Hvem er med i «Maskorama»?

Slik holder de deltakerne hemmelige

Det er knyttet stor spenning rundt hvem som skjuler seg bak maskene i NRKs nye seerfavoritt, «Maskorama».

SPENT: Silje Nordnes er aktuell som er programleder i NRKs nyeste tilskudd til lørdagsunderholdning, «Maskorama». Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige lørdag benket nærmere 800 000 nordmenn seg foran tv-en for å se på den nye NRK satsingen «Maskorama».

Konseptet er hentet fra Korea, og har blant annet blitt en favoritt i USA under navnet «The Masked Singer».

Kjente personer skjuler seg bak overdådige masker og kostymer mens de gjør sitt beste for å tolke hver sin hitlåt.

De åtte deltakerne ble under første sending til sju, da tidligere håndball-ess Susann Goksør Bjerkrheim (40) ikke overbeviste seerne til å være med videre.

«MASKORAMA»: I lørdagens «Maskorama» fikk vi svaret på hvem som gjemte seg inni «Gaupa». Video: NRK Vis mer

«Maskorama»

Mange lot seg imidlertid overraske over hvem som gjemte seg bak Gaupas gemakker, og diskusjoner og spekulasjoner har herjet i sosiale medier den siste uka - for hvem skjuler seg bak resten av kostymene?

Ikke engang programleder Silje Nordnes eller detektivpanelet sitter på fasiten. Dagbladet har derfor spurt prosjektredaktør i NRK, Jan Egil Ådland, om hvor strengt hemmeligholdet rundt deltakernes identitet er.

- Ekstremt strengt! Produksjonen jobber hardt for å passe på at bare et fåtall skal vite identiteten til deltakerne. I hele NRK er det tre personer. I produksjonsselskapet er det en håndfull. De eneste som vet noe er de som ikke kan gjennomføre jobben sin uten å vite. Selv for et TV-crew som består av mange fagfunksjoner og er vant til å holde på hemmeligheter er det her ingen som vet, forteller han.

Slik ble hun skjult

Også den utslåtte deltakeren forteller at det strengt regime. Selv fikk hun bare lov til å fortelle det til ektemannen, verken barna eller annen familie visste at hun deltok i programmet.

HVEM ER DETTE? Hvem som skjuler seg bak den rosa puddelen er ukjent. Her med programleder Silje Nordnes. Foto: Julia Nagelstad / NRK
HVEM ER DETTE? Hvem som skjuler seg bak den rosa puddelen er ukjent. Her med programleder Silje Nordnes. Foto: Julia Nagelstad / NRK Vis mer

Goksør Bjerkrheim vet også like lite som seerne hva gjelder de andre deltakernes identitet. Hun har likevel sine mistanker, men dem holder hun tett til brystet.

Hun forteller også Dagbladet hvordan det hele ble løst.

- Fra man blir plukka opp på en egnet plass, så er det på med visir, kappe, briller og bøff - man blir helt gjemt. Jeg hadde ett rom hvor jeg fikk lov til å prate, men da jeg satt inne backstage får man ikke si et pip, ingen får høre stemmen din, forklarer hun.

Også utenfor skjermen ble hun kalt for Gaupa, og selv innspillingslederen visste ikke at det var henne som gjemte seg bak.

Fikk sangtimer

Prosjektredaktør Ådland forteller at programmet spilles inn på Lillestrøm og at deltakerne også der må gå i kappe og visir når de ikke har på kostyme.

- Mer kan jeg ikke røpe av sikkerhetshensyn, sier han lurt.

Goksør Bjerkrheim forteller at forberedelsene til programmet startet tidlig denne høsten, og at det blant annet har inkludert sangtimer. Det var imidlertid vanskelig å øve, ettersom hun måtte skjule deltakelsen for barna.

Kostymedesigner Kjell Nordstrøm har jobbet med antrekkene og maskene i et år, kan prosjektredaktøren fortelle.

- Deltakerne har også fått velge mye av uttrykket. Vi har prøvd å tilpasse en del av kostymene til norske forhold, og resultatet synes jeg er imponerende!

TROLLSANG: Det ble ikke «aiaiaiaiai boff», men stemmen bak trollet imponerte flere. Foto: Julia Nagelstad / NRK
TROLLSANG: Det ble ikke «aiaiaiaiai boff», men stemmen bak trollet imponerte flere. Foto: Julia Nagelstad / NRK Vis mer

Slik synger de i kostymet

Det er imidlertid ikke en enkel utfordring å opptre og synge inne i så store kostymer, men også det er tenkt på.

- Maskene er konstruert slik at det skal være plass til en bøyle-mikrofon på hodet til deltakeren, men noe særlig mer rom er det ikke der inne. Hver deltaker har en assistent som står klar med håndvifter og vann for å gjøre det overkommelig å være inni der, men vi prøver også å begrense antall minutter deltakerne må ha masken på hodet, sier Ådland.

For Goksør Bjerkrheim var det også utfordringer med kostymet, men de var overkommelige.

- Den er tung og tett og varm, og man puster inn den samme lufta hele tida. Men man blir jo litt bedre kjent med den, og kunne lære seg noen små grep, sier hun.

«Maskorama» kunne som nevnt allerede på premieren skryte av elleville seertall. Anmelderne var imidlertid ikke overbevist, og i VG landet terningen på tre øyne. I en kommentar går Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten enda lenger, og kaller det en «total katastrofe».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer