Slik ser den «perfekte» kvinnekroppen ut i 18 ulike land

- Kan trygt si at historiske og kulturelle faktorer spiller en rolle.

(Dagbladet): Det sies at smaken er som baken.

Hva ulike mennesker oppfatter som vakkert finnes det heldivis delte meninger om. 

Det britiske nettbaserte apoteket Superdrug Online Doctors ville imidlertid undersøke fenomenet nærmere, og sendte dermed en forespørsel til 18 grafiske designere verden over.

ORIGINALEN: Bildet av denne kvinnen ble sendt rundt til 18 ulike grafiske designere på verdensbasis. Foto: Superdrug Online Doctors
ORIGINALEN: Bildet av denne kvinnen ble sendt rundt til 18 ulike grafiske designere på verdensbasis. Foto: Superdrug Online Doctors Vis mer

Der ble de spurt om å retusjere et bilde av en «normal» kvinne og gjøre henne, etter deres mening og landets kulturverdier, mer attraktiv.

Undervektig I de fleste tilfeller ble modellen redigert tynnere. I andre bidrag ble også hår og klær endret. 
«Noen av disse bildene er nesten ugjenkjennelige sammenliknet med det originale bildet. Grafiske designere fra Nord-Amerika, Sør-Amerika og Mellom-Amerika hadde retusjert en overdreven timeglassfigur på modellen. I Europa og Asia valgte de imidlertid å redigere modellen så tynn at hennes BMI (kroppsmasseindeks) ville falt inn under eller farlig nær 17,5.», skriver nettstedet.

Ifølge det store medisinske leksikon har personer med normal vekt en BMI mellom 20 og 25, mens personer med alvorlig undervekt har en BMI på 17,5 eller mindre.

- Ingen objektiv skjønnhet Kvinnen på bildet har altså en høyde på 165 centimeter. Mens Kina og Italia leverte bidrag hvor kvinnen var tynnest, førstnevnte på 46,3 kilo og sistnevnte med 49 kilo, leverte Spania i motsetning et bidrag hvor kvinnen veide 69,4 kilo. 
Forsøket har fått tittelen «Perception of Perfection», og er de siste dagene blitt omtalt av en rekke aviser som Huffington Post, Metro og Inquirer.

Målet med prosjektet er å vise akkurat hvor mye kulturverdier har å si for oppfatningen av skjønnhet, og hvordan skjønnhetspresset varierer på verdensbasis.

«Det vi har funnet ut i dette prosjektet er at det ikke er mulig å dømme skjønnhet objektivt. Det én person synes er vakkert, appellerer gjerne ikke til en annen.», skriver nettstedet.

- Gjerne brede hofter Thorgeir Kolshus er førsteamanuensis i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo. Overfor Dagbladet forklarer han det er flere faktorer som henger sammen i vår oppfatning av skjønnhet.

- Man kan trygt si at historiske og kulturelle faktorer spiller en rolle for vår vurdering av skjønnhet. I noen kulturer har den ideelle kvinnekroppen gjerne brede hofter, da dette betyr at man er fysiologisk skikket til barnefødsel, uten fare for seg selv.

Han forklarer videre at skjønnhetsidealet i Vesten har gått gjennom betydelige endringer i løpet av historien. 

- Skjønnhetsidealene er veldig forskjellig fra kultur til kultur. Det endrer seg så klart over tid, men det endrer seg også når man beveger seg fra et samfunnslag til et annet, sier han og fortsetter:   

- Det er for eksempel slående kontraster dersom man ser på østkanten og vestkanten i Oslo. Det virker å være større aksept for kroppslig mangfold jo lenger øst i byen man kommer.  

- Forskjellige perspektiv Superdrug Online Doctors er imidlertid ikke de første til å teste ut et lignende prosjekt.

Også da den amerikanske bloggeren og frilansjournalisten Esther Honig spurte 40 forskjellige bilderedigerere fra ulike land om å redigere henne vakrere, var resultatet forbløffende.

- Det ble ikke slik jeg hadde forventet i det hele tatt. Jeg så ikke mønstrene på forkant, og holdt på å droppe prosjektet før jeg i det hele tatt hadde begynt. Det var først da jeg så alt fra en annen vinkel at jeg forsto at det gikk dypere enn bare en persons verdier og kultur. At uansett hvor man kommer fra, så har alle et forskjellig perspektiv på hva man synes er vakkert, sa Honig til Dagbladet den gang.