FIKSER PÅ VIRKELIGHETEN: Caroline Berg Eriksen står bak en av Norges største blogger, og har tidligere sagt at hun kun redigerer lys på bildene hun legger ut på bloggen sin. Dagbladet har tilgang på den uredigerte versjonen av dette bildet. Foto: Skjermdump fra Berg Eriksens blogg
FIKSER PÅ VIRKELIGHETEN: Caroline Berg Eriksen står bak en av Norges største blogger, og har tidligere sagt at hun kun redigerer lys på bildene hun legger ut på bloggen sin. Dagbladet har tilgang på den uredigerte versjonen av dette bildet. Foto: Skjermdump fra Berg Eriksens bloggVis mer

Slik jukser «Fotballfrue» med bilder

- Jeg er utrolig lei meg.

(Dagbladet): Er du blant dem som holder igjen på julematen fordi du misunner Caroline Berg Eriksens (27) syltynne kropp, kan det være av interesse at bloggeren fikser på bildene av seg selv før hun legger dem ut.

Dagbladet har de siste to dagene sett gjentatte eksempler på manipulerte bilder hvor pupper er gjort større, midjer, lår og armer er gjort mindre, hår er fyldigere og til og med ryggen hennes er gjort smalere.

De manipulerte bildene er publisert på Caroline Berg Eriksens blogg, som i flere år har vært blant landets mest populære. Hun tjener gode penger på bloggdriften, og hadde ifølge skattelistene millioninntekt i 2013.

Dagbladet har hatt tilgang på det som trolig er originalversjonene av bildene, der Berg Eriksens kropp framstår umanipulert. Ved sammenligning av de publiserte og redigerte bildene, og originalene, går det klart fram at Berg Eriksen gjennomgående manipulerer seg tynnere på bildene hun publiserer.

Originalbildene har vært tilgjengelige ved en enkel endring i nettadressen på Berg Eriksens nettside, men er er nå fjernet.

Selv har Berg Eriksen hevdet at hun ikke gjør seg selv tynnere på bilder hun publiserer på bloggen sin, og at hun ikke redigerer annet enn lyset på bildene hun legger ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Svært ødeleggende - Jeg mener slike blogger er svært ødeleggende i forhold til spiseforstyrrelser, og dersom det stemmer at Eriksen manipulerer seg tynnere på bildene sine gjør det saken enda mer alvorlig. Mange ser opp til henne, og bloggen hennes gåri stor grad ut på å gi råd om hvordan man skal spise og trene for å få den såkalte «idealkroppen», sier Marianne Hatle, lege, spesialist i psykiatri og leder av Spiseforstyrrelsesklinikken i Oslo.

Hun sier en rekke vitenskapelige studier indikerer en sammenheng mellom det å være eksponert for urealistiske skjønnhetsidealer og depresjon, lavt selvbilde, dårlig kroppsfølelse og spiseforstyrrelser blant de som er disponert for det. Også de som ikke blir syke av det føler seg dårligere etter å ha blitt eksponert for slike bilder.

- En blogg er gjerne full av velmenende råd og det er lett å tenke at bloggeren bare vil deg vel. Men blogger som dette er blitt en profittdrevet, økonomisk maskin og langt fra veldedighet. Varen Eriksen selger er i stor grad henne selv - og nå viser det seg kanskje at varen ikke er helt reell, sier Hatle.

Hun er imidlertid ikke overrasket over at Eriksen manipulerer bilder.

- Svært mange unge bruker bilderedigeringsverktøy for å fikse på bilder de legger ut på Facebook eller andre sosiale medier. I reklameindustrien finnes det knapt bilder der ikke kroppene er retusjert, sier hun.

- Utrolig lei meg Dagbladet har siden i går prøvd å komme i kontakt både med Berg Eriksen og hennes management om saken. De har ikke besvart våre henvendelser.

Etter at Dagbladet gjorde bloggeren oppmerksom på bildene, har det derimot vært gjennomført en omfattende slettejobb for å gjøre de nevnte bildene utilgjengelige.

I dag, uten å ha besvart på Dagbladet henvendelser, valgte Berg Eriksen å publisere et blogginnlegg hvor hun innrømmer, og beklager, manipuleringen.

«Men slik har det ikke alltid vært, jeg har hatt perioder hvor jeg har følt meg elendig etter slike kommentarer, jeg har hatt dårlige dager og bilder som jeg har følt har sett helt feil ut, og da har det dessverre kjentes helt ok å endre litt på størrelsen på en arm, bein eller andre ting», skriver hun, og fortsetter:

«I løpet av min tid som blogger har ikke dette inntruffet veldig ofte, det er unntaket og ikke regelen, men dette gjør det på ingen måte ok, og hver gang jeg har gjort det, vet jeg at det er feil. Jeg ønsker ikke å bidra til dette presset som jeg selv får kjenne på hver dag, det er tøft, det er tungt og til tider kjennes det som at du kunne gjort hva som helst for å bare skru tiden tilbake og velge noe helt annet å gjøre. Jeg har hele tiden sagt at du skal være fornøyd med deg selv akkurat som du er, og det står jeg ved. Derfor er jeg utrolig lei meg for at jeg har gjort noen endringer i det hele tatt, og at det hører fortiden til spiller selvfølgelig ingen rolle, men gjort er gjort og nå vet dere grunnen».

- Helt feil Nylig skrev bloggeren Emilie «Voe» Nereng et innlegg på bloggen sin om at hun er lei av det urealistiske kroppsidealet blant unge jenter.

Hun vil ikke kommentere Caroline Berg Eriksens bilder, men generelt mener hun at bloggere ikke skal redigere sin egen kroppsfasong.

- Jeg redigerer også bildene mine, det gjør de fleste bloggere. Rå bilder er ofte blasse og uskarpe, og da er det helt ok å redigere dem. Jeg syns også det er greit å fjerne småting som en kvise i panna. Men å redigere seg tynnere, det syns jeg man aldri skal gjøre, sier hun til Dagbladet, og legger til:

- Hvis man er misfornøyd med et bilde så kan man heller la være å bruke det. Jeg syns det er noe helt annet å endre på kroppsfasong, hår eller lage større lepper - det gjør jeg aldri. For meg blir det helt feil.

- Har toppbloggere et ansvar om å informere om bilderedigering?

- Absolutt. Jeg syns ikke vi trenger å informere om at vi har endret kontraster eller en kvise, det gjør alle. Men toppbloggere har et ansvar i å være et forbilde. Vi har et ansvar over hva slags tanker vi formidler til leserne våre, og vi kan faktisk være med på å skape et bedre selvbilde for andre jenter. Da blir det helt totalt feil å redigere seg selv tynnere - det signaliserer helt feil ting.

Dagbladet har gjentatte ganger siden torsdag ettermiddag forsøkt å komme kontakt med Berg Eriksen. Hun har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Dagbladet har også vært i kontakt med Peter Peters fra Friendly Entertainment, som representerer toppbloggeren. Han vil ikke kommentere saken, ei heller formidle kontakt med Berg Eriksen.

HEVDET HUN IKKE JUKSET: I kommentarfeltet på sin egen blogg hevder Berg Eriksen at hun kun redigerer lyset på bildene hun legger ut på bloggen sin. Foto: Faksimile av kommentarfeltet på Caroline Berg Eriksens blogg
HEVDET HUN IKKE JUKSET: I kommentarfeltet på sin egen blogg hevder Berg Eriksen at hun kun redigerer lyset på bildene hun legger ut på bloggen sin. Foto: Faksimile av kommentarfeltet på Caroline Berg Eriksens blogg Vis mer