Tove Lo:

Slik svarer hun på sexkritikken

Den svenske popstjerna Tove Lo har fått store mengder oppmerksomhet for sine stunt.

<strong>PROVOSERENDE OG POPULÆR:</strong> Svenske Tove Lo har tatt verden med storm. Lenge før hun platedebuterte, skrev hun populære låter for andre artister. Da hun først entret scenen selv, ble det litt av et oppstyr. Nå forsvarer hun bråket. Foto: Olle Sporrong, NTB scanpix
PROVOSERENDE OG POPULÆR: Svenske Tove Lo har tatt verden med storm. Lenge før hun platedebuterte, skrev hun populære låter for andre artister. Da hun først entret scenen selv, ble det litt av et oppstyr. Nå forsvarer hun bråket. Foto: Olle Sporrong, NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Svenske Ebba Tove Elsa Nilsson (31) har blitt en av «söta brors» største musikalske eksporter de siste åra. Under artistnavnet Tove Lo har hun toppet hitlister med skitten, elektronisk pop, gjerne omhandlende kjærlighet, rus og sex.

Sistnevnte tema har på mange måter blitt et av hennes største varemerker. Dagbladet, og flere andre skandinaviske medier, har tidligere skrevet om hvordan popstjerna har sjokkert - fra scenen og privat.

Hun har «onanert» på direkten, gått i «livmorkjole» og vist brystene på scenen utallige ganger. Til Dagbladet sier hun at det har vært helt bevisst.

<strong>OVERRASKET:</strong> Tove Lo dukket plutselig opp på Universals hagefest i midten av juni. Foto: Andreas Fadum
OVERRASKET: Tove Lo dukket plutselig opp på Universals hagefest i midten av juni. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Ble frustrert

- Det var frustrerende i begynnelsen, at alt jeg gjorde liksom skulle vinkles på kropp, underliv eller pupper. Folk sa jeg måtte skylde på meg selv om det var det inntrykket jeg ville gi, men jeg prøver jo å formidle mye annet òg, sier hun til Dagbladet.

SUPERSTJERNE: Rød Løper-reporterens møte med superstjernen Tove Lo ble nesten litt for mye å håndtere. Video: Thea Hope. Vis mer

Artisten var i Norge i forbindelse med en opptreden på Bergenfest, og møtte Dagbladet da hun var innom Universals sommerfest en snartur. Popstjerna dukket uanmeldt opp, og det var flere lange blikk å skimte på løperen da svensken plutselig sto der.

Ikke at det så ut til å anstrenge henne - hun har tross alt stått på scener verden over, og har hundrevis av millioner strømminger på Spotify og Youtube.

Tove Lo er kanskje best kjent for låter som «Habits (Stay High)» og «Cool Girl». Siden debuten i 2014 er hun blitt sammenliknet med svenske sensasjoner som Robyn og Zara Larsson. Forskjellen er derimot det svært tilstedeværende fokuset på seksuell frigjøring og kvinnekamp.

- Gidder ikke bry meg

Mange husker nok spesielt «Idol»-opptredenen hennes i den svenske versjonen av programmet i 2016. Hun sang «Cool Girl», og mot slutten av sangen befølte hun seg selv foran et måpende publikum, og sjokkerte tv-seere.

På tross av at familieprogrammet ikke sendes direkte, valgte TV4 å beholde onani-stuntet. Det skapte store reaksjoner i sosiale medier.

<strong>STERK KOST:</strong> Tove Los opptreden ble for sterk kost for tv-seerne. Programmet ble kritisert for å ikke ha klippet bort videosekvensen i familieprogrammet. Foto: Olle Sporrong
STERK KOST: Tove Los opptreden ble for sterk kost for tv-seerne. Programmet ble kritisert for å ikke ha klippet bort videosekvensen i familieprogrammet. Foto: Olle Sporrong Vis mer

Hun ble også sensurert av Youtube da hun onanerte i en musikkvideo for noen år siden. Artisten legitimerer handlingene med at det er kunstnerisk og politisk, og sier hun har gitt opp å bry seg om hva folk fokuserer på. Oppmerksomhet får hun uansett.

- Jeg vet aldri hva folk velger å fokusere på, om det så er musikken min eller imaget mitt. Jeg har bestemt meg for at jeg ikke gidder å bry meg om det lenger, for jeg kan jo ikke kontrollere det. Det seksuelle er en stor del av meg, og sammen med musikken utgjør det en kunstnerisk helhet, sier hun, og fortsetter:

- Jeg er stolt av alt jeg har gjort og sluppet. Spesielt stolt er jeg av at jeg aldri har gått på kompromiss med meg selv, forteller popstjerna.

Kjønn har også vært viktig for artistens virke og liv. Det beviste hun da hun dukket opp i en såkalt «livmorkjole» på en prisutdeling høsten 2016.

Kjolen ble stemplet som «stygg» av diverse medier, men var trolig en politisk statement. At 31-åringen er opptatt av likestilling har hun bevist flere ganger. På høyre overarm har stjerna regelrett tatovert en vagina.

Eier det

Tove Lo har tidligere uttalt at hun ønsker å eie sin egen seksualitet, og vise at hun er stolt av det faktum at hun er biseksuell.

- Det å være åpen om og å eie min egen seksualitet, med både menn og kvinner, har aldri vært noe stor greie for meg. Om du vokser opp et sted hvor det er skamfullt å være homofil, håper jeg at man kan relatere seg til musikken min, sa hun til Attitude i 2016.

Legning har hun ved flere anledninger diskutert offentlig. I fjor vår hevdet hun at en taxisjåfør i New York hadde omtalt LHBT-bevegelsen som «ekkel».

- Jeg sa til ham: «Da bør du vaske bilen din ekstra nøye neste gang. For jeg er biseksuell. I din verden er jeg et skittent menneske som er dum i hodet. Men for ti minutter siden tenkte du at jeg var en normal person som du lett kunne prate med», sa hun i et intervju med «Nyhetsmorgon».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer