Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Michael Nyqvist:

Slik fordeles millionarven til Michael Nyqvist

Den svenske skuespilleren etterlater seg nærmere 17 millioner norske kroner.

STOR SKUESPILLER: Svenske Michael Nyqvist ble gjennom karrieren kjent for en rekke store og internasjonale roller. I Norge huskes han kanskje best for «Millennium»-serien. Nyquist gikk bort i sommer, 56 år gammel. Foto: NTB scanpix
STOR SKUESPILLER: Svenske Michael Nyqvist ble gjennom karrieren kjent for en rekke store og internasjonale roller. I Norge huskes han kanskje best for «Millennium»-serien. Nyquist gikk bort i sommer, 56 år gammel. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av juni kom beskjeden om at den svenske skuespilleren Michael Nyqvist hadde gått bort. 56-åringen døde som følge av en lengre sykdomsperiode, noe han holdt hemmelig for offentligheten helt fram til sin død.

21. juli møtte flere av Sveriges mest profilerte mennesker opp for å ta farvel med Nyqvist i en begravelse som fant sted i Katarina-kirka på Södermalm i Stockholm. «Millennium»-stjerna etterlater seg de to barna Ellen (27) og Arthur (21), samt kona Catharina.

Etter begravelsen har det vært stille fra den svenske familien. I sin første uttalelse om dødsfallet ba de om å få sørge i fred, noe de har fått gjøre de siste månedene. Likevel måtte den profilerte slekta sette seg inn i et prekært spørsmål som flere ganger har revet familier fra hverandre. Hvem arver pengene?

Avstår fra arv

Ifølge svenske Aftonbladet hadde den 56 år gamle skuespilleren, som har vært involvert i flere titalls store produksjoner gjennom sin karriere, en formue på nærmere 17 millioner norske kroner - eller 17,2 millioner svenske kroner.

Det er hovedsakelig flere store og ettertraktede eiendommer som sørger for at formuen hans er såpass stor. Han eier blant annet halvparten av et boligkompleks på Södermalm, som ifølge den svenske avisa har en verdi på nærmere 7,2 millioner svenske kroner. Han har også en sommerhytte i Norrtälje som er verdt omlag tre millioner kroner.

Sett bort fra fysisk eiendom anslås det også at aksjene han eier er verdt 2,5 millioner og at han i tillegg eier kunst med en verdi på drøye 50 000 kroner. Disse verdiene må nå fordeles mellom familien. Det svenske Skatteverket annonserte tidligere denne uka at oppgjøret nå er klart, og at det aller meste går til enka Catharina Nyqvist Ehrnrooth.

FILMSTJERNE: For mange er Michael Nyqvist aller mest kjent for å spille den mannlige hovedrollen i «Millennium»-serien. Her er han avbildet med sin kvinnelige motspiller Noomi Rapace på filmfestivalen i Cannes i 2009. Foto: AFP/ NTB scanpix
FILMSTJERNE: For mange er Michael Nyqvist aller mest kjent for å spille den mannlige hovedrollen i «Millennium»-serien. Her er han avbildet med sin kvinnelige motspiller Noomi Rapace på filmfestivalen i Cannes i 2009. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

For seks år siden skrev de to et testamente sammen, som betyr at hun i hovedsak arver nesten alt. I tillegg er Nyqvist Ehrnrooth oppført som medeier i flere av boligene allerede, med en verdi på nærmere åtte millioner kroner.

Nyqvists barn går imidlertid ikke tomhendte fra det hele. Dattera Ellen har han fra et tidligere forhold, men i skuespillerens testamente er hun likestilt med enka. Da det ble som det ble, at Michael døde først, skulle imidlertid dattera fraskrive seg arven.

Det har hun selv godkjent. Begge barna får i stedet et legat på 70 000 svenske kroner hver. Når Catharina Nyqvist dør i framtida, er det barna som arver alt.

Siste ord

Et par uker før begravelsen publiserte familien en dødsannonse i to svenske aviser. Der la de også ved et kort dikt, som Nyqvist selv hadde skrevet i all hemmelighet og overlatt til sin agent.

Han hadde fått i oppgave å videreformidle teksten til skuespillerens familie.

DØDE I KONAS ARMER: Skuespiller Michael Nyqvist gikk bort i Catharina Nyqvist Ehrnrooths armer. De giftet seg i 1990, og har et barn sammen. Foto: NTB Scanpix
DØDE I KONAS ARMER: Skuespiller Michael Nyqvist gikk bort i Catharina Nyqvist Ehrnrooths armer. De giftet seg i 1990, og har et barn sammen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Jeg gikk på toget. Der satt dere i den vakreste kupeen. Ellen Arthur Catharina. Jeg nektet å slippe billetten min. Nå sees vi ved neste stasjon», het det i diktet, ifølge Expressen.

Ifølge avisa hadde Nyqvists datter Ellen tegnet et portrett av sin far i begravelsesprogrammet, som en sterk hyllest til den avdøde skuespilleren.

Salmen «Härlig är jorda» og sangen «Amazing Grace» inngikk i programmet, i tillegg til at begravelsen ble avsluttet med den vakre The Beatles-låta «Black bird».

I dødsannonsen ba dessuten familien de inviterte om å donere penger til Michael Nyqvist stiftelse, framfor å gi blomster i begravelsen. Expressen skrev at det er «John Wick»-stjernas enke, som var gift med Nyqvist i 19 år, som har dannet stiftelsen.

Thomas Perlmann, professor ved Karolinska institutet, fortalte til den svenske avisa at stiftelsen ikke ble opprettet etter direkte ønske fra den avdøde skuespilleren.

- Dette er noe som Catharina har tatt initiativ til selv. Han har ikke konkret gitt uttrykk for et ønske om å starte en stiftelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!