Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jean-Claude Van Damme:

Slik ser action-stjerna ut i dag

59 år gamle Jean-Claude Van Damme har opprettholdt kallenavnet sitt opp gjennom åra.

MUSKELBUNT: Den belgiske skuespilleren Jean-Claude Van Damme fikk raskt kallenavnet «The Muscles from Brussels», noe som det ser ut til at han har opprettholdt i en alder av 59 år. Her er han avbildet i filmen «Kickboxer» i 1989.  Foto: NTB Scanpix
MUSKELBUNT: Den belgiske skuespilleren Jean-Claude Van Damme fikk raskt kallenavnet «The Muscles from Brussels», noe som det ser ut til at han har opprettholdt i en alder av 59 år. Her er han avbildet i filmen «Kickboxer» i 1989. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den belgiske skuespilleren Jean-Claude Van Damme (59) var en av tidenes største actionhelter fra slutten av 80-tallet til midten av 90-tallet.

59-åringen fikk raskt kallenavnet «The Muscles from Brussels», og det ser det ut til at han har jobbet hardt for å opprettholde.

På nye bilder av skuespilleren ser man at han er svært opptatt av å holde seg i form.

Van Damme slo igjennom som skuespiller i filmen «No Retreat, No Surrender» i 1985, og siden den gang har han også skrevet manus til filmer hvor han selv har hatt hovedrollen.

Etter at han spilte i ovennevnte film kapret Van Damme seg sin første hovedrolle i klassikeren fra 1988 med navn «Bloodsport».

Det sies at filmen er basert på den sanne historien om kampsportutøveren Frank Dux (64). 59-åringens talent innen kampsport og framføring som Frank Dux, var det som virkelig satte fart på karrieren hans som skuespiller.

MUSKELBUNT: Jean-Claude Van Damme her avbildet i filmen «Bloodsport» i 1988. Foto: NTB Scanpix
MUSKELBUNT: Jean-Claude Van Damme her avbildet i filmen «Bloodsport» i 1988. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hevdet han ble svartelistet

I åra som fulgte tok 59-åringen på seg hovedroller i flere kampsportfilmer liknende Bloodsport som «Kickboxer» og «Lionheart».

Han spilte også hovedrollen i en rekke kommersielt suksessrike filmer som «Universal Soldier», «Street Fighter», «Timecop» og «Hard Target».

ACTIONSTJERNE: Jean-Claude Van Damme har spilt i en rekke filmer opp gjennom åra. Her avbildet i filmen «Street Fighter» i 1994. Foto: NTB Scanpix
ACTIONSTJERNE: Jean-Claude Van Damme har spilt i en rekke filmer opp gjennom åra. Her avbildet i filmen «Street Fighter» i 1994. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge underholdningsnettstedet Screen Rant har 59-åringen hevdet at han ble «svartelistet», da han prøvde å få filmstudioene til å gi ham like mye penger som blant annet Hollywood-stjerna Jim Carrey (58). Van Damme mente han ble svartelistet på bakgrunn av at han avviste en stor filmavtale til fordel for noe bedre.

Men hva gjør muskelbunten i dag? Selv om Van Damme ikke er å se i de største filmene, er han fortsatt å se i filmer. I 2008 spilte han blant annet seg selv i krimdramafilmen «JCVD». Rollen ble den mest kritikerroste framføringen i skuespillerkarrieren hans, da den viste en helt ny side av skuespilleren.

Det skal imidlertid nevnes at de mest høyprofilerte prosjektene han har vært med på de siste åra er dubbing i filmer som «Kung Fu Panda 2» og «Kung Fu Panda 3». Han skal også være med og dubbe i neste års «Minions: The Rise of Gru», ifølge Screen Rant.

2020: Jean-Claude Van Damme er fortsatt å se på røde løpere. Her under iHeartRadio Podcast Award i Los Angeles tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
2020: Jean-Claude Van Damme er fortsatt å se på røde løpere. Her under iHeartRadio Podcast Award i Los Angeles tidligere i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Van Damme tilbringer likevel fortsatt mest tid i actionfilm-sjangeren, og ved de fleste anledninger spiller han fortsatt hovedrollen.

I 2016 spilte han seg selv for andre gang i en kortvarig tv-serie for Amazon med navn «Jean-Claude Van Johnson». Blant de siste filmene hans er «Black Water» med den svenske skuespilleren Dolph Lundgren (62) og «We Die Young». Når det gjelder kamsport viser 59-åringen fortsatt sin kampevne i filmene sine.

SER IKKE SLIK UT: Amadeus Søgaard, sønnen til Runar Søgaard og Carola Häggkvist, har blitt en voksen mann. Sjekk hvordan han ser ut i dag! Vis mer

Trener fem ganger i uka

Van Damme har i alle år gått under kallenavnet «muscles from Brussels», som på norsk betyr, «musklene fra Brussel». Og ved en titt på Instagram-profilen hans ser det ut til at han jobber hardt for å opprettholde kallenavnet sitt.

I et tidligere intervju med News.com.au forklarte 59-åringen at han trener fire til fem ganger i uka.

- Fem dager er bra, men for normale mennesker er fire dager bra, og når jeg sier «normale mennesker», er vi alle like, men noen har en dagjobb og har det travelt.

Van Damme som fyller 60 år i oktober, begynte med karate allerede i en alder av ti år, og da han var 15 fikk han seg en plass på det belgiske Karate Team.

Treningsregimet hans den gang var strengt og utmattende, og han tilbrakte dagene sine i treningsstudioet ved å løfte vekter og jobbe med muskelmassen. Dette førte til slutt til at han fikk tittelen «Mr. Belgia Bodybuilding» i 1978.

Til tross for at han til slutt valgte å bruke kampsportferdighetene sine innenfor skuespill, har ikke kjærligheten og lidenskapen for trening forandret seg.

- For å være helt ærlig, føler jeg meg flink og bedre enn tidligere, fordi jeg føler meg tryggere på meg selv, fortsatte han til News.

FORVANDLING: Den tidligere tennisstjernas utrolige vekttap går verden rundt. Video: @dokic_jelena / NTB Scanpix / Rødt Kort Vis mer

Åpen om bipolar lidelse

Selv om Van Damme innrømmer at det er vanskelig å tilpasse seg den aldrende kroppen sin, har han stort sett vært i stand til å opprettholde kroppsbygningen sin.

- Jeg tror det skyldes at jeg begynte å trene da jeg var veldig ung. Jeg var alltid interessert i fleksibilitetsstrening, så det gjorde musklene mine veldig elastiske. Også har jeg gode gener fra foreldrene mine, og det genet er veldig viktig. Min hud og min fars hud er upåklagelig, sa han tidligere i år til bladet Men`s Health.

Gjennom åra har Van Damme også skapt overskrifter om sine personlige kamper, blant annet i form av bipolar lidelse. Til bladet forklarte han at den disiplinen som ble gitt i hans kampsporttrening og skuespillerkarriere har hjulpet ham enormt, og la til at det hjelper ham å fokusere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!