Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Slik la Åge om livsstilen etter kollapsen

Rockekongen trener hver dag, passer på å få nok søvn og har stumpet røyken.

ROCKEKONGE: Åge Aleksandersen har en unik posisjon i norsk musikkliv. I morgen gir han ut sitt 20. soloalbum, det første etter kollapsen i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ROCKEKONGE: Åge Aleksandersen har en unik posisjon i norsk musikkliv. I morgen gir han ut sitt 20. soloalbum, det første etter kollapsen i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den 14. juni i fjor ble Åge Aleksandersen (62) kjørt i ambulanse til St. Olavs hospital i Trondheim etter en kollaps. Han mener fremdeles at årsaken til sykehusinnleggelsen er et privat anliggende, men slår fast at han er frisk som en fisk før han legger ut på en 60 konserter lang sommerturné.

- Jeg trener hver dag. Det er nødvendig å holde seg i form foran det omfattende programmet som venter meg i sommer, sier Åge Aleksandersen til Dagbladet.

- Tar du noen ekstra forholdsregler før du legger ut på denne turnéen?

- Hvordan skal jeg unngå å svare på det? Jeg ser for meg alle de heslige sykdomsoverskrifter som kommer til å pryde avisa i morgen. Ting er i alle fall mer velordna nå enn det var tidligere. Den tida jeg tilbringer på scenen er den som er minst komplisert for meg. Det et reisinga og det å få nok søvn som er utfordringa. Heldigvis er jeg i god fysisk form akkurat nå.

Røykestopp For - når Åge i morgen gir ut sitt 20. soloalbum, «Furet Værbitt», har han gått ned ti kilo.

I tillegg til å gå tur hver morgen og få nok søvn etter konsert, har 62-åringen stumpet røyken for godt. Han har vært røykfri i fire måneder, men snusen er aldri langt unna.

- Jeg har prøvd å slutte å røyke en gang tidligere. Da sprakk jeg etter konstant røykesug. Slik situasjonen er nå, vet jeg at jeg skal klare det denne gangen, forteller den folkekjære artisten.

Åge forteller at han ofte observerer det som skjer rundt ham når han legger ut på trimtur fra hjemmet sitt på Rosenborg i Trondheim. Ser han noe han reagerer på, ender det som regel opp i en av låtene hans.

- Utenfor der jeg bor finner man både kjærlighet og hat. I en norsk hverdag er det mer enn nok å skrive om bare man ser seg litt rundt. Det gjelder å være våken.

Prostituerte Åge Aleksandersen har gjort det til vane å bry seg om de svakeste i samfunnet når han skriver låter. På forrige album, «Katalysator», skrev han om sin voldelige far og hvordan han banket opp moren med barna som vitne.

Denne gangen handler et av nøkkelsporene, «Maria Magdalena», om to ulykkelige prostituerte han møtte på gata.

- Jeg ser disse skapningene i korte miniskjørt som står utendørs når det er ni minusgrader og kuling. Så gjør jeg meg opp noen tanker om at det kanskje finnes en mor og en far, en historie, noe som gjør at jeg får lyst til å skrive en sang. For jeg kjenner dem jo ikke.

Det er Kåre Vestrheim som har produsert Åges nye album. Det er første gang siden den massivt slaktede «Laika» fra 1991 at den aldrende rockeren fra Namsos har hentet inn produsenthjelp utenfra.

- Det var et herlig slit. Kåre satte nådeløse krav til meg. Jeg har brukt mer tid på å spille inn vokalen min denne gangen enn det jeg har brukt på alle de ti foregående platene til sammen.

Vokal-angst - Har du bevisst holdt andre unna produsentansvaret de siste 20 årene fordi du ville beholde kontrollen selv?

- Nei, det har nok gått så lang tid fordi jeg har hatt angst for å avsløre hvor elendig stemmen min egentlig er. Vokalen min har for meg vært et sårt punkt. Jeg har litt vanskelig å sette ord på det, men jeg har vært redd for å vise den fram.

- Hvorfor det?

- Jeg vet jo hvordan jeg høres ut. Furet og værbitt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media