Den norske kongefamilien:

Slik feirer kongefamilien jul

- Ble ikke tatt et offisielt bilde i år.

JULEFEIRING: Kong Harald (t.h. foran), dronning Sonja, kronprins Haakon (bak t.h.), prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus foran juletreet på Bygdøy Kongsgård i Oslo.Foto: Lise Åserud / NTB
JULEFEIRING: Kong Harald (t.h. foran), dronning Sonja, kronprins Haakon (bak t.h.), prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus foran juletreet på Bygdøy Kongsgård i Oslo.Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kong Harald er utskrevet fra sykehus, og kongefamilien kan nå forberede seg på en fin jul sammen. I år skal de feire på Kongsseteren med variert julemat.

- Hans majestet kongen og hennes majestet dronningen feirer jul på Kongsseteren i Holmenkollen. Kronprinsfamilien vil også tilbringe julaften og deler av juledagene på Kongsseteren, opplyser kommunikasjonssjef Guri Varpe hos Det kongelige hoff.

Som vanlig vil kongefamilien også være til stede under gudstjenesten i Holmenkollen kapell 1. juledag.

SYKDOM: Kong Harald (85) er sykmeldt, melder kongehuset. Han er innlagt på Rikshospitalet. Video: Christina Holen Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

På bedringens vei

Kongen ble onsdag skrevet ut fra Rikshospitalet etter et opphold på to dager.

- Han er på bedringens vei, men vil ta det med ro i noen dager, opplyser Kongehuset onsdag.

Kongen ble innlagt mandag etter å ha fått en infeksjon som måtte behandles med intravenøs antibiotika. Det er ennå ikke avklart hva som skjer med årets nyttårstale. Kongehuset opplyser at beslutningen om hvem som holder talen, tas nærmere nyttårsaften.

Den årlige julefotograferingen har også blitt avlyst trolig på grunn av kongens sykdom.

- Det ble ikke tatt et offisielt bilde av kongeparet og kronprinsfamilien i år, bekrefter Varpe overfor Dagbladet.

Til daglig stepper kronprins Haakon inn for kongen hvis han er syk.

ELEKTRISK STEMNING: Kong Harald får salen til å le under slottsmiddagen for stortingsrepresentantene. Video: NRK Vis mer

Julestemning hjemme

Den siste uka har kongehuset delt videoer på Instagram av både julepynten på Slottet og på Skaugum, hvor kronprinsparet bor.

Det over seks meter høye juletreet på slottsbalkongen i Oslo er pyntet med over hundre lys og lyser opp for dem som krysser Slottsplassen.

På Skaugum pyntes det blant annet med tradisjonell julepynt som prinsesse Märtha hadde med seg fra Sverige. Kroningsgave

Kongsseteren, hvor kongefamilien feirer jula, ligger i Holmenkollen i Oslo. I sin tid var det en kroningsgave til kong Haakon og dronning Maud.

Dagens kongepar trives godt på «hytta», og tilbrakte også mye tid der under koronapandemien. Kong Harald hadde også hjemmekontor og ledet statsråd fra Kongsseteren.

Enkelte stusset over at kongeparet var på hytta midt under det såkalte hytteforbudet i påsken 2020, men hytta ligger jo i deres hjemkommune, så derfor var det helt ok for dem å være der.

Bygget er tegnet av arkitekt Kristian Biong og er en tømmerbygning i to etasjer, inspirert av norsk bondebebyggelse med motiver fra stabburet og bondestua. Tømmerveggene er synlige innvendig i huset, og interiørene er rikt dekorert med malte dekorasjoner og treutskjæringer.

PINLIG BERØRT: Kong Harald fortalte stortingspolitikerne om en flau episode da han var på middag hos dronning Elizabeth. Video: NRK. Vis mer

Variert julemåltid

Den norske kongefamilien har røtter fra både Norge, Sverige, Danmark og England. I løpet av julehøytida spiser de derfor retter fra alle de fire landene, men ikke alt på samme dag.

Noen av de tradisjonelle rettene som serves hos kongefamilien er norskpinnekjøtt, torsk, lutefisk, rakfisk, ribbe, samt krumkaker og multer.

De spiser også britisk plumpudding og mince pai, og svensk juleskinke Dansk jule-and.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer