Jonas Gahr Støre:

Slik har de holdt sammen i 40 år

Jonas Gahr Støre åpner seg om ekteskapet.

40 ÅR: Marit Slagsvold og Jonas Gahr Støre har vært et par i fire tiår. Her sammen i 2018. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
40 ÅR: Marit Slagsvold og Jonas Gahr Støre har vært et par i fire tiår. Her sammen i 2018. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert

De fleste nordmenn har et forhold til Jonas Gahr Støre (61) på en eller annen måte som politiker - nå også som statsminister. Når det gjelder privatlivet kjenner vi ham kanskje ikke like godt.

Denne uka gjester han podkasten til Ida Fladen, «Ida med hjertet i hånden», hvor han inviterer lytterne tettere på. Blant annet forteller han om de 40 åra han har delt med kona Marit Slagsvold (59), som han giftet seg med i 1988.

Ikke bare er han svært varm i beskrivelsen av kona, han røper også «hemmeligheten» bak et så langt forhold. Paret har kjent hverandre fra de var 13-14 år gamle.

- Aldri ta noe for gitt. Man må jobbe med det hele tida. I hvert fall når man har vært sammen så lenge egentlig - man må jobbe med at ting ikke blir gammel vane, og hun (kona journ.anm.) er sånn. Det har jeg godt av, at hun stopper opp og tar ting underveis, sier Støre i podkasten.

SPESIELL DAG: Jonas Gahr Støres kone Marit Slagsvold ble ordinert til prest under en høymesse i Oslo domkirke tidligere i høst. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
SPESIELL DAG: Jonas Gahr Støres kone Marit Slagsvold ble ordinert til prest under en høymesse i Oslo domkirke tidligere i høst. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

- Ikke farlig

Videre røper han at de i 40 årsalderen gikk til parterapi, eller såkalt pep-kurs.

- Det var litt «scary» til å begynne med, «skal vi gå på det?» på en måte, men det var et initiativ som hun tok og sånn tror jeg ofte det er, at damene er flinkere til det, sier statsministeren, som beskriver kurset som en «kjempeopptur».

- Det var ikke noe farlig i det. Og det var fint når man har vært gjennom en hektisk samlivstid med mye som skjer, å få bruke tid og bruke tid på hverandre og ikke la det gå som annen- og tredjeprioritet år etter år. Når man har små barn så blir det ofte sånn, innrømmer Støre.

Marit Slagsvold har aldri vært nord for Tromsø før, men støttet mannen Jonas Gahr Støre på valgkamptur til de to nordligste fylkene. Reporter: Kirsten Karlsen / video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han forteller videre at det handler mye om hvordan man prater om ting og er oppmerksom på hverandre. Paret går ikke i parterapi i dag, men har funnet en måte å stoppe opp og snakke sammen på.

Dagbladet har vært i kontakt med Statsministerens kontor, som opplyser at Jonas Gahr Støre ikke ønsker å kommentere saken.

Tidligere har Dagbladet skrevet at paret ble sammen som 20-åringer, og at Slagsvold bodde i Paris i bare noen måneder før hun dro tilbake til Norge. Støre studerte i den franske hovedstaden.

- Det gikk jo bra til slutt. Kanskje er det bra å stifte bekjentskap med savn og ensomhet i visse perioder, å måtte jobbe for noe og ikke få det du lengter etter hele tida. Det at jeg hadde møtt et menneske tidlig i livet som jeg ikke kunne tilbringe masse tid med, det bestemte litt hvordan livet mitt ble her, sa Støre til Dagbladet, og fortsatte:

- Jeg jobbet seks, sju ganger i uka, det var meg mot den store overmakten. Men så hadde jeg én der ute. Flybillettene kostet vel mer enn dobbelt så mye i pengesum den gang som i dag, så vi møttes hvert halvår. Det var brevskrivingens tid.

Ble inspirert

Overfor VG har han også tidligere åpnet seg om det å gå i parterapi.

Jonas Gahr Støre gjester TV2-programmet «En kveld hos Kloppen» og forteller om da barnebarnet sørget for politiutrykning til eiendommen hans. Video med tillatelse fra TV2. Vis mer

- Ofte kommer spørsmålet om parterapi opp når par er i krise. Vi var ikke det. Vi var tidlig i 40-åra og hadde levd sammen lenge, fått barn og levde i hverdagsliv. Så vi kom inn i det på den måte at vi sa: «skal vi gjøre dette for å vekke oss selv litt?», slik at vi kan leve sammen lenge. Få påfyll, sa han til avisa i 2016, og fortsatte:

- Jeg opplevde at mange av de vi møtte der var i samme situasjon. På en måte var det slik at desto bedre vi kjenner hverandre, jo bedre er det å få røsket opp i ting. Lytter vi til hverandre godt nok eller hører vi bare det vi vil høre?

Videre forklarte Støre at parterapi ofte er forbundet med ting som man egentlig ikke skal snakke om, fordi det kan høres ut som om ikke alt er som det burde være.

- Men det å gå i parterapi har i alle fall inspirert oss til å gjøre det vi gjør, leve vårt liv, på litt ulike måter og prøve nye ting, fortsatte han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer