<strong>STOR FORANDRING:</strong> Fredag 14. juli markerer 40-årsdagen til kronprinsesse Victoria av Sverige. Her er hun avbildet som 20-åring (t.v), på 30-årsdagen (t.h.) og etter at hun giftet seg med prins Daniel (midten). Foto: NTB scanpix
STOR FORANDRING: Fredag 14. juli markerer 40-årsdagen til kronprinsesse Victoria av Sverige. Her er hun avbildet som 20-åring (t.v), på 30-årsdagen (t.h.) og etter at hun giftet seg med prins Daniel (midten). Foto: NTB scanpix Vis mer

Kronprinsesse Victoria fyller 40 år:

Slik har livet til kronprinsesse Victoria blitt snudd på hodet

Mye har skjedd med kronprinsessen de siste ti åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag 14. juli fyller kronprinsesse Victoria av Sverige 40 år.

Og den store dagen til kong Carl Gustav (71) og dronning Silvias (73) eldste barn blir ikke forbigått i stillhet.

Kronprinsessens fødselsdag begynner med en Te Deum-gudstjeneste klokken 10 i Slottskyrkan i Stockholm. Der vil familien og andre spesielt inviterte være til stede, ifølge Expressen.

Etter gudstjenesten får kronprinsesse Victoria gaver fra gjestene som var til stede. Gaveutdelingen finner sted på Logården ved det kongelige slottet.

Og hva er vel markeringen av en kongelig fødselsdag uten en offisiell salutt? På slaget 12 avfyrer forsvaret en salutt fra Skeppsholmen i Stockholm til Victorias ære. Også flere andre steder i Sverige avfyres det salutter: I Boden, Härnösand, Karlskrona og Göteborg.

Marcus & Martinus opptrer

Klokken 13 kan det svenske folket i hovedstaden få et glimt av jubilanten, når hun og familien kjører i kortesje gjennom Stockholm fra det kongelige slottet til hoffstallen.

Deretter fortsetter feiringen på Öland, Sveriges nest største øy. Der er Victoriadagen blitt arrangert på kronprinsessens bursdag årlig siden hun var to år gammel.

Bursdagsbarnet har alltid vært til stede selv, unntatt i 2010. Da var hun nemlig bortreist på bryllupsreise med prins Daniel.

HVEM KLARER Å HOLDE SEG?: Klarer tvillingene å få hverandre til å le med tørre vitser? Vi utfordrer Marcus og Martinus i «vitse-challenge». Video: Lise Rafaelsen Vis mer

På Victoriadagen hylles jubilanten med sang og gratulasjoner, og en rekke artister opptrer. Årets trekkplaster er imidlertid ikke svensk - det er nemlig den norske popduoen Marcus og Martinus som er hovedattraksjonen!

I fjor gjorde Victorias datter, prinsesse Estelle (5), sin første opptreden på Victoriadagens festforestilling. Og Anders J. Stavseng, hoffreporter i Se og Hør, spår at den lille prinsessen dukker opp i år igjen:

- Estelle kommer nok til å være med. Det kan godt være at de spiller Marcus og Martinus hjemme på Haga slott, mener han.

Og forhåpentligvis får kronprinsesse Victoria sol på bursdagen. Under feiringen i 2011 høljet det ned under feiringen på Öland, og kong Carl Gustav vekket oppsikt da han forsøkte å få på seg en søppelsekklignende regnkappe.

Også dagen etter fortsetter feiringen. Lørdag formiddag møter Victoria som vanlig folket på Öland utenfor Sollidens slott, hvor hun tar imot gratulasjoner og lykkeønskninger fra de oppmøtte.

Fra forelskelse til familieliv

I et intervju med TT har kronprinsesse Victoria sagt at hun ikke føler seg som en 40-åring og at tiden har gått «altfor fort». Det er nok mange jubilanter som føler det på samme måte, men Victoria har uansett lagt et svært begivenhetsrikt tiår bak seg.

Da kronprinsesse Victoria fylte 30 år i 2007, var livet hennes i hvert fall ganske annerledes enn det er i dag.

Den gang hadde hun og den personlige treneren Daniel Westling (43) vært et par i fem år, men det skulle gå to år til før de forlovet seg. Etter at paret annonserte forlovelsen sin i februar 2009, begynte ting imidlertid å skje.

Den 19. juni 2010, knappe fire uker før kronprinsessens 33-årsdag, stod bryllupet i Storkyrkan. I TV4-dokumentaren «Kronprinsessan Victoria 40 år», mimrer hun tilbake til bryllupsdagen for syv år siden.

<strong>DEN STORE DAGEN:</strong> Kronprinsesse Victoria og prins Daniel skjærer opp bryllupskaken på Stockholms slott i 2010. Foto: Jonas Ekströmer / NTB scanpix
DEN STORE DAGEN: Kronprinsesse Victoria og prins Daniel skjærer opp bryllupskaken på Stockholms slott i 2010. Foto: Jonas Ekströmer / NTB scanpix Vis mer

- Det var en enorm glede og en virkelig lykkerus å få gifte seg med den personen man elsker. Det er noe jeg ønsker at alle skal få oppleve. Det var en stor dag for oss, og å få kjenne den varmen som strømmet mot oss, det var helt fantastisk, forteller hun i dokumentaren, ifølge Expressen.

Etter bryllupet bosatte kronprinsesseparet seg på Haga slott, der kong Carl Gustav ble født og tilbragte sine første leveår. Og i august året etter annonserte paret at de ventet sitt første barn.

Populær tobarnsmor

Prinsesse Estelle ble født i februar 2012, og det svenske kongeparet fikk sitt første barnebarn. Sjarmtrollet Estelle var enebarn i fire år, før lille prins Oscar (1) kom til verden i mars 2016.

Både Estelle og Oscar ble døpt i Slottskyrkan, der feiringen av mamma Victorias 40-årsdag innledes.

I et nytt intervju med TT forteller kronprinsesse Victoria om hvordan de to barna skiller seg fra hverandre:

- Oscar er veldig rolig. Han er veldig betraktende. Litt reservert, men uredd. Sosial, og han elsker storesøsteren sin. Estelle er så full av liv. Elsker mennesker, er trygg, sosial, har en herlig humor og er spøkefull. Og enormt omtenksom, sier hun, ifølge Svensk Damtidning.

NYE BILDER: I anledning midtsommeraften, en av svenskenes mest elskede høytider, offentliggjorde kongehuset helt nye bilder av prinsesse Estelle og prins Oscar. Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset.se Vis mer

Og etter at kronprinsesse Victoria ble mamma for første gang, har hun fått en ekstra spesiell plass blant det svenske folk.

- Hun har alltid vært veldig populær, men etter at hun fikk Estelle har hele Sverige trykket den lille familien til sitt bryst. Estelle var også kongeparets første barnebarn, og fikk dermed ekstra mye oppmerksomhet, sier Se og Hørs hoffreporter.

I en undersøkelse gjennomført i Sverige denne våren, på oppdrag fra Expressen, viste det seg at nesten seks av ti svensker mener at kronprinsesse Victoria er kongehusets beste representant for Sverige.

<strong>KONGEHUSEKSPERT:</strong> Kjell Arne Totland. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
KONGEHUSEKSPERT: Kjell Arne Totland. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Vis mer

Kjell Arne Totland, blogger og kongehusekspert i TV 2, bygger oppunder bildet av kronprinsessen som svært populær blant det svenske folk.

- Kronprinsesse Victoria har en usedvanlig sterk posisjon i Sverige. Hun er den svenske kongefamiliens desidert mest populære medlem og aller sterkeste kort.

- Svenskene har fulgt tronfølgeren med interesse fra fødselen av - og elsket henne fra første stund. Og beundringen og respekten har bare økt med årene - etter som man har lært henne å kjenne som den dyktige og omtenksomme personen hun er, sier Totland.

<strong>FIN FAMILIE:</strong> Kornprinsesse Victoria, prins Daniel og barna deres, prins Oscar og prinsesse Estelle, avbildet i dåpen til prins Alexander - sønnen til prins Carl Philip og prinsesse Sofia - høsten 2016. Foto: Splash News/ NTB scanpix
FIN FAMILIE: Kornprinsesse Victoria, prins Daniel og barna deres, prins Oscar og prinsesse Estelle, avbildet i dåpen til prins Alexander - sønnen til prins Carl Philip og prinsesse Sofia - høsten 2016. Foto: Splash News/ NTB scanpix Vis mer

- Jordnær og ekte

I TV4-dokumentaren «Kronprinsessan Victoria 40 år», som her til lands er blitt vist på TV 2, snakker jubilanten også om sine erfaringer med spiseforstyrrelser.

Nå er det 20 år siden kronprinsessens spiseforstyrrelse ble slått opp i media verden over.

- I USA fikk jeg profesjonell hjelp, som har vært kjempeviktig for meg. Bare det å lære hvordan man setter ord på følelsene sine og dermed sette grenser, å ikke pushe meg selv for hardt, noe jeg hadde lett for, sier hun åpenhjertig i dokumentaren.

- Kronprinsesse Victoria er veldig jordnær. Hun har begge beina godt plantet på bakken og oppfattes som ekte. Hun gir av seg selv og tør å vise følelser, samtidig som hun oppleves som verdig, uttaler hoffreporter Anders J. Stavseng.

<strong>VANSKELIG TID:</strong> Kronprinsesse Victoria avbildet på en gallamiddag i 1997. Foto: NTB scanpix
VANSKELIG TID: Kronprinsesse Victoria avbildet på en gallamiddag i 1997. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var etter at hun kom hjem fra USA at Victoria møtte sin nåværende ektemann. Prins Daniel begynte som kronprinsessen personlige trener, og et vennskap - og deretter sterkere følelser - utviklet seg.

- Svenskene er blitt veldig glade i prins Daniel, og er glade for at han tok seg av Victoria - og omvendt. Hun støttet ham gjennom nyretransplantasjonen han gjennomgikk for noen år siden. Og det er ingen skandaler rundt dem, i motsetning til rundt Victorias far, som av og til kan tråkke litt i salaten, sier Se og Hørs hoffreporter.

<strong>LANGVARIG FORHOLD:</strong> Kronprinsesse Victoria avbildet sammen med prins Daniel, den gang Daniel Westling, høsten 2003. Foto: AFP/ NTB scanpix
LANGVARIG FORHOLD: Kronprinsesse Victoria avbildet sammen med prins Daniel, den gang Daniel Westling, høsten 2003. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

Også Totland omtaler Sveriges tronarving og hennes ektemann i svært positive ordelag.

- Jeg har i min jobb selv hatt den glede å møte Victoria noen ganger i årenes løp, og hun fremstår virkelig som «hel ved». Hun er varm, vennlig, imøtekommende og interessert - og profesjonell til fingerspissene.

- Og samlivet med Daniel, og etterhvert Estelle og Oscar ute på Haga, har utvilsomt gitt den svenske tronfølgeren et ankerfeste og en stabilitet i livet - som er uvurderlig i hennes spesielle rolle og posisjon. Victoria vil bli en flott dronning for Sverige, når den tid kommer, avslutter kongehuseksperten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer