EN LITT ELDRE VERSJON: Da Helen Mirren var 30 år gammel, gjorde hun et intervju som nå får fart igjen. Foto: NTB Scanpix
EN LITT ELDRE VERSJON: Da Helen Mirren var 30 år gammel, gjorde hun et intervju som nå får fart igjen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Slik satte Helen Mirren den sexistiske programlederen ordentlig på plass

- Hvordan våger du!

Den Oscarbelønnede skuespilleren Helen Mirren (71) har i en årrekke begeistret både på filmlerretet, TV-skjermen og teaterscenen, og allerede som 22-åring ble hun en del av prestisjetunge Royal Shakespeare Company.

Et TV-intervju fra 1975, som nå har fått nytt liv og går viralt på nettet, viser derimot at dette ikke var fokuset da hun var invitert til talkshowet «Parkinson» med programleder Michael Parkinson.

Mirren ender opp med å sette programlederen ettertrykkelig på plass for sexistiske spørsmål, til tross for at bakgrunnen for intervjuet var at hun skulle spille rollen som Lady Macbeth, skriver Vanity Fair.

- God på horete erotikk

I introduksjonen starter Parkinson med å si at hun en gang er beskrevet som «sexdronningen» i Royal Shakespeare Company, og siterer en teateranmelder som skriver at «hun er særlig god på å formidle horete erotikk». Fortsettelsen er slik:

- Du er jo i hermetegn en seriøs skuespiller...

DAME: Siden 2003 har Mirren kunnet sette tittelen "Dame" foran navnet sitt, da hun ble utnevnt til Dame Commander av Order of the British Empire. FOTO: Rex Features / NTB Scanpix
DAME: Siden 2003 har Mirren kunnet sette tittelen "Dame" foran navnet sitt, da hun ble utnevnt til Dame Commander av Order of the British Empire. FOTO: Rex Features / NTB Scanpix Vis mer

- I hermetegn? Hva mener du med i hermetegn? Hvordan våger du, spør Mirren, som var 30 år da intervjuet ble gjort.

Parkinson prøver å hente seg inn med å si at han mente «en seriøs skuespiller i motsetning til en useriøs skuespiller», og fortsetter med å spørre om hun tror det er et faktum at «det som best kan beskrives som utstyret ditt, hindrer deg i søken etter å bli en seriøs skuespiller?»

- Jeg vil gjerne at du forteller hva du mener med utstyret mitt i større detalj, sier Mirren.

- Vel, dine fysiske atributter, fortsetter Parkinson.

- Mener du fingrene mine?, spør Mirren, og holder hendene opp i luften. Deretter ber hun ham igjen om å si hva han mener, før Parkinson sier at han mener figuren hennes.

- For seriøse skuespillere kan ikke ha store bryster, kontrer Mirren.

- Jeg mener at de kan trekke oppmerksomheten vekk fra forestillingen, hvis du skjønner hva jeg mener, sier Parkinson.

Setter ham på plass

Mirren ser oppgitt ut, og gir beskjed om at hun ikke er enig i at det nødvendigvis er sant, og fortsetter med en forklaring som ender med at hun kaller spørsmålene hans kjedelige.

- Jeg mener, det må være en dårlig forestilling hvis folk er besatt av størrelsen på brystene i motsetning til alt annet. Jeg håper forestillingen og skuespillet og de levende relasjonene mellom alle som er på scenen og alle folkene som er i salen vil overvinne slike... kjedelige spørsmål, sier hun.

Senere i intervjuet får hun også spørsmål om det er sant at hun liker menn med skinnjakker og hvordan det er å kle av seg på film, hvor Mirren svarer at hun vet at når regissøren ber henne om å kle av seg er det kun av komersielle grunner.

- Det er mannssjåvinistisk, du vet den frasen, sier hun, og legget til: - Jeg mener at hvis jenter skal ta av seg klærne på filmset bør alle gjøre det.

FIKK OSCAR: Mirren fikk Oscar for rollen som dronning Elisabeth i filmen "The Queen". FOTO: Mary Evans Picture / NTB Scanpix
FIKK OSCAR: Mirren fikk Oscar for rollen som dronning Elisabeth i filmen "The Queen". FOTO: Mary Evans Picture / NTB Scanpix Vis mer

Over tre millioner visninger

Intervjuet, som ble postet på YouTube i 2008, har nå godt over tre millioner visninger, og er blitt kjent for de mange sexistiske spørsmålene. I 2011 fortalte Mirren til The Telegraph at dette var det første talkshowet hun var på, og at hun ganske nylig hadde oppdaget det på internett.

- Det var sjokkerende! Det var det første talkshowet jeg gjorde. Jeg var livredd. Jeg så det og jeg tenkte faktisk at «Fy søren! Jeg klarte meg veldig bra». Jeg var jo så ung og uerfaren. Og han var en sånn f... sexistisk gammel gris. Han var det. Han nekter for det den dag i dag, men så klart var han det, sier hun.

I ettertid har Mirren beskrevet Parkinson som en «ekstremt ekkel intervjuer» skriver Daily Mail.

- Jeg var veldig høflig mot Michael, mye høfligere enn jeg skulle ha vært, sa hun i et intervju med Daily Mail i 2013.

Møttes igjen

Mirren og Parkinson møttes også igjen i 2006, da han intervjuet henne om filmen «The Queen», hvor hun spilte hovedrollen. Også da tok han opp brystene hennes som et tema.

- Jeg er glad du nevnte det, Michael! Du kan ikke motstå det, kan du? Dette var problemet første gang vi møttes. Han måtte snakke om brystene mine, og nå er vi her igjen. Ringen er sluttet, sa hun.

- Nå må du ikke være urettferdig. De hang ut, svarer Parkinson, før Mirren utbryter: Nei det gjorde de ikke!

Tonen mellom dem var derimot god, selv om Mirren innrømmet at hun hadde hatet ham den gangen i 1975.