Fra «Jul i Skomakergata» til «Stjernestøv» - i en årrekke har store og små benket seg foran skjermen for å underholdes av julekalendere i påvente av jula.
For mange har TV-kalenderne blitt en førjulstradisjon på lik linje med pepperkaker, gløgg og klementiner.

Derfor gir han ikke gaver
Seriene har som regel vært myntet på barn, og gjerne hatt barn i sentrale roller også. De unge skuespillerne som figurerer på skjermen blir umiddelbart kjente fjes, men ikke alle er like synlige i rampelyset i ettertid.
Så, hvor er barnestjernene i tidligere julekalendere som «Amalies jul», «Olsenbandens første kupp», «Jul i Blåfjell» og «Den unge Fleksnes» i dag?
Dagbladet har tatt en prat med et knippe av dem for å finne svaret.
Marta i «Jul i Blåfjell»
Første desemberdag i 1999 rullet NRKs «Jul i Blåfjell» over skjermen. TV-seerne ble kjent med blånissene, men også med to av bygdebarna i serien, Mikkel og Marta. Sistnevnte ble spilt av den da tiårige Karoline Fagerheim Hansen (32).
Hansen husker det hele som magisk.
- Det var veldig stort for meg den gangen. Jeg har alltid elsket julekalendere, så det var ekstra stas å få være med selv. Spesielt med tanke på hvor mye barn setter pris på det, og den julestemningen TV-kalendere kan skape, forteller hun, og fortsetter:

- Jeg satt klistret foran TV-en hver dag i desember, og fulgte med. Det var veldig spesielt, veldig gøy, og noen ganger litt flaut. Desto større man ble, jo flauere ble det å se seg selv.
Innspillingen foregikk på Røros, noe 32-åringen har gode minner fra.
- Det var utrolig gøy å være på Røros. Det var fri fra skolen, og så var det opp med toget. Jeg husker at det var veldig moro å kjøre hundeslede og å gå på ski i fjellet.

Da kameraene ble slått av tok Hansen farvel med skuespill. I dag skulle hun gjerne ha tatt opp gamle kunster igjen.
- Egentlig litt synd. Noen ganger angrer man. Det hadde vært morsomt å være skuespiller. Jeg syntes det var veldig gøy å være på TV den gangen, sier hun.

Bryter årelang juletradisjon
I skrivende stund jobber den tidligere skuespilleren i finansbransjen, og trives godt med det. Hun er bosatt i Bærum og har en datter på tre år.
- Nå ser jeg på serien med datteren min. Hun synes det er kjempemorsomt med blånisser.
Unge Marve Fleksnes i «Den unge Fleksnes»
Reidar Fredrik Frydenlund (25) fikk prøve seg på et «Dæjå!» da han portretterte den yngre utgaven av Marve Fleksnes i «Den unge Fleksnes» i 2010. Den gangen var Frydenlund 15 år gammel.
- Det var en opplevelse veldig få får oppleve, konstaterer Frydenlund, og legger til:
- På mange områder var jeg nok ikke like fornøyd med egen innsats, som publikum var. Når det er sagt, ga det meg en indre glede, som var morsomt der og da.

«Fleksnes»-skuespilleren trekker fram et minne fra innspillingen som gjorde særlig inntrykk på ham. Han fikk nemlig møte, samt spille mot, den originale Fleksnes - den nå avdøde skuespilleren, Rolv Wesenlund.
- Jeg trodde han var mye større, men han var ganske liten. Det å få hilse på ham - det var den beste opplevelsen, minnes Frydenlund.

Videre meddeler han at det å bli gjenkjent på gata som 15-åring var litt uvant.
- Jeg tror ikke jeg var forberedt på hvor mye oppmerksomhet det kom til å bli. Jeg har fått flere henvendelser fra folk. De har syntes at serien har vært hyggelig - noe som er koselig.

Slik gikk det med «Alene hjemme»-stjernene
Ti år seinere har 25-åringen imidlertid lagt skuespillerkarrieren på hylla inntil videre.
Nå seiler han nemlig på Sognefjorden som styrmann på en ferje. Når den tidligere skuespilleren ikke er på jobb, tilbringer han tiden hjemme i leiligheten i Bærum.
- Jeg er veldig glad for å ha båtjobben, og kunne ikke ha byttet den ut med noe annet. Ellers skulle jeg gjerne ha kommet meg litt ut i verden. Jeg elsker jo cruiseskip. Drømmen er Hurtigruten.

Men om et filmtilbud skulle komme styrmannens vei i mellomtida, er han ikke i tvil om hva han skal svare.
- Jeg hadde takket ja, sier han kontant.
Kjersti i «Amalies jul»
NRK-klassikeren «Amalies jul» ble vist første gang i desember 1995. Barnekarakterene var sentrale i julekalenderen, deriblant Kjersti, som ble pustet liv i av Veronica Falsen Hiis (36). Hiis var ti år gammel under innspillingen.
- Det var veldig gøy. En fin opplevelse. Jeg har mange positive minner, forteller hun.

36-åringen forteller videre at NRK leide et hus på Madserud gård i Oslo til innspillingen. Huset hadde blitt brukt til barne-TV-serien «Huset med det rare i» noen år før.
- Jeg husker at scenografien fra «Huset med det rare i» hang igjen, og så hang vi mye på loftet der. Det var veldig morsomt.

Slakter grøftefyll-tv: - Primitivt
Hiis innrømmer at hun følte seg litt for gammel for serien da den kom ut.
- Jeg var litt veslevoksen av meg, men jeg syntes det var gøy å være på TV også.
Som voksen har Hiis valgt å fortsette i de kreative baner, men ikke foran kameraet. Hun er heller å finne på NRKs kontorer, der hun arbeider som grafisk designer. For det meste i NRK P3.

- Jeg tenkte aldri på skuespill som en karrierevei. Det var mer for moro, forteller hun, og skyter inn:
- Jeg har en bror som har utdannet seg som skuespiller. Kanskje jeg har inspirert ham?
I tida framover venter den grafiske designeren en liten jente. Fra før har hun en sønn på tre år.
Magnus i «Amalies jul»
For 25 år siden bekledde Jostein Mellegård Jakobsen (37) rollen som broren til Kjersti, nemlig Magnus, i «Amalies jul».
Nesten tre tiår seinere blir trebarnsfaren fra Langhus fortsatt dratt kjensel på.
- Det er stadig noen som kommenterer. Man har jo blitt kjent med folk opp gjennom åra, som har oppdaget at jeg er med. Hvert år blir det en del kommentarer. Jeg jobber som lærer, og har jo kolleger som sladrer til elevene, forteller han.

Jakobsen innrømmer videre at han unngår å se på julekalenderen selv.
- Jeg klarer ikke å se på det selv. Det er flaut rett og slett. Det er rart å se seg selv som barn.
Til tross for dette har læreren mange vennlige ord å si om tiden i «Amalies jul».
- Det var jo kjempegøy. Morsomt og spennende. Jeg har veldig mange gode minner. Både med de andre ungene og med skuespillerne, og alle i produksjonen. Jeg syntes det var mange fine, gode mennesker. Det var trygt og godt, sier han.

37-åringen forlot ikke skuespilleryrket helt etter endt innspilling. I ungdomsårene var han på Det Norske Teatret, og i dag dubber han jevnlig TV-serier og filmer.
- Jeg har gitt stemmen til noen av karakterene i «Robinson Crusoe», «Paddington 2» og i litt diverse serier på NRK Super.
Lærerjobben på Krogstad skole i Ski opptar imidlertid mye av livet hans.
- Jeg trives veldig godt, og har jobbet i skolen siden jeg var ferdig på videregående. Det er der jeg hører hjemme.

Kjendisenes verste julegaver: «Orderud-sokk» og bensinstasjon-juggel
Peder i «Julekongen»
Som tolvåring ble Oscar Reistad Fosse (21) et kjent ansikt, da han spilte rollen som bortskjemte Peder i TV-kalenderen «Julekongen» i 2012.
- Det var morsomt og helt nytt for meg. Det var første gang jeg gjorde noe sånt, forteller Fosse, og fortsetter:
- Hele opplevelsen, stemningen og menneskene er det som sitter igjen hos meg.

Å se seg selv på TV var gøyalt for 21-åringen for åtte år siden.
- Det var spennende. På den tiden var det jo ganske stort. Jeg kjente ingen som hadde vært på TV før.
Det skulle imidlertid bli hans første og siste rolle.

- Det er ikke sannsynlig at det blir noe igjen. Men man skal aldri si aldri, sier han lurt.
Nå for tida har Fosse tatt fram verktøykassa. I den nyinnkjøpte leiligheten i Oslo pusses det nemlig opp. Ellers veksler han mellom å jobbe på aktivitetsskole og på ferje.

21-åringen dimitterte fra Forsvaret i januar, og har planer om å studere økonomi neste høst.
Lillian i «Jul på Månetoppen»
Thea Wehler Knudtzon (25) begynte som skuespiller i barneseriene «Uhu!» og «Barnas supershow», før hun landet rollen som Lillian i «Jul på Månetoppen» i 2002.
Knudtzon var seks år gammel da serien ble spilt inn.

Ti hemmeligheter du ikke visste om «Tre nøtter til Askepott»
- Vi hadde det utrolig gøy på sett. Jeg og medskuespiller Johannes ble kjørt rundt til de ulike innspillingsstedene. I bilen lærte vi oss sangene, forteller hun, og fortsetter:
- I ettertid har vennene mine sett hvordan jeg sang, og det har vært litt kleint, innrømmer Oslo-jenta.

Knudtzon roser produksjonen for å ha tatt ordentlig vare på barneskuespillerne.
- Jeg husker det var en episode der vi skulle på skitur, og så trynet jeg sinnssykt ned en bakke. Helt krise for en seksåring - og jeg var så dramatisk av meg. Da var de så skjønne, og lagde en skiheis til meg, og hjalp meg opp og ned bakken, mimrer hun.

Livet som skuespiller tok imidlertid slutt. Etter dramalinjen på Hartvig Nissen videregående, valgte 25-åringen å gå i en annen retning. I skrivende stund studerer hun lektorprogrammet ved NTNU i Trondheim. Samtidig tar hun en bachelorgrad i språkteknologi ved Universitetet i Oslo.
- Jeg er opptatt av språk og hvordan språk fungerer digitalt. Jeg har lyst til å peile meg inn på klarspråk, forteller Knudtzon.

Slik ser «Tre nøtter til Askepott»-stjernene ut i dag
Den tidligere barneskuespilleren er likevel åpen for nye skuespillererfaringer.
- Jeg tror at det hadde vært litt gøy. Det er en morsom jobb, så jeg ville absolutt ha prøvd på nytt.
Kjell i «Olsenbandens første kupp»
I 2001 kom julekalenderen «Olsenbanden Jr. - Olsenbandens første kupp» - en miniversjon av «Olsenbanden». Seerne fikk møte trioen Egon Olsen, Benny Fransen og Kjell Jensen som gjorde flere sprell.

Den litt keitete Kjell ble spilt av Thomas Engeset (32) da han var 13 år gammel. Oppmerksomheten som fulgte med var ikke bare-bare.
- Det var litt klønete å få kjøpt julegaver, når det var så mange som samlet seg rundt meg, sier han ærlig, men legger til at han syntes det var kjempegøy på samme tid.
Videre forteller Engeset om hvordan det var å spille inn serien.
- Jeg husker jeg var ganske fascinert av vinterscenene midt på sommeren. Det var en gøyal opplevelse. Og så var det gjengen da. Vi ble ganske så sammensveiset.

Etter julekalender-suksessen fulgte to nye «Olsenbanden Jr.»-filmer åra etter. Men det ble med det for 32-åringen.
Nå foretrekker Engeset heller å være plassert bak kameraet som TV-regissør. I de seinere åra har han jobbet med TV-programmer som «Melodi Grand Prix», «Sommeråpent» og «Gullruten».

Julebildet overrasker
- Jeg synes det er veldig spennende å bruke meg selv. Jeg skriver manus, klipper og regisserer. Hele den prosessen synes jeg er vakker.
På hjemmefronten fikk han nylig en sønn med kjæresten.