Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ylvis og kronprinsesse Mette-Marit:

Slik gjør Ylvis-brødrene narr av Mette-Marits fortid: - Tillot et lite sjangerbrudd

Lakk og lær, narkotika, seksuell atferd og vill festing.

TULLER MED METTE-MARIT: I siste episode av Ylvis-brødrenes «Stories from Norway» får kronprinsesse Mette-Marit og hennes «utsvevende fortid» kraftig gjennomgå. Video: TVNorge Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Atten og et halvt år etter at forholdet mellom kronprins Haakon (44) og kronprinsesse Mette-Marit (44) ble offentlig kjent, har Ylvis-brødrene viet et helt program til å oppsummere den svært omtalte kjærlighetshistorien.

I kveldens siste episode av musikalprogrammet «Stories from Norway», der tv-duoen lager humor av konkrete hendelser fra det norske nyhetsbildet, får tv-seerne følge de første møtene mellom Mette-Marit (spilt av Bård Ylvisåker) og Haakon (spilt av Vegard Ylvisåker) - og tida fram mot bryllupet i 2001.

Og det er ingen tvil om at Norges kronprinsesse, akkurat som i 1999, igjen får gjennomgå for det som den gang ble sett på som en radikal fortid.

ET AV DE FØRSTE BILDENE: Bård Ylvisåker bruker Mette-Marits antrekk fra dette bildet som inspirasjon i store deler av kveldens «Stories from Norway» Foto: Se og Hør
ET AV DE FØRSTE BILDENE: Bård Ylvisåker bruker Mette-Marits antrekk fra dette bildet som inspirasjon i store deler av kveldens «Stories from Norway» Foto: Se og Hør Vis mer

Hasjpiper og drikkeleker

Illustrert med vill festing, tunge rusmidler, seksuelle preferanser og belastende miljøer, gjør Ylvis-gutta et særlig poeng av debatten og oppstyret som fulgte da uheldige drypp fra Mette-Marits ungdomstid lekket til offentligheten på slutten av 90-tallet.

I én scene har brødrene tolket Mette-Marits første middag med «svigers», et møte der hun som kjent la kortene på bordet for kongeparet.

«Dette er gjort med humor og kjærlighet, noe jeg håper og tror både publikum og kronprinspar ser.» Hanne McBride, mediesjef i Discovery.

Bård Ylvisåkers noe rebelske versjon av Mette-Marit presenterer riktignok fortida si med en egensnekret presentasjon, der hasjpiper, pistoler, drikkeleker, housemusikk og en seksualisert sykepleieruniform er en del av «oppvisningen».

BILDEFRAMVISNING: Bård Ylvisåker i rollen som en fersk kronprinsesse Mette-Marit. Foto: TVNorge
BILDEFRAMVISNING: Bård Ylvisåker i rollen som en fersk kronprinsesse Mette-Marit. Foto: TVNorge Vis mer

Tydelig dratt ut av proporsjoner til tross, vertskanalen TVNorge frykter ikke at Ylvis-gutta har dratt historiefortellingen for langt.

- Vi tillot Ylvis et lite sjangerbrudd i siste episode. Dette er vel strengt tatt et dramatisert musikalsk eventyr, som kanskje ikke er av den mest undersøkende sorten. Hele Norge vet jo enden på visa, og da synes vi dette var veldig gøy, forteller mediesjef i Discovery, Hanne McBride, til Dagbladet.

- Gjort med kjærlighet

Slottet har verken vært involvert i produksjonsprosessen eller fått vite hva de har i vente. McBride satser likevel på at eventuelle negative reaksjoner fra kongelig hold uteblir.

- Og som med tidligere episoder, og forhåpentligvis unødvendig å understreke: Dette er gjort med kjærlighet. Humor og kjærlighet. Og det håper og tror jeg både publikum og kronprinspar ser, sier hun.

Dagbladet har vært i kontakt med Slottets assisterende kommunikasjonssjef, Sven Gj. Gjeruldsen. Han ønsker ikke å svare på hva kongehuset tenker om framstillingen av Mette-Marit i «Stories from Norway», og ønsker på generelt grunnlag ikke å kommentere saken.

Også i virkelighetens fortelling om Mette-Marits inntog i kongehuset var oppmerksomheten rundt alenemora fra Kristiansand som kapret kronprinsens hjerte, enorm.

STOR INTERESSE: Kronprins Haakon og Mette-Marit fikk sjelden gå i fred etter at forholdet ble kjent. Foto: Se og Hør
STOR INTERESSE: Kronprins Haakon og Mette-Marit fikk sjelden gå i fred etter at forholdet ble kjent. Foto: Se og Hør Vis mer

Det er tidligere kjent at kronprinsessen var svært fortvilet over den massive mediedekningen omkring hennes person, og at det norske folk var splittet i to om hennes beryktede fortid. Spesielt ekspertenes debatt om kongehusets framtid, som også er nevnt i «Stories from Norway», skal ha gått hardt inn på Mette-Marit, som kjente på et stort press fra offentligheten.

Innrømmet ryktene

Kongehuset unngikk lenge å kommentere spekulasjonene om sørlandskvinnens bakgrunn, før Mette Marit selv tok saken i egne hender på en pressekonferanse, tre dager før bryllupet:

LYKKELIG SLUTT: Kronprins Haakon giftet seg med Mette-Marit 25. august 2001. Foto: Ole Thomassen / Dagbladet
LYKKELIG SLUTT: Kronprins Haakon giftet seg med Mette-Marit 25. august 2001. Foto: Ole Thomassen / Dagbladet Vis mer

- Jeg var i et miljø hvor det ble testet og vi gikk ut over grenser. Det har også ført til at jeg har levd ganske utsvevende. Det har vært en veldig dyrekjøpt erfaring for meg, som det tar lang tid å bearbeide, sa hun 22. august 2001.

I Dagbladets omtale av den ekstraordinære pressekonferansen ble det pekt på at mange mente erkjennelsen var lite fornuftig, selv om det i etterkant trolig viste seg å være et smart trekk.

Blant annet ble det skrevet at Mette-Marit viste menneskelighet ved å innrømme ryktene som hadde gått om henne i hele Norge.

Bryllupet var en folkefest, og Mette-Marit ble Askepott som vant folket - og som gjorde alle dystre spådommer til skamme.

«Stories from Norway» vises på TVNorge i kveld, klokka 21.30, og finnes på kanalens nettportal. Bård og Vegard Ylvisåker har ikke vært tilgjengelig for kommentar i denne saken.

METTE-MARIT-LOOKALIKE: Komiker Sigrid Bonde Tusvik var i det spøkefullet hjørnet på den røde Stordalen-løperen 16.mai. Her parodierer hun Mette-Marit i fult antrekk. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!