Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Mordene i Kongo»:

Slik tror Aksel Hennie at Joshua French vil reagere på «Mordene i Kongo»

- Han vet at jeg kommer til å vise hva jeg tenker.

PREMIERE: Onsdag er det premiere på den allerede omdiskuterte filmen «Mordene i Kongo». Hovedrolleinnehaverne Tobias Santlemann og Aksel Hennie gleder seg til å vise fram filmen. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Video. Hélen Skogstad / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag kveld var det invitert til festpremiere og rød løper på Colosseum kino i Oslo, der den mye omtalte spillefilmen «Mordene i Kongo» ble vist.

Foruten en rekke andre profilerte skuespillere, er den norske filmstjernen Aksel Hennie (42), som portretterer Joshua French (36), en selvskreven gjest. Han ankom den røde løperen sammen med de andre hovedrolleinnehaverne, Tobias Santelmann (38) og Ine Jansen (45).

TIL STEDE: En lang rekke kjendiser var på plass for å overvære premieren av «Mordene i Kongo». Fra venstre: Live Nelvik, Jenny Skavlan, Tobias Santelmann, Aksel Hennie, Odd-Magnus Williamson og Tinashe Williamson. Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: En lang rekke kjendiser var på plass for å overvære premieren av «Mordene i Kongo». Fra venstre: Live Nelvik, Jenny Skavlan, Tobias Santelmann, Aksel Hennie, Odd-Magnus Williamson og Tinashe Williamson. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Vi gleder oss til å se sikkert nok en god norsk film, forteller Tinashe Willamson til Dagbladet på den røde løperen før filmen starter.

- Det skal være vanskelig å dumme seg ut med den trioen - Marius Holst, Tobias Santelmann og Aksel Hennie. Jeg blir overrasket hvis det blir terningkast én, istemmer ektemannen Odd-Magnus Williamson.

- Klar mening

Filmen tar blant annet for seg rettssaken mot Tjostolv Moland (spilt av Santelmann) og Joshua French etter drapet på den kongolesiske sjåføren Abedi Kasongo. De to ble arrestert og fengslet i det afrikanske landet for spionasje og drap i 2009.

NORSK DRAMA: «Mordene i Kongo» kommer på kino 26. oktober, og har Tobias Santelmann og Aksel Hennie i hovedrollene. Video: Nordisk Film Distribusjon Vis mer

Moland døde i fengselet, mens French ble returnert til Norge 17. mai i fjor. Mye er blitt sagt og skrevet om den sensasjonelle saken. Samtidig er det omstridt hva som egentlig skjedde.

Da Santelmann og Hennie gjestet «Lindmo» på NRK forrige uke, ga de imidlertid uttrykk for å ha en ganske klar formening om hva som skjedde.

- I starten var jeg veldig usikker. Det var litt fram og tilbake ut ifra hva man lærte, hva man fikk høre, hva man kom fram til. Men ja, jeg føler jeg har en ganske klar mening om hva som skjedde, uttalte Santelmann.

HVEM SKJØT: Tobias Santelmann og Aksel Hennie gjester «Lindmo» på NRK, hvor de forteller om filmen «Mordene i Kongo». Video: NRK Vis mer

- Vise hva jeg tenker

Under den røde løperen tirsdag kveld bedyret Hennie og Santelmann at det blir fint endelig å vise fram det ferdige produktet.

- Det skal bli deilig å endelig la denne filmen snakke for seg selv. Nå har mennesker som ikke har sett den ment masse om hva det kan komme til å bli og endelig skal filmen få lov til å vise hva den er. Det er veldig, veldig deilig, sier Hennie til Dagbladet.

- Har Joshua French fått lov til å se det ferdige resultatet av denne filmen?

- Jeg tror ikke han har sett det ferdige resultatet, det tror jeg ikke, forteller Hennie.

- Hva tror du han eventuelt vil synes om filmen?

- Joshua vet hvor grundig research jeg har gjort. Han vet at jeg kommer til å vise hva jeg tenker. Han er en fyr som ikke bryr seg så nevneverdig om det, for å være helt ærlig. Han har tiltro til at jeg gjør det på en respektfull måte, uavhengig av om jeg gleder ham eller motsatt.

PREMIEREKLARE: Skuespillerne Ine Jansen, Aksel Hennie og Tobias Santelmann sammen med regissør Marius Holst. Foto: Andreas Fadum
PREMIEREKLARE: Skuespillerne Ine Jansen, Aksel Hennie og Tobias Santelmann sammen med regissør Marius Holst. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Produksjonen av «Mordene i Kongo» har vært preget av kontroverser og konflikter i kulissene. Filmprodusent Christian Fredrik Martin og kollega Asle Vatn så filmpotensialet i historien om Moland og French allerede i 2009. I lang tid holdt de imidlertid filmproduksjonen hemmelig.

- Jeg håper jo at publikum kommer til å sitte igjen med masse forskjellige reaksjoner. Alt ettersom hvem man er. Hva man tenker. Det viktigste er at man får lov til å se en film som man kan glede seg over, bli oppbrutt over, gråte over, smile over. Alle de tingene som vi som elsker med kino og som vi elsker med film. Det å kunne sitte i det mørket der og følge med på en historie som vi ikke visste at vi skulle se, forklarer Hennie.

HOVEDROLLEINNEHAVERNE: Tobias Santelmann og Aksel Hennie håper filmen vil gjøre inntrykk på dem som ser den. Foto: Andreas Fadum
HOVEDROLLEINNEHAVERNE: Tobias Santelmann og Aksel Hennie håper filmen vil gjøre inntrykk på dem som ser den. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Ine Jansen, som spiller en fiktiv karakter i filmen, mener det er vanskelig å spå hvordan publikum vil ta imot «Mordene i Kongo».

- Det er helt umulig å spå, men det har i hvert fall vært en lang reise. Jeg har kommet inn veldig seint, men de som har holdt på med dette har holdt på i veldig mange år, så dette er en veldig god kveld hvor alle gleder seg over dette og er spente, sier hun til Dagbladet.

PÅ PLASS: Jenny Skavlan og Live Nelvik ankommer festpremieren for den norske spillefilmen «Mordene i Kongo» på Colosseum kino tirsdag kveld.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ PLASS: Jenny Skavlan og Live Nelvik ankommer festpremieren for den norske spillefilmen «Mordene i Kongo» på Colosseum kino tirsdag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
PÅ PLASS: Fredrik Græsvik med følge ankommer festpremieren for den norske spillefilmen «Mordene i Kongo» på Colosseum kino tirsdag kveld.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ PLASS: Fredrik Græsvik med følge ankommer festpremieren for den norske spillefilmen «Mordene i Kongo» på Colosseum kino tirsdag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
PÅ PLASS: Heidi Toini og Rolf Kristian Larsen ankommer festpremieren for den norske spillefilmen «Mordene i Kongo» på Colosseum kino tirsdag kveld. Foto: Andreas Fadum
PÅ PLASS: Heidi Toini og Rolf Kristian Larsen ankommer festpremieren for den norske spillefilmen «Mordene i Kongo» på Colosseum kino tirsdag kveld. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Brakk kragebeinet

Til tross for at filmen nå er kinoklar, gikk ikke innspillingen like knirkefritt for seg. Først i høst, i et intervju med NRK, kom det fram at innspillingen tok en dramatisk vending.

Aksel brakk nemlig kragebeinet i en motorsykkelulykke på settet, og innspillingen ble dermed stanset i et halvt år.

Ulykken skjedde i Sør-Afrika i februar i fjor, og skuespilleren fortalte til NRK at han umiddelbart ble fraktet til sykehuset.

- Det ble veldig bratt opp en bakke. Så jeg la ned sykkelen, med Tobias bakpå. Det resulterte i at jeg brakk kragebeinet, sa Aksel, og la til at fallet ikke var av den spektakulære typen.

Da bruddet var et faktum, ble innspillingen altså stanset. Ulykken ble holdt skjult, for ikke å ødelegge for Utenriksdepartementet og løslatelsen av Joshua French.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!