Den svenske kongefamilien:

Slik svarer Madde på pappas sjokk-avgjørelse

- Ville aldri gjort det mot sin datters vilje.

UT AV FAMILIEN: Det var mange som fikk seg et sjokk da det i formiddag ble kjent at prinsesse Madeleine og prins Carl Philips barn ikke lenger skal regnes som kongelige. Foto: NTB Scanpix
UT AV FAMILIEN: Det var mange som fikk seg et sjokk da det i formiddag ble kjent at prinsesse Madeleine og prins Carl Philips barn ikke lenger skal regnes som kongelige. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag formiddag kunngjorde det svenske kongehuset i en pressemelding at prinsesse Madeleine (37) og prins Carl Philips (40) barn ikke lenger kommer til å tilhøre kongehuset.

Av pressemeldingen kom det fram at det var deres far kong Carl Gustav (73) som hadde besluttet endringene.

«Prins Alexander, prins Gabriel, prinsesse Leonore, prins Nicolas og prinsesse Adrienne er fortsatt medlemmer av kongefamilien. De har derimot ikke lenger tittel som Kongelige Høyheter, og forventes ikke i framtida å påta seg kongelige oppdrag», het det i pressemeldingen.

Barna kommer imidlertid til å beholde sine prinse- og prinsessetitler, som de ble tildelt av kongen ved fødselen. Under hoffets pressekonferanse klokka 12.00 mandag kunne hoffets representant meddele at barna vil betraktes som privatpersoner - og at de ikke vil komme til å motta apanasje fordi de ikke vil ha noen kongelige plikter.

ENDRINGER: Mandag formiddag varslet svenskekongen en rekke endringer i kongefamilien. Foto: NTB Scanpix
ENDRINGER: Mandag formiddag varslet svenskekongen en rekke endringer i kongefamilien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå har både prinsesse Madeleine og prins Carl Philip kommentert kongens avgjørelse i sine respektive innlegg på Instagram.

- Positivt for barna

- Tidligere i dag gikk hoffet ut med informasjonen om at Leonore, Nicolas og Adrienne ikke lengre skal tilhøre kongehuset. Denne forandringen har blitt planlagt over lang tid. Chris og jeg synes det er bra at barna våre nå får større mulighet til å forme sine liv som privatpersoner i framtida, skriver prinsessa.

Carl Philip skriver mye av det i samme i sin kommentar, og vektlegger at det er positivt for sønnene Alexander og Gabriel, som nå får friere roller i livene sine.

- Vi kommer til å fortsette å ha fokus på våre hjertesaker og engasjement. Vi kommer også til å fortsette å støtte kongen og kronprinsessa - vårt kommende statsoverhode - og kommer til å delta i kongehusets virksomhet på den måten som er ønsket, er blant det som står i prinsens uttalelse.

Etter at nyheten ble kjent, skrev en rekke svenske medier - deriblant Expressen - at kongen angivelig skal ha trosset datteren, prinsesse Madeleine, sitt ønske om at barna fortsatt skulle være en del av kongefamilien.

Avisa erfarer at da hennes førstefødte Leonore kom til verden i 2014, var det ingen selvfølge at barna skulle tilhøre kongehuset - men kong Carl Gustaf skal ha gått med på datteras ønske om at de skulle tilhøre kongehuset.

Nå har imidlertid situasjonen snudd ettersom den svenske kongefamilien har blitt langt større enn den var i 2014.

Expressens kongehusekspert Karin Lennmor avkrefter imidlertid dette overfor den svenske avisa.

- Kildene som sier at prinsesse Madeleine har vært imot dette, er ikke riktige. Det sier seg selv at kongen ikke hadde tatt en slik beslutning mot sin datters vilje. Dette har vært diskutert lenge, og jeg er sikker på at hele kongefamilien står bak det, sier Lennmor til Expressen.

- Ble for dyrt

Da det svenske hoffets øverste embetsmann, Fredrik Wersäll kalte inn til pressekonferanse om endringene mandag formiddag, fortalte han at prinsesse Madeleine og prins Carl Philips apanasje også er forventet å minske - samtidig som de kongelige pliktene deres vil bli færre.

Han slo likevel fast at prins Carl Philip, prinsesse Sofia og prinsesse Madeleine kommer til å fortsette å jobbe i stiftelser og virksomheter som de er engasjert i.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Wersäll sa også at kronprinsesse Victoria (42) i økende grad vil komme til å ta ansvar som landets øverste representant.

- Da kongebarna ble født var ikke kongefamilien så stor. Nå har vi en situasjon med ti personer i tronfølgen. Derfor har kongen kommet fram til denne store begrensningen, sa han på spørsmål fra pressen om hvorfor beslutningen kom akkurat nå.

Wersäll forsikret også om at barna kommer til å fortsette å være en del av den svenske tronfølgen.

PARTYPRINSESSE: Denne svenske utelivsgründeren kjenner «Madde»s hemmelige partyliv og viser Dagbladet hvor hun helst gikk når hun skulle ut å se på livet. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer