«Vi på Saltkråkan»:

Slik gikk det med «Saltkråkan»-gjengen

Det er nesten 60 år siden «Vi på Saltkråkan» rullet over skjermene for første gang.

SUKSESS: Astrid Lindgren fikk stor suksess med sine bøker og filmer, deriblant med «Vi på Saltkråkan». Her kan du lese om hvordan det har gått med de mest minneverdige karakterene. Foto: SVT
SUKSESS: Astrid Lindgren fikk stor suksess med sine bøker og filmer, deriblant med «Vi på Saltkråkan». Her kan du lese om hvordan det har gått med de mest minneverdige karakterene. Foto: SVT Vis mer
Publisert

Klassikeren «Vi på Saltkråkan» er en serie som de aller fleste husker godt, og det er lite som minner mer om ekte, svensk sommer.

Den har vært å se på skjermer i reprise en rekke ganger de siste nesten 60 årene, både i Sverige og her til lands. Serien ble spilt inn på øya Norröra i Norrtälje allerede i 1962 og 1963, og fikk sin debut på norske skjermer to år etter.

«Vi på Salkråkan» er blant annet mulig å kjøpe og se på SF Anytime, mens spillefilmene «Tjorven og Skrållan» og «Tjorven, Båtsman og Moses» er å finne på Viaplay sammen med en rekke andre filmer basert på Astrid Lindgrens fortellinger.

LEGENDE: Astrid Lindgren er hjernen bak en rekke svenske fortellinger. Her avbildet med Maria Johansson (t.v.), som spilte Tjorven, og Inger Nilsson (t.h.), som spilte Pippi. Foto: Fredrik Hjerling / Aftonbladet / NTB
LEGENDE: Astrid Lindgren er hjernen bak en rekke svenske fortellinger. Her avbildet med Maria Johansson (t.v.), som spilte Tjorven, og Inger Nilsson (t.h.), som spilte Pippi. Foto: Fredrik Hjerling / Aftonbladet / NTB Vis mer

For litt over et år siden ble det kjent at den svenske klassikeren gjør comeback - nesten 60 år etter premieren. SVT er nemlig i gang med å lage en ny versjon. Den nye seriens handling er satt til 2020-tallet, samtidig som den fortsatt bygger på Astrid Lindgrens originalmanus fra 60-tallet.

«THE HOLIDAY»: Det er ingen tvil om at «The Holiday» er et absolutt must for mange før jul, men hvordan ser stjernene egentlig ut i dag? Video: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

- Vi vil gjøre dette til en enda sterkere klassiker, sa SVT-sjef Hanna Stjärne i en uttalelse i april i fjor. Premieredato for gjensynet med «Saltkråkan»-gjengen er foreløpig ikke kjent.

Siden premieren i 1964 er det liten tvil om at skuespillerene i den kjente og kjære serien har dratt på årene, og gjort seg godt bemerket i svensk kulturliv.

En rakettstart på karrieren

En av seriens aller mest kjente ansikter, er lille Tjorven.

Den litt rappkjefta, nysgjerrige øygjesten som ofte var å se i tospann med hunden Båtsman. Skuespilleren bak Tjorven, Maria Johansson (66), ble født i 1956, og var altså ikke mer enn sju år da serien ble spilt inn.

POPULÆR: Maria Johansson spilte Tjorven i serien. Her sammen med hunden Båtsman, som egentlig het Caesar. Foto: NRK
POPULÆR: Maria Johansson spilte Tjorven i serien. Her sammen med hunden Båtsman, som egentlig het Caesar. Foto: NRK Vis mer

- Jeg tror at jeg er blitt en slags nasjonalinstitusjon i Sverige, uttalte skuespilleren til Avisa Nordland i 2012.

Karrieren fikk dermed en rakettstart, og i årene etter spilte hun rollen som Tjorven i ytterligere tre filmer - «Tjorven, Båtsman och Moses», «Tjorven och Skrållan» og «Tjorven och Mysak».

Doktorgrad

Noen år seinere, i 1981, ble hun uteksaminert fra Teaterhögskolan i Stockholm. I 1998 la hun skuespillerkarrieren på hylla, etter å ha spilt en rolle i den populære svenske TV-serien «Skjærgårdsdoktoren».

Takket være hard og konsentrert jobbing, har Johansson i dag en karriere innen skuespilleryrket - riktignok ikke foran kameraet.

VOKSEN: Maria Johansson, som flere hevder er slående lik vår egen Live Nelvik, jobber i dag bak kameraet, og har en doktorgrad. Foto: Dan Hansson / SVD / Scanpix / NTB
VOKSEN: Maria Johansson, som flere hevder er slående lik vår egen Live Nelvik, jobber i dag bak kameraet, og har en doktorgrad. Foto: Dan Hansson / SVD / Scanpix / NTB Vis mer

I 2012 disputerte hun ved Universitetet i Nordland med avhandlingen «Skådespelarens praktiska kunnskap», og har dermed en doktorgrad.

SOMMERFERIE: Vi har tatt en prat med kjendisene om deres ferieplaner. Video: Rød Løper. Klipp: Nora Skavhaug Vis mer

- Doktoravhandlingen min er en takk til det fantastiske, morsomme og tunge skuespilleryrket. Og Tjorven; hun er en kjær, liten jente som vil leve i meg til jeg dør, sa hun til Avisa Nordland den gang.

Over 100 filmer og serier

«Farbror Melker, vet du vad?» «Du har inte den rätta knycken, farbror Melker». «Farbror Melker, varför badar du alltid med kläderna på?»

Er det én person i «Saltkråkan»-universet som virkelig fikk gjennomgå, var det farbror Melker. De velkjente sitatene kommer naturligvis fra Tjorven, som ofte hang på Melker som en klegg.

FIKK GJENNOMGÅ: Farbror Melker var en av seriens mest folkekjære karakterer. I virkeligheten var han like høyt elsket av det svenske folk. Her avbildet med Skrållan. Foto: Leif R. Jansson / NTB
FIKK GJENNOMGÅ: Farbror Melker var en av seriens mest folkekjære karakterer. I virkeligheten var han like høyt elsket av det svenske folk. Her avbildet med Skrållan. Foto: Leif R. Jansson / NTB Vis mer

Torsten Casimir Wilhelm Florusson Lilliecrona, eller bare Torsten Lilliecrona, var den folkjekjære skuespilleren bak den snille og gode onkelen. Rollen gjorde at han ble kjent i hele Norden.

Født i 1921 i Jönköping var han av skuespillerne i serien som rakk å opparbeide seg en karriere allerede lenge før «Saltkråkan». Ifølge IMDB har han spilt i intet mindre enn 121 filmer og serier, og han viet store deler av livet sitt til skuespilleryrket - og var svært seriøs i jobben sin.

- Hadde det vanskelig

Så kom Astrid Lindgren og fortalte at hun hadde skrevet en rolle bare for ham. Da visste han imidlertid ikke at det skulle bli rollen som skulle definere resten av hans karriere.

- Han hadde det vanskelig etter «Saltkråkan», for å bli kvitt stempelet som farbror Melker, har Louise Edlind Friberg, som spilte Malin, uttalt, ifølge Svensk Damtidning.

FOLKEKJÆR: Det var vanskelig for Torsten å kvitte seg med Melker-stemplet. Etter hvert la han karrieren på hyllen. Foto: Leif R. Jansson / NTB
FOLKEKJÆR: Det var vanskelig for Torsten å kvitte seg med Melker-stemplet. Etter hvert la han karrieren på hyllen. Foto: Leif R. Jansson / NTB Vis mer

I årene som fulgte hadde han flere roller, men ingen var i nærheten av like populære som den vimsete onkelen.

- Når Torsten gikk ut på scenen i Shakespeares ladede drama om skyld og urett (Macbeth journ.anm.), begynte folk å hviske i salongen: «Det er farbror Melker i dressbukser».

KRANGEL: Niklas Silseth Baarli forteller om hva som var den verste opplevelsen på Farmen kjendis. Video: Rød Løper Vis mer

I 1992 pensjonerte han seg fra Göteborgs stadsteater, og la med det karrieren på hylla. Drøyt åtte år seinere, i 1999, sovnet han stille inn i sitt hjem i Sverige, 78 år gammel.

Friere i fleng

Det er ingen hemmelighet at Louise Edlind Friberg (76), som spilte Malin i klassikeren, hadde en flokk av friere etter seg. Flere unggutter la nemlig sin elsk på den vakre tenåringen på 60- og 70-tallet.

Den gang var hun bare 16 år, og i utgangspunktet for ung til å spille rollen som Malin Melkerson. I hvert fall hvis vi skal tro kvinnen bak suksessen, forfatterlegende Astrid Lindgren.

- Hallodama annonserte på TV: Vi søker en ung jente i 19-årsalderen til en TV-serie (...), uttalte Louise til SVT i 2017, og fortsatte:

- Etter det ble jeg kalt inn til prøvefilming. Jeg var bare 16 år da og Astrid Lindgren syntes jeg var for ung for rollen. Men hun ble overtalt av resten av teamet.

I tillegg var hun for mørkhåret til rollen, og måtte farge håret blondt - en uvanlig affære på 60-tallet.

«Dickpicks»

I fjor sommer gjestet Friberg radioprogrammet «Morgonpasset i P3». Der kom det frem en rekke uventede minner fra hennes glansdager.

- Jeg kunne ikke forstå det enorme gjennombruddet. Der og da var jeg nesten litt sjokkert, for det strømmet på med brev og andre ting. Og dickpics (penisbilder, journ.anm.), sa 76-åringen i radiointervjuet.

MALIN: Flere tiår har gått, og i dag har ungjenta Malin blitt voksen. Foto: Claudio Bresciani / NTB
MALIN: Flere tiår har gått, og i dag har ungjenta Malin blitt voksen. Foto: Claudio Bresciani / NTB Vis mer

På spørsmål om hun tror at hun fikk Sveriges første penisbilde, svarte hun ja.

I årene etter «Vi på Saltkråkan» har 76-åringen spilt i serier som «Mordene i Sandhamn», «Dødelig kjemi» og «Quicksand - Størst av alt». Sistnevnte serie hadde premiere på Netflix i 2018 - og ble raskt en suksess.

RØDMER: Marte Bratberg må snu ryggen til kamera når en viss kjendis dukker opp i livesendingen før Gullruten. Video: Rød Løper Vis mer

Seinere i livet har Friberg gjort karriere i politikken, og har blant annet sittet i den svenske Riksdagen for Folkpartiet.

Blir påminnet ukentlig

De aller fleste «Saltkråkan» husker nok godt nabogutten Pelle. Han var farbror Melkers sønn, og ble spilt av Stephen Lindholm (67).

Før innspillingen satt i gang var han én av 2000 søkere til rollen, der han måtte overtalte mora om å få prøvespille. Til slutt sto han igjen som den heldige utvalgte, åtte år gammel.

BARNEKSUESPILLER: Pelle var en dyrekjær gutt på Saltkråkan. I dag har han lagt skuespillerkarrieren på hyllen. Foto: Gunnar Lantz / NTB
BARNEKSUESPILLER: Pelle var en dyrekjær gutt på Saltkråkan. I dag har han lagt skuespillerkarrieren på hyllen. Foto: Gunnar Lantz / NTB Vis mer

- Jeg syntes livet var herlig i de månedene vi var her. Vi var sammen døgnet rundt og var som en eneste stor familie. Kult, intensivt og morsomt, uttalte han til Aftenposten i 2013.

I dag jobber Lindholm som journalist i Kommunalarbetaren, en medlemsavis for fagforbundet Svenska kommunalarbetareförbundet.

Det er likevel mye som tyder på at det ikke har vært lett for 67-åringen å riste av seg Pelle.

- Det har vel ikke gått en uke på 50 år uten at jeg er blitt påminnet om «Vi på Saltkråkan», eller om Pelle. Folk vil fortsatt prate om hvordan det var, sa Stephen Lindholm til Aftenposten.

Vant til hunder

Etter hvert som årene går på den vakre skjærgårdsøya, får Malin barn med Peter. Da kommer lille Skrållan til verden.

Som to-åring fikk Lena Dandenell (58) rollen som Skrållan i «Saltkråkan»-universet, og spilte blant annet i filmen «Tjorven och Skrållan».

«GI LABB»: Morten Hegseth er nå klar for å lede den nye TV-serien som innebærer både hunder, konkurranser og kjendiser. Vis mer

En av grunnene til at hun fikk rollen, var fordi hun var vant til hunder. Det kom godt med, siden hun og Tjorven ofte hang mye rundt hunden Båtsman.

I voksen alder har Dandenell lagt skuepspillerkarrieren helt på hylla, og har blant annet utdannet seg til å bli frisør. I tillegg har hun jobbet som resepsjonist på Hotel Diplomat i Stockholm. Sammen med ektemannen har hun to barn, som hun bor sammen med på Visingö.

Båtsman i rettstvist

Hunden Båtsman har kapret en plass i flere svenske, og norske, hjerter. Han ble lånt til ut til filmopptakene av en svensk familie i Linghem i Östergötland.

Ifølge boken «Från snickerboa till villa villekulla, Astrid Lindgrens filmvärld» het hunden, som var av rasen Sanktbernhard, egentlig Caesar, skriver Svensk Damtidning.

Rasen er kjent for å være en trygg og vennlig selskapshund, og passet derfor perfekt inn i tv-innspillinga. I tillegg var det en fordel at Caesar var svært glad i mat.

KLARE: 10 nye kjendiser er klare for en ny sesong av «71 grader nord kjendis». Reporter/klipp: Thea Hope. Video: Anna Celine Hanisch/ Rød løper Vis mer

For at han skulle følge etter Tjorven på alle øyas kriker og kroker, la hun nemlig tørket fisk og kjøttboller i lommene.

Som følge av berømmelsen brøt det ut full krangel mellom hundens tidligere eiere, og enighet om foreldreretten måtte avgjøres i tingretten, ifølge Sveriges radio.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer