Slik har du ikke sett toppmodellen før

Aleksandra (18) fra Asker som 85 år gammel mann.

|||
(Dagbladet.no): Hun havnet hodestups inn i modellbransjen som trettenåring og pakket snippesken som 16-åring for noen omflakkende år verden rundt med motesirkuset rundt seg.

To år senere har hun figurert i reklamekampanjer for Diesel, Wella, Hugo Boss og det luksuriøse skomerket Jimmy Choo, samt figurert i en drøss av de riktige bladene med Vogue som det kanskje ypperste.

Aleksandra Ørbeck-Nilssen er ikke 18-åringen en forventer en spontan belæring om Samuel Beckett av - sånn midt i et intervju som for all del bare kunne handlet om lipgloss.

Spiller 85 år gammel mann
Men så er også scenekunsten i ferd med å fortrenge modellvirket som hovedfokus i den nå atten år gamle jentas bevissthet.

Hjemme på juleferie har skuespillerspiren sammen med sin mentor Gudlaug Hovig satt opp et egetkoreografert stykke basert på nobelprisforfatterens relativt obskure og ikke spesielt lett tilgjengelige roman Molloy, som Aleksandra sier hun har lest tolv ganger.
Med seg selv som eneste skuespiller og danser.

- Stykket dreier seg om en 85 år gammel mann som mener at leve, det er å råtne. Det er rått, humoristisk og handler om isolasjon og alderdom, sier hun om boka hun bruker tekststrofer fra i den godt over timelange forestillingen på Litteraturens Hus midt i Oslo.

Kjenner ensomhetsfølelsen
- Men følelsen av ensomhet er helt allmen, protesterer hun når vi antyder at den slags litterære prosjekter neppe har noen høy prioritet hos den gjengse norske attenåring - for ikke å snakke om den jevnlige supermodellen på New York.

- Ikke minst når man jobber som modell og lever i utlandet, er man mye alene. Man reiser så mye at man aldri vet hvor man er neste dag, og rekker ikke å utvikle annet enn korte relasjoner til mennesker. Nettopp denne ensomheten fascinerer meg.

- Ensomhet er en god skole i det å bli kjent med seg selv. Det handler om å tøye tanken og oppdage hva som former oss som menneske, sier hun.

Får undervisning av de Niro-coach
I dag har Asker-jenta kommet til det punkt i karrieren at hun kan ta seg råd til å takke nei til de oppdragene hun ikke ønsker, og heller være bofast med egen leilighet i den amerikanske metropolen og ta skuespillertimer hos coachen til Robert de Niro.

- Dette er en lidenskap jeg har hatt siden jeg var fire år. Det er skuespiller jeg vil bli, slår hun fast.