Slik gikk det med «Brødrene Løvehjerte»-stjerna

Det er ingen tvil om at skuespilleren har forandret seg siden filmsuksessen i 1977.

43 ÅR SIDEN: Her er Lars Söderdahl t.v i rollen som Karl «Kavring» Løve avbildet sammen med avdøde Astrid Lindgren og Staffan Götestam i rollen som Jonatan i 1976 under innspillingen av «Brødrene Løvehjerte». Foto: NTB Scanpix
43 ÅR SIDEN: Her er Lars Söderdahl t.v i rollen som Karl «Kavring» Løve avbildet sammen med avdøde Astrid Lindgren og Staffan Götestam i rollen som Jonatan i 1976 under innspillingen av «Brødrene Løvehjerte». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det var i 1977 at den svenske filmen «Bröderna Lejonhjärta» eller som vi her til lands kjenner den som - «Brødrene Løvehjerte» - hadde premiere. Filmen var opprinnelig basert på avdøde Astrid Lindgrens bok med samme navn som ble utgitt i 1973, og handlet om de to brødrene Jonatan og Karl «Kavring» Løve.

I filmen og boka er sistnevnte dødssyk, og som en trøstehistorie forteller Jonatan om landet etter døden, Nangijala. Det oppstår en brann i huset de bor i, og for å redde broren sin, hopper Jonatan, med Kavring på ryggen, ut vinduet i tredje etasje.

Fallet dreper ham, og da Kavring dør av sykdommen ikke lenge etterpå, møtes de igjen i Nangijala. De har da fått navnet Løvehjerte.

GJENNOMBRUDD: Både Lars Söderdahl og Staffan Götestam fikk sine gjennombrudd i den svenske filmklassikeren «Brødrene Løvehjerte». Foto: NTB Scanpix
GJENNOMBRUDD: Både Lars Söderdahl og Staffan Götestam fikk sine gjennombrudd i den svenske filmklassikeren «Brødrene Løvehjerte». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rollene som Jonatan og Karl «Kavring» Løve ble spilt av de to svenske skuespillerne Staffan Götestam (67) og Lars Söderdahl (55). Nå som det har gått over 40 år siden filmens premiere i 1977 er det nok sikkert flere som lurer på hvor det ble av de to skuespillerne som trakk seg unna rampelyset.

COMEBACK: En av landets mest profilerte partyfiksere Sverre Goldenheim, gjør comeback i serien «Unnskyld, Norge». Men hva driver han egentlig med om dagen? Vis mer

La opp skuespillerkarrieren

En av dem, nærmere sagt Staffan Götestam, har nå stilt opp til et intervju med svenske Expressen, og kan fortelle at han for lengst har lagt skuespillerkarrieren på hylla og heller tatt på seg roller bak scenen som produsent, forfatter og regissør.

Selv om det er en god del år siden Staffan Götestam slo gjennom med sin rolle som Jonatan i «Brødrene Løvehjerte», kan han fortelle at det fortsatt er mennesker som forbinder han med rollen den dag i dag.

SLIK SER HAN UT I DAG: Her ser man Staffan Götestam (t.h) sammen med operasangeren Rickard Söderberg. Foto: Jens Christian/Expressen/KvP
SLIK SER HAN UT I DAG: Her ser man Staffan Götestam (t.h) sammen med operasangeren Rickard Söderberg. Foto: Jens Christian/Expressen/KvP Vis mer

- Det er rart etter som det var på 70-tallet, men ja, det hender at jeg blir spurt «var det du som spilte..?», og ja, da kan man ikke nekte for det. Nei, men det er bare positivt at mennesker vil ha noe trivelig å prate om. Det synes jeg, forteller Götestam til den svenske avisa.

Etter «Brødrene Løvehjerte» fikk han også et nært samarbeid med avdøde Astrid Lindgren, en dame han bare har lovord å si om.

ASTRID LINDGREN: Den folkekjære forfatteren døde i 2002, 94 år gammel. Her er hun fotografert i Vimmerby i Sverige, der hun ble født i 1907. Foto: NTB scanpix
ASTRID LINDGREN: Den folkekjære forfatteren døde i 2002, 94 år gammel. Her er hun fotografert i Vimmerby i Sverige, der hun ble født i 1907. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hun var et forbilde for mange på denne jorda, og det kan vi fortsatt kjenne selv om hun har vært borte i mange år, forteller han om Lindgren.

I etterkant av «Brødrene Løvehjerte» har Götestam regissert blant annet Astrid Lindgren-oppsetningen av «Pippi Långstrump» på Folkan i Stockholm, og han er også en av dem som sto bak oppsetningen av «Karlsson på taket».

Stor suksess

Götestam står også bak en rekke kritikerroste oppsetninger som «Nils Karlsson Pyssling», «Madicken», «Tjorven på Saltkråkan» og musikaler som «Rent», «Skönheten och odjuret» og «Trollkarlen från Oz».

I 2000 fikk han tildelt den svenske teaterprisen Guldmasken for sitt framgangsrike arbeid som teaterdirektør - en rolle som han for øvrig trakk seg unna i 2007.

Det er imidlertid ikke bare regissør, produsent og forfatter som Götestam har jobbet som, han har også grunnlagt den barnevennlige turistattraksjonen Junibacken på Djurgården i Stockholm.

Junibacken ble til etter at Götestam fikk med seg Astrid Lindgren på ideen, men med en forutsetning om at museet også fikk plass til andre barnebokfigurer enn Lindgrens.

JUNIBACKEN: Her er flagget på halv stang utenfor Junibacken i Djurgården i Stockholm etter at nyheten om at Astrid Lindgren var død ble kjent. Foto: Fredrik Sandberg / NTB Scanpix
JUNIBACKEN: Her er flagget på halv stang utenfor Junibacken i Djurgården i Stockholm etter at nyheten om at Astrid Lindgren var død ble kjent. Foto: Fredrik Sandberg / NTB Scanpix Vis mer

I samarbeid med dattera Josefine Götestam startet han opp en podkast med navn Barnens bokpod i 2016, der han leser sagaer og bøker for barn.

Hva framtida bringer ser Götestam klart framfor seg.

- Jeg har arbeidet med barnekultur i alle år og kjempet for barns glede og lesing og det har vært veldig kult og det tenker jeg å fortsette med, forteller han til Expressen.

TV-STJERNER: De spilte hovedrollene i populær NRK-serie. Video: Ingebjørg Iversen. Reporter: Martine Johansen. Programledere: Kine Falch og Jonas Hammer. Vis mer

Byttet navn

Lars Söderdahl, som spilte den andre velkjente filmrollen som Karl «Kavring» Løve, valgte også å forlate filmbransjen etter sitt gjennombrudd i «Brødrene Løvehjerte».

Han har trukket seg helt unna rampelyset og utdannet seg i voksen alder på en teaterskole, før han la skuespillerkarrieren på hylla i 1990 til fordel for å bli misjonær i Sør-Amerika. I 2005 bosatte han seg i Malmö og fikk jobb i Posten.

En periode skal Söderdahl også ha vært medlem av den svenske idealistiske stiftelsen og frimenigheten Livets Ord. Trosbevegelsens visjon «er å utruste Guds folk med hans trosord, vise dem hvilke åndelige våpen de har, lære dem å bruke dem, og sende dem ut i seierrik strid for herren».

I dag bor Söderdahl i Göteborg og har byttet navn. I 2010 gjorde han riktignok et comeback på tv-skjermen da han dukket opp som skuespiller i den svenske kortfilmen «Inte panik».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer