«Vi på Saltkråkan»:

Slik gikk det med «Saltkråkan»-gjengen

Det er nesten 60 år siden «Vi på Saltkråkan» rullet over skjermene for første gang.

SUKSESS: Astrid Lindgren fikk stor suksess med sine bøker og filmer, deriblant med «Vi på Saltkråkan». Her kan du lese om hvordan det har gått med de mest minneverdige karakterene. Foto: SVT
SUKSESS: Astrid Lindgren fikk stor suksess med sine bøker og filmer, deriblant med «Vi på Saltkråkan». Her kan du lese om hvordan det har gått med de mest minneverdige karakterene. Foto: SVT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Båtsman, Tjorven, farbror Melker og Malin.

Navnene klinger godt i ørene til en Astrid Lindgren-fan. Klassikeren «Vi på Saltkråkan» er nemlig en serie som de aller fleste husker godt, og det er lite som minner mer om ekte svensk sommer.

Den har vært å se på skjermer i reprise en rekke ganger de siste nesten 60 åra, både i Sverige og her til lands. Serien ble spilt inn på øya Norröra i Norrtälje allerede i 1963, og fikk sin debut på norske skjermer to år etter.

Nylig ble det også kjent at klassikeren gjør comeback - nesten 60 år etter premieren. SVT er nemlig i gang med å lage en ny versjon. Den nye seriens handling er satt til 2020-tallet, samtidig som den fortsatt bygger på Astrid Lindgrens originalmanus fra 60-tallet.

- Vi vil gjøre dette til en enda sterkere klassiker, sa SVT-sjef Hanna Stjärne i en uttalelse i april.

Siden premieren er det liten tvil om at skuespillerne i serien har dratt på åra, og gjort seg godt bemerket i svensk kulturliv.

- En nasjonalinstitusjon

En av seriens aller mest kjente ansikter er lille Tjorven. Den litt rappkjefta, nysgjerrige øygjesten som ofte var å se i tospann med hunden Båtsman.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.