- PSYKIATRISKE TILFELLER: Einar Lunde, tidligere nyhetsanker i NRK, har opplevd å bli kontaktet gjentatte ganger av kvinner som trengte trygghet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
- PSYKIATRISKE TILFELLER: Einar Lunde, tidligere nyhetsanker i NRK, har opplevd å bli kontaktet gjentatte ganger av kvinner som trengte trygghet. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer

Slik forfølges flere av Norges mest kjente menn

Oppsøker familien, ber om intime råd og sender drapstrusler.

- Jeg har ved 3-4 anledninger opp gjennom åra fått henvendelser fra kvinner som fort viste seg å være psykiatriske tilfeller, forteller tidligere nyhetsanker i NRK, Einar Lunde.

At kvinnelige kjendiser opplever å bli trakassert og forfulgt er en kjent sak, mindre oppmerksomhet har blitt rettet mot det tilsvarende problemer for mannlige kjendiser og kvinnelige «stalkere».

Einar Lunde har flere personlige erfaringer med kvinner som har tatt kontakt ved gjentatte anledninger.

- Betraktet som familie - De trengte noen som ville høre på dem, og noen som kunne gi dem trygghet, tror Lunde.

Han forklarer henvendelsene med at han gjennom tv-ruta kom på besøk til hundretusenvis av hjem i mange år.

- For dem ble jeg betraktet som en del av familien, men jeg var samtidig utenfor og dermed lettere å betro seg til. Men jeg har aldri opplevd slibrigheter.
 
- Flere av mine kolleger opp gjennom åra har opplevd dette, og vi har etter beste evne henvent dem til psykiatrien.

Innbilt intimitet Lundes NRK-kollega Christian Borch har også opplevd såkalte «stalkere».

- De ber om råd i intime og eksistensielle spørsmål, og du hører at vedkommende har opparbeidet en form for intimitet mellom oss i sin fantasi.

Han presiserer at dette ikke har plaget ham i stor grad, og at hans kvinnelige kolleger blir utsatt for mer direkte trakassering, men sier at det har vært ubehagelig i enkelte situasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontaktet barna - Det har blant annet hendt at kvinner har møtt mine barn og gitt inntrykk av et eierskap til dem.

Nyhetsankeret har forsøkt å løse problemene uten direkte avvisning.

- Jeg opplever disse kvinnene som veldig sårbare, og har forsøkt å se om det går over. Men noen har vedvart, sier han.

Borch har også opplevd at kvinner som har vært i studio enten som gjest eller likende, kommer tilbake med en forventning om at han skal hjelpe dem videre i karrieren.

- Dette kan være ganske offentlige personer, sier Borch, uten å ville gå inn på navn.

MMS-bilder Men det er ikke bare nyhetsankere som har opplevd at kvinner har knyttet et unaturlig nært og intimt bånd til dem. Problemet forekommer også i musikkbransjen, og Yosef Wolde-Mariam i Madcon har fått merke det på kroppen.

- Jeg hadde en «stalker» som sendte meg MMS-bilder av henne med spredte bein og hakekors i panna.

- INTIME SPØRSMÅL: NRKs Christian Borch har blitt kontaktet av kvinner som i sin fantasi har utviklet et nært forhold med ham. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
- INTIME SPØRSMÅL: NRKs Christian Borch har blitt kontaktet av kvinner som i sin fantasi har utviklet et nært forhold med ham. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Etter å ha sett Yosef bli «kjæreste» med en kvinne med navn Celina i musikkvideoen «Barcelona», innbilte kvinnen seg at hun var denne Celina.

Besøksforbud - Hun ble til min kjæreste i vidoen, og sendte meg meldinger med underskrift Celina, forteller Yosef.

Det gikk så langt at Yosef ba om hjelp for å holde henne unna.

- Hun var dritsjalu, og truet med å drepe meg. Til slutt måtte jeg få et rettslig besøksforbud, forteller Yosef.

- Hun var forelsket Toralv Maurstad har ved to anledninger opplevd «stalkere». Ved den første anledningen var det en kvinne.

- Hun var nok litt forelsket, og det er ikke til å komme bort i fra at det også gikk utover min familie, forteller skuespilleren.

Det har også vært en mann som har rettet sin oppmerksomhet mot Maurstad.

- Jeg har vært borti mennesker som har vært besatt, og psykisk syke personer. Men jeg har kommet relativt lett unna det, og aldri blitt plaget av dette, sier Maurstad, og presiserer at det for en skuespiller stort sett er hyggelig med oppmerksomhet

Støttes av forskning - Vi hører mer om menn som «stalker» kvinner enn omvendt, men det betyr ikke nødvendigvis at det er flere av dem, sier psykolog Svein Øverland.

Forskning fra Australia viser at kvinnelige programledere er det vanligste offeret for «stalkere», og en svensk forskningsrapport fra 2003 viser at ni prosent av svenskene har opplevd å bli «stalket».

Gjennom sitt arbeid som psykolog har Øverland selv møtt flere profilerte norske menn som har opplevd dette, og nå skriver han bok om temaet.

- Blir ledd av Øverland presiserer at han nå ikke uttaler seg på bakgrunn av forskning, men mener andelen menn som «stalkes» blir underkommunisert på grunn av tre forhold.

- For det første forstår ikke folk problemet når menn blir forfulgt. De ler heller og tenker at mannen er heldig. Videre vil mannlige stalkere ofte være farligere, mens en kvinnelig stalker vil være mer plagsom.

Til slutt trekker Øverland en parallell til fenomenet om at menn som blir voldtatt ikke søker hjelp, fordi de tenker at de skal klare seg selv.

- Vanligere enn vi tror - Jeg tror dette forekommer mer enn vi tror, det er også vår erfaring. Profilerte menn vil ofte unngå at dette kommer ut, sier Øverland.

For å forklare at kvinner stalker profilerte menn, peker han på at kvinnene opplever at de har utviklet et spesielt forhold til den aktuelle mannen gjennom hans offentlige opptredener.

- Når ikke dette forholdet blir bekreftet fra mannen fører det til trusler, forteller Øverland.

TRUET PÅ LIVET: Yosef Wolde-Mariam fra Madcon har blitt tilsendt intime MMS-bilder og blitt trua på livet. Foto: Joacim Jørgensen/ Dagbladet
TRUET PÅ LIVET: Yosef Wolde-Mariam fra Madcon har blitt tilsendt intime MMS-bilder og blitt trua på livet. Foto: Joacim Jørgensen/ Dagbladet Vis mer

Hans råd er å ikke gi respons på tilnærmingene fra forfølgerne.

- Men dette er samtidig vanskelig ettersom de vanligvis også vil ta kontakt med familie og barn.

BESATTE: Skuespiller Toralv Maurstad har blitt kontaktet av besatte kvinner og menn. Foto: Scanpix
BESATTE: Skuespiller Toralv Maurstad har blitt kontaktet av besatte kvinner og menn. Foto: Scanpix Vis mer