«Vi på Saltkråkan»:

Slik gikk det med «Saltkråkan»-gjengen

Det er nesten 60 år siden «Vi på Saltkråkan» rullet over skjermene for første gang.

SUKSESS: Astrid Lindgren fikk stor suksess med sine bøker og filmer, deriblant med «Vi på Saltkråkan». Her kan du lese om hvordan det har gått med de mest minneverdige karakterene. Foto: SVT
SUKSESS: Astrid Lindgren fikk stor suksess med sine bøker og filmer, deriblant med «Vi på Saltkråkan». Her kan du lese om hvordan det har gått med de mest minneverdige karakterene. Foto: SVT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Båtsman, Tjorven, farbror Melker og Malin.

Navnene klinger godt i ørene til en Astrid Lindgren-fan. Klassikeren «Vi på Saltkråkan» er nemlig en serie som de aller fleste husker godt, og det er lite som minner mer om ekte svensk sommer.

Den har vært å se på skjermer i reprise en rekke ganger de siste nesten 60 åra, både i Sverige og her til lands. Serien ble spilt inn på øya Norröra i Norrtälje allerede i 1963, og fikk sin debut på norske skjermer to år etter.

Nylig ble det også kjent at klassikeren gjør comeback - nesten 60 år etter premieren. SVT er nemlig i gang med å lage en ny versjon. Den nye seriens handling er satt til 2020-tallet, samtidig som den fortsatt bygger på Astrid Lindgrens originalmanus fra 60-tallet.

- Vi vil gjøre dette til en enda sterkere klassiker, sa SVT-sjef Hanna Stjärne i en uttalelse i april.

Siden premieren er det liten tvil om at skuespillerne i serien har dratt på åra, og gjort seg godt bemerket i svensk kulturliv.

- En nasjonalinstitusjon

En av seriens aller mest kjente ansikter er lille Tjorven. Den litt rappkjefta, nysgjerrige øygjesten som ofte var å se i tospann med hunden Båtsman.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer