FILMEN OM FACEBOOK: Jesse Eisenberg spiller Facebook-gründer Mark Zuckerberg i filmen om hvordan nettfenomenet Facebook oppstod. Foto: SONY PICTURES
FILMEN OM FACEBOOK: Jesse Eisenberg spiller Facebook-gründer Mark Zuckerberg i filmen om hvordan nettfenomenet Facebook oppstod. Foto: SONY PICTURESVis mer

Slik ser spillefilmen om Facebook ut

En blanding av rettsthriller og coming-of-age-drama.

||| (Dagbladet): Mange filminteresserte var nok litt skeptiske da det ble annonsert at David Fincher («Fight Club» og «Se7en») skulle regissere en film basert på hvordan det sosiale mediet Facebook ble født.

Men basert på traileren som ble sluppet på nett i går kveld, kan det ut som at vi likevel kan puste lettet ut.

Filmklippet lydsettes av et belgisk jentekor som synger en nedtonet og spøkelsesaktig versjon Radioheads «Creep».

Når man så plusser på Harvard-scenene, filmet med brun fargepalett, setter det stemninga i det som ser ut til å bli en blanding av en rettsthriller og beretningen om en ung mann med ganske voksne bekymringer.

Dårlig lys
Filmen har norgespremiere den 29. oktober.

I rollene finner man Jesse Eisenberg som gründeren Mark Zuckerberg, «Spiderman»-klare Andrew Garfield som Zuckerbergs etter hvert forsmådde kollega Eduardo Saverin, samt Justin Timberlake som Sean Parker fra fildelingstjenesten Napster.

Manuset er basert på boka «The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook - a Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal» av Ben Mezrich, og er ført i pennen av Emmy-vinneren Aaron Sorkin («The West Wing»).

Ut i fra traileren ser det ikke ut som at Zuckerberg blir portrettert i et særlig positivt lys, noe som nok ikke er så rart med tanke på at Saverin fungerte som konsulent for Mazrich da han skrev boka.

Uansett bærer traileren prov om en lovende tolkning av unge Eisenberg.

Deiligst.com
Ifølge boka var Eduardo Saverin og Mark Zuckerberg to nerdete Harvard-studenter som ikke hadde kredometeret sitt stilt på maksnivå.

Mens Eduardo forsøkte å oppnå sosial aksept ved å søke innpass ved eliteskolens ultraposhe og halvhemmelige Final Club, brukte Zuckerberg datakunnskapene sine til å hacke seg inn på skolens database for å lage en digital oversikt over de hotteste jentene på skolen.

Da de ble oppdaget, og Zuckerberg nesten ble utvist fra Harvard, forstod de at de var inne på noe stort. Og det var slik ideen om Facebook ble født.

Krangel
Facebooks popularitet eksploderte fort etter at den var lansert, og de to kompisene lot seg virvle inn i en verden av fristende kvinnfolk, penger og dyre advokater.

Men mens nettsiden gutta hadde skapt utfordret begrepet «vennskap» på nett, gjorde den kjappe suksessen at vennskapet mellom de to gikk fullstendig i oppløsning.

Slik ser spillefilmen om Facebook ut

I januar rapporterte imidlertid Gawker at de to hadde kommet til enighet om inntektsfordelingen, og siden da har også Saverin blitt kreditert som gründer på Facebook-siden.

SJEKK LIKHETEN: Unge, lovende Jesse Eisenberg (til venstre) skal spille datageni og Facebook-gründer Mark Zuckerberg. FOTO: SCANPIX/REUTERS/AP
SJEKK LIKHETEN: Unge, lovende Jesse Eisenberg (til venstre) skal spille datageni og Facebook-gründer Mark Zuckerberg. FOTO: SCANPIX/REUTERS/AP Vis mer