Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ingrid Espelid Hovig er død:

Slik minnes kollegaer og venner hele Norges matmor

- Det er en av de virkelig store i NRKs historie som har gått bort i dag.

HEDRES: Ingrid Espeli Hovig hedres av venner og tidligere kollegaer. Her sammen med kollegaen, lege og ermæringsekspert Kaare Norum. Foto: NTB Scanpix
HEDRES: Ingrid Espeli Hovig hedres av venner og tidligere kollegaer. Her sammen med kollegaen, lege og ermæringsekspert Kaare Norum. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fredag ble det kjent at Ingrid Espelid Hovig har gått bort, 94 år gammel. Det bekreftet hennes forlag, Gyldendal forlag, overfor NRK.

Hovig ble landskjent som programleder for Fjernsynskjøkkenet som hun spilte inn 300 episoder av i perioden 1965 til 1998.

I snart en menneskealder har Ingrid Espelid Hovig vært vant til å skape matglede rundt seg, og hun ble spesielt kjent for setningen « no har me juksa litt», et utsagn som hun for øvrig tok fra komikerenTrond Kirkvaag.

Slik minnes tidligere kollegaer, venner og politikere den folkekjære tv-kokken.

- En fantastisk formidler

- Hun hadde en veldig høy alder, men det er en av de virkelig store i NRKs historie som har gått bort i dag, sier NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Dagbladet.

- Hun var en fantastisk formidler og en folkeopplyser. Jeg er blant de yngste som har et sterkt forhold til henne. Hun er en av de aller, aller største personlighetene i NRKs historie. Det er kanskje bare fire mennesker i NRK som har samme status som henne, sier han og legger til:

- Det er ikke så mange man kan si at var elsket av alle, men hun var det. Alle hadde et godt inntrykk av henne. Alle var glad i henne, og man skal heller ikke undervurdere den formidlingsgleden hun hadde.

Saken fortsetter nedenfor.

TV-KOKK: Ingrid Espelid Hovig fant egenhendig opp Fjernsynskjøkkenet på NRK. Her lager hun mat i programmet i 1974. Foto: NTB Scanpix
TV-KOKK: Ingrid Espelid Hovig fant egenhendig opp Fjernsynskjøkkenet på NRK. Her lager hun mat i programmet i 1974. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Eriksen kan også fortelle at Espelid Hovig vokste opp i ei tid da man skulle fortelle folk hvordan hun skulle være, og at hun passet inn i den tradisjonen.

- Jeg trekker på smilebåndet når jeg kommer på hennes mest kjente replikker, «nå har vi juksa litt». I dag snakker man om hva som er falskt og ikke, men var det noen som virkelig ikke juksa, så var det henne. Alt var gjort meget grundig. Hun tok jobben på alvor, sier han og legger til:

- Hun ville bidra til noe bra, ingen har lært oss mer om god og sunn mat noensinne. Hennes rolle har vært å ta vare på tradisjon og kulturhistorie. Hennes bidrag rager over alle forskere og hva alle andre har gjort. Hennes program, da hun virkelig var på høyden, var noe alle så. Absolutt alle.

- Formet fjernsynssendingene

Lege og ernæringsekspert Kaare Norum (85) jobbet med den kjente fjernsynskokken i flere år.

Norum forklarer at han og Espelid Hovig begynte å jobbe sammen i 1974 etter å ha møttes i Roma, og at de der ble vi enige om å lage noen programmer sammen.

- Vi lagde til sammen 70 programmer i fjernsynskjøkkenet, og vi hadde det veldig hyggelig sammen. Folk likte det. Vi prøvde jo alltid hjemme først, og så i studio fire.

Norum vil ikke bare huske Espelid Hovig som en dyktig medarbeider, men også som en god venn.

- Vi var kjempegode venner, kolleger og arbeidskamerater, og jeg husker henne nok først og fremst som en god venn og som en faglig integrert personlighet. Hun var kjempeflink til å formidle kunnskap, og hun var med på å forme fjernsynssendingene, forteller Norum til Dagbladet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Den siste tiden har Espelid Hovig tilbrakt på sykehjem. Også der besøkte Norum sin gamle venn flere ganger.

- Jeg var å besøkte henne på sykehjemmet for en ukes tid siden. Hun kjente meg så vidt igjen, men jeg fikk et smil, sier han.

Norum forklarer at han fikk beskjed like etter dødsfallet i dag formiddag, men at han var klar over hvilken vei det gikk for 94-åringen.

Sjarmerte kineserne

TV-personlighet og forfatter Arne Hjeltnes har hatt gleden av å være på tur med Espelid Hovig. Han så henne sist like før sommeren og forteller at hun da - som vanlig - var i godt humør.

- Det er veldig trist at Ingrid er borte. Hun har inspirert og lært kokker og vanlige folk til å lage god og sunn norsk kost. Hun hadde ekstremt godt utviklede smaksløker, var et varmt menneske og hadde evnen til å se folk. Man følte alltid at man var hovedperson når du var sammen med henne.

Saken fortsetter nedenfor.

GODE VENNER: Ingrid Hovig Espelid og tv-profil og forfatter Arne Hjeltnes var gode venner. Her er de sammen da den profilerte kokken Eyvind Hellstrøm ble utnevnt til ridder i den franske æreslegionen, Chevalier de la Legion d'Honneur, i den franske ambassaden i Oslo i 2007. Foto: NTB Scanpix
GODE VENNER: Ingrid Hovig Espelid og tv-profil og forfatter Arne Hjeltnes var gode venner. Her er de sammen da den profilerte kokken Eyvind Hellstrøm ble utnevnt til ridder i den franske æreslegionen, Chevalier de la Legion d'Honneur, i den franske ambassaden i Oslo i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hjeltnes forteller videre at hun heller ikke bare sjarmerte nordmenn med sitt vinnende vesen. Det opplevde han selv da han tok med Espelid Hovig til Hong Kong.

- Mitt beste minne med Ingrid var da jeg hadde med Ingrid på jobb i Hong Kong, og hun lagde stor lutefiskmiddag til kineserne. De kinesiske fiskeimportørene var ikke så begeistret for lutefisken, men de ble veldig betatt av Ingrid.

- Aktivist til det siste

NRK-profilen Jon Gelius ble kjent med Ingrid i korridorene på Marienlyst tidlig på 90-tallet. Han minnes også sin gamle kollega som et varmt og raust menneske.

- Jeg kan ikke tenke meg en mer elskelig, raus og oppmerksom dame enn Ingrid. Hun var brennende opptatt av nyheter og hver gang vi møttes var hun redd for å legge beslag på min tid, sier han og fortsetter:

- Til tross for at Ingrid i mange år var Norges største TV-stjerne, så ble hun aldri høy på seg selv og statusen sin. Hun var først og fremst opptatt av å se andre menneske og satte av tid til alle som ville slå av en prat - som var ganske mange. Dette mener jeg er ganske unikt for henne som person.

Saken fortsetter nedenfor.

DOBBEL FEIRING: Ingrid Espelid Hovig fylte 90 år omtrent på samme tid som Jon Gelius fylte 50 år. Deres til sammen 140 år ble feiret i NRKs lokaler på Marienlyst. Foto: Privat
DOBBEL FEIRING: Ingrid Espelid Hovig fylte 90 år omtrent på samme tid som Jon Gelius fylte 50 år. Deres til sammen 140 år ble feiret i NRKs lokaler på Marienlyst. Foto: Privat Vis mer

Gelius mener Espelid Hovig etterlater seg et tomrom det blir vanskelig å fylle.

- Ingrid er blant de siste i sine generasjon når det gjelder store tv-personligheter, og jeg mener at dagens fjernsynskokker ikke når henne til knærne en gang, hva gjelder framtoning. Hun klarte å få høy og lav interessert i matlaging med sin ujålete, vennlige og ydmyke vesen.

I forbindelse med hennes 90-årsdag var Jon Gelius en av de siste som TV-intervjuet Ingrid. Han forteller at hun var en aktivist selv på sine eldre dager.

- Hun ville sjelden snakke om hva hun har betydd for norsk matlaging, men heller bruke tiden på å understreke viktigheten av at barn og unge burde få sunn og næringsrik mat på skolen.

Selv om Gelius først ble kjent med tv-kokken Ingrid utviklet de etter hvert et godt vennskap.

- Jeg kommer til å tenke tilbake med takknemlighet og vemod på treffene og samtalene vi hadde, og jeg kommer til å savne henne som en god venn.

Også på Twitter har han delt varme ord om NRK-kollegaen:

«Elskelige og eiegode Ingrid Espelid Hovig er gått ut av tiden, 94 år gammel. Hele hennes vesen utstrålte vennlighet. Traff henne flere ganger, alltid like blid og oppmerksom. Hvil i fred, kjære Ingrid», skriver Gelius.

- Takk for maten, Ingrid!

Det er heller ikke bare tidligere tv-kollegaer som hedrer den folkekjære tv-kokken. Statsminister Erna Solberg skriver følgende om den triste nyheten:

«Hele Norges matmor Ingrid Espelid Hovig har gått bort. Ingen har betydd mer for norsk hverdags- og tradisjonsmat. Tusen takk for den rutete kokeboka, for at du samlet folket og lærte oss at det var greit å «juksa litt»».

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre skriver blant annet at hun brakte sunn mat, god mat og gleden ved å lage den inn i norske hjem.

«Takk for maten, Ingrid!», avslutter Støre.

Abid Raja og Trine Skei Grande har også lagt ut en hyllest til den legendariske tv-kokken på Twitter:

«Hele Norges matmor, på lag med alle kulturer, er død. Fantastisk dame som alle i Norge har hatt stor glede av. Selv fikk jeg gleden og æren av å lage norsk-pakistansk kebab med henne i valgkamp for Venstre. Tusen takk for alt Ingrid- vi vil savne deg», skriver Raja.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling