Sofia Helin:

Slik fikk hun det berømte arret

Sofia Helin er stolt av merket hun har i ansiktet.

SUPERAKTUELL: Denne høsten blir Sofia Helin å se som kronprinsesse Märtha i NRK-serien «Atlantic Crossing». I den forbindelse har hun latt seg intervjue om privatlivet sitt. Nå avslører hun blant annet hvordan hun fikk sitt berømte arr. Foto: Heiko Junge / NTB
SUPERAKTUELL: Denne høsten blir Sofia Helin å se som kronprinsesse Märtha i NRK-serien «Atlantic Crossing». I den forbindelse har hun latt seg intervjue om privatlivet sitt. Nå avslører hun blant annet hvordan hun fikk sitt berømte arr. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Søndag kveld er det premiere på NRKs nye storsatsing, som skal handle om kronprinsesse Märthas rolle under 2. verdenskrig. Mens ektemannen og svigerfaren befant seg i England, reiste hun og barna, deriblant lille prins Harald, til USA.

Serien skal undersøke kronprinsessas liv under de avgjørende åra, og det er svenske Sofia Helin (48) som har fått æren av å spille Märtha. Mange kjenner henne kanskje best som den litt eksentriske politietterforskeren Saga Norén fra suksesserien «Broen», som gikk i fire sesonger og vant flere priser.

DEN GANG DA: Helin er kanskje best kjent som Saga Norén i «Broen», der hun spilte mot Kim Bodnia i flere sesonger. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø / Scanpix Danmark / AFP / NTB
DEN GANG DA: Helin er kanskje best kjent som Saga Norén i «Broen», der hun spilte mot Kim Bodnia i flere sesonger. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø / Scanpix Danmark / AFP / NTB Vis mer

Hun har også vært å se i filmer som «Snømannen» og «Arn - Tempelridderen» de siste åra. Privat er hun gift med skuespiller og prest Daniel Götschenhjelm (52), som hun også har to barn med.

SATT UT: «Broen»-stjerna Sofia Helin fikk prøve seg som programleder under sesongpremieren av «Skavlan» i 2015. Et sex-spørsmål gjorde at Skavlan ble litt satt ut og tydelig stressa. Video: NRK / Monkberry Vis mer

Liker arret

Helin er opptatt av arbeidet sitt, og snakker sjelden om privatlivet. I et nytt intervju med VG Helg gjør 48-åringen imidlertid et unntak. I forbindelse med lanseringen av serien, snakker hun nå ut om både oppvekst og familieliv.

Stjernen forteller også åpent om sitt berømte arr, som hun har over leppa.

- Det arret kler livet mitt. Nå liker jeg det. Det passer mer til min historie, forteller hun til VG Helg.

Arret er på ingen måte nytt, og har vært en del av livet hennes siden hun var 23 år gammel. Den gang jobbet hun på et pleiehjem i den svenske hovedstaden, og skulle møte en venn etter jobb. Hun bestemte seg for å sykle til avtalen, noe som ikke gikk helt etter planen.

- LIKER DET: Sofia Helin sier at hun har lært seg å like det karakteristiske arret sitt. Foto: Valery Hache / AFP / NTB
- LIKER DET: Sofia Helin sier at hun har lært seg å like det karakteristiske arret sitt. Foto: Valery Hache / AFP / NTB Vis mer

Helin falt nemlig av sykkelen etter at bremsene sviktet. Ansiktet hennes ble revet opp, hun mistet flere tenner, og leppa sprakk opp. Hun havnet på sykehus, men hadde det bra etter forholdene.

Likevel har hun vært redd for at skadene i ansiktet skulle ødelegge for mulighetene hennes på arbeidsmarkedet, som skuespiller. Hun forteller at det ikke var enkelt å søke seg inn på teaterskolen med manglende tenner, blant annet.

Hun fant likevel sin plass i bransjen på sikt, og det ville vært en underdrivelse å si at hun har klart seg helt greit. Helin mener at hun har sluppet å få roller fordi hun ser «pen» ut.

STORSATSNING: Sofia Heli, Tobias Santelmann, og Kyle MacLachlan spiller hovedrollene i det historiske dramaet «Atlantic Crossing». Video: NRK Vis mer

- Jeg liker egentlig å se helt for jævlig ut. Det er befriende, sier hun til avisa.

En del av intervjuet handler om hvordan det er for aldrende kvinner å jobbe som skuespillere. Det diskuteres at enkelte stjerner fikser litt på utseendet, slik at de kan holde seg aktuelle for visse roller lenger.

På spørsmål om den svenske stjerna selv har gjort noe, svarer hun at hun har farget arret sitt. Blant annet under innspillingen av den kommende NRK-satsingen.

- Det var for at det ikke skulle dominere når jeg spilte en virkelig person. Arret er blekt, og noen ganger kan det blinke i lyset og forstyrre for rollefiguren. Men den fargen kommer til å forsvinne etter en stund, og da kommer arret tilbake, sier hun.

DRAMASERIEPAR: Skuespillere Kyle MacLachlan som Franklin D. Roosevelt og Sofia Helin som kronpinsesse Märtha i «Atlantic Crossing». Foto: Cinenord / NRK / NTB
DRAMASERIEPAR: Skuespillere Kyle MacLachlan som Franklin D. Roosevelt og Sofia Helin som kronpinsesse Märtha i «Atlantic Crossing». Foto: Cinenord / NRK / NTB Vis mer

- Jeg lærer meg norsk

Sofia Helin har forberedt seg på rollen som den svenskfødte norske kronprinsessa i flere år. Hun har gått grundig til verks for å gjøre sin tolkning av kronprinsessa - og har blant annet hørt på norsk radio og lest norske bøker.

I tillegg har hun fått hjelp av en norsklærer. Da Dagbladet møtte henne under premieren av programmet på Colosseum kino i Oslo tidligere denne uka, hadde hun følgende å si om det:

- Det var et stort arbeid. Jeg har måtte lære meg norsk og hvordan man ter seg som kongelig. Det har vært masse regler å forholde seg til, sa hun, og fortsatte:

- Jeg måtte også lære meg å være en person som var så i søkelyset som de kongelige alltid er. Det var veldig spesielt. Det var en lang forberedelsestid før vi begynte innspillingen, forklarte hun.

- Hva var det vanskeligste?

- Overraskende nok var det å være i hennes sko såpass lenge. Det var en skikkelig utfordring, å være i en rolle så lenge. Språket var heller ikke enkelt, men jeg hadde heldigvis en god lærer, sa hun.

Dagbladets anmelder lar seg ikke imponere av «Atlantic Crossing», og gir den terningkast to. «Intetsigende såpeopera» er sortien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer