Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Slik foregår bisettelsen i dag

Norge tar et siste farvel med Wenche Foss i Oslo Domkirke klokka 14.00.

NORGE TAR FARVEL:
 Skuespiller Wenche Foss døde forrige mandag, 93 år gammel. I dag bisettes hun fra Oslo Domkirke.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
NORGE TAR FARVEL: Skuespiller Wenche Foss døde forrige mandag, 93 år gammel. I dag bisettes hun fra Oslo Domkirke. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I dag tar hele Norge farvel med skuespiller Wenche Foss, som sovnet stille inn forrige mandag, 93 år gammel.

Wenche Foss bisettes fra Oslo Domkirke klokka 14.00 i dag. Kirkedørene åpner en time før, og bisettelsen er åpen for alle. Det er ventet tusenvis av frammøtte, men bare 800-1000 vil få plass innenfor kirkedørene.

Kongeparet er blant dem som vil delta.

Skuespilleren begraves på statens bekostning, og har selv planlagt mye av seremonien.

FORRETTER:
Tidligere biskop Gunnar Stålsett .
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
FORRETTER: Tidligere biskop Gunnar Stålsett . Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Tidligere biskop Gunnar Stålsett skal forrette under bisettelsen - etter ønske fra Wenche Foss. I tillegg er det kjent at Arve Tellefsen skal spille.

- Jeg ble litt paff. Trodde hun spøkte. Hun hadde hørt meg spille «En moders bønn» av Ole Bull. Hun var jo ikke gammel da, og jeg var jo bare guttungen. Men hun gjentok ønsket ofte når jeg traff henne seinere, sier han til Dagbladet.

I tillegg skal det under seremonien spilles av et opptak hvor Wenche Foss selv synger.

I et arkivopptak skal hun synge Bjørnstjerne Bjørnsons «Ingrid Sletten», akkompagnert av Robert Levin. Melodien er av Rikard Nordraak. Opptaket ble tatt opp 28.desember 1946, i NRKs lokaler.

SPILLER: Arve Tellefsen skal spille en melodi av Ole Bull.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SPILLER: Arve Tellefsen skal spille en melodi av Ole Bull. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Wenche Foss var ikke redd for å møte døden.

- Nå vet jeg at det snart er slutt. Jeg har en dødelig sykdom. Jeg gleder meg til å dø jeg. Hvis jeg får en stille og rolig død, er jeg fornøyd, sa Wenche Foss til Dagbladet i desember 2010, da hun hadde samlet krefter for å overrekke sin egen ærespris til Hege Schøyen og idrettslaget Freestyle IL fra Oslo.

På Nationaltheatret vil det bli arrangert et lukket minnesamvær i restauranten klokka 14.00. Der vil de ansatte som ikke er tilstede i Domkirken kunne møtes og se den direktesendte begravelsen på tv.

Dagbladet følger bisettelsen live. Følg med i vårt livestudio.

ÅPEN FOR ALLE: Svært få plasser er reservert i Oslo Domkirke under bisettelsen i dag.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
ÅPEN FOR ALLE: Svært få plasser er reservert i Oslo Domkirke under bisettelsen i dag. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer