har nærmest bodd i rampelyset i alle disse åra, men har i livets høst bestemt seg for å trekke seg smått tilbake.

Enorm karriere

I 2006 flyttet han til Klockaregården i Ingelstorp, en kort kjøretur utenfor byen Ystad lengst sør i Sverige, for å få fred og ro etter livet i rampelyset.

Likevel var ikke dette det siste vi fikk se av Teigen, som blant annet dukket opp som pauseunderholdning under Melodi Grand Prix-finalen i Oslo Spektrum i 2008.

Året etter satte han opp forestillingen «Jahn Teigen fra Tønsberg», før han i 2010 fikk tildelt Spellemannprisens hederspris for andre gang. Samme år ble han også utnevnt ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden og fikk en statue i hjembyen Tønsberg.

RIDDER: Jahn Teigen ble i 2009 utnevnt ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Foto: NTB Scanpix
RIDDER: Jahn Teigen ble i 2009 utnevnt ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I et eksklusivt intervju med Se og Hør denne uka, det første på mange år, snakket Teigen ærlig om både oppturene og nedturene i livet.

- Jeg har alltid hatt et avslappet forhold til alder. Men det er klart, 70 år høres mye ut. Da jeg var liten gutt, var 70-åringer skikkelig gamle. De gikk med hatt. Så jeg klarer ikke helt å ta inn over meg at jeg selv har nådd den alderen nå, sa han til ukebladet.

Feirer alene

Med låter som «Optimist», «Mil etter mil», «Det vakreste som fins», «Min første kjærlighet» og «Do re mi», er det mer enn nok å ta av når Teigen hedres med et eget jubileumsshow på Chateau Neuf i Oslo, i anledning 70-årsdagen. Han kommer imidlertid ikke til å være til stede selv.

Se og Hør skriver at han skal feire alene på gården i Skåne, men han vil trolig bli gjort stas på av både familie og venner på den store dagen.

Blant dem er Elisabeth «Bettan» Andreassen, som nylig uttalte til Dagbladet at Teigen har betydd enormt mye for henne.

- Jahn Teigen vil alltid leve med oss i alle tid. Han er blitt en del av den norske folkesjela. Alle har et forhold til Jahn, gjennom musikken, hans opp og nedturer, gjennom Melodi Grand Prix og ekteskapet med Anita. Han har laget et haug med hits og udødelige sanger, uttalte hun.

OPPSØKTE JAHN: I «Hver gang vi møtes» røpet Anita Skorgan hvordan hun og Jahn Teigen ble et par. Video: TV 2 Vis mer

Søt hyllest

Artistens datter Sara (35), som han fikk med Anita Skorgan i 1984, har også hyllet faren nylig. I Dagbladet Magasinet delte hun utvalgte bilder og tekster med leserne, og det kom tydelig fram at hun setter pris på ham.

STOLT FAR: Jahn Teigen og ekskona Anita Skorgan fikk datteren Sara i 1984. I anledning 70-årsdagen har Teigen stilt opp i et intervju med Se og Hør, mens datteren har delt bilder og ord om sin berømte far i Magasinet. Foto: NTB Scanpix
STOLT FAR: Jahn Teigen og ekskona Anita Skorgan fikk datteren Sara i 1984. I anledning 70-årsdagen har Teigen stilt opp i et intervju med Se og Hør, mens datteren har delt bilder og ord om sin berømte far i Magasinet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Pappa er som et barn, og det er det jeg elsker mest ved ham, sier 35-åringen om faren sin, Jahn Teigen.

Videre beskrev hun faren sin som en mann som er opptatt av at ting skal være gjort ordentlig og at man skal være god mot alle man møter.

- (...) Hans iver, den lekne og følsomme måten å se verden på, er en stor inspirasjon for meg, sa hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media