FAREN VAR SEKTMEDLEM: Kelsey Iverson blir denne høsten å se i «Alt for Norge». 28-åringen er ei sprudlende jente, men få vet om hennes dystre familiefortid. Foto: TV Norge 
/&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Tormod Leet&nbsp;</span>
FAREN VAR SEKTMEDLEM: Kelsey Iverson blir denne høsten å se i «Alt for Norge». 28-åringen er ei sprudlende jente, men få vet om hennes dystre familiefortid. Foto: TV Norge / Tormod Leet Vis mer

«Alt for Norge»-Kelseys mørke fortid:

Slik var livet på innsiden av det kristne sekten:
- Det endte i retten

Den TV Norge-aktuelle amerikaneren snakker ut. 

(Dagbladet): Søndag 11. september har serien «Alt for Norge» premiere nok en gang på TV Norge.

Amerikanere med norske forfedre skal igjen få reise til Norge, og finne ut av hvem som klarer å omfavne kulturarven sin best.

Én av årets deltakere er 28 år gamle Kelsey Iverson, som er fra både Montana og Sel i Gudbrandsdalen.

28-åringen jobber for et luksusyacht-firma i Florida, og er både blid og serviceinnstilt. Det alle derimot ikke vet, er at norskamerikaneren har en mørk fortid.

- Hjernevasket og undertrykket

Da hun var liten, var familien med i en kristen sekt. Kirken het «The Worldwide Church of God», og hennes far var i perioder ekstremt religiøs.

- Det var et lukket og strengt kristent samfunn, som trodde at deres trosretning var det eneste riktige. Jeg var veldig liten da faren min meldte seg inn. Jeg hadde antageligvis vært både hjernevasket og undertrykket om jeg fortsatt var med, forteller hun til Dagbladet.

Etter fire år fikk hennes mor nok av både sekten og ektemannen. Det var likevel ikke enkelt å komme seg unna det konservative miljøet.

- Miljøet trodde i hvert fall ikke på skilsmisse, så det ble en lang og krevende prosess å komme seg vekk. Det hele endte i retten, forteller den tv-aktuelle amerikaneren.

Skandale i retten

Det gikk ikke farens vei i retten. Moren fikk omsorgen for Kelsey og broren. Hun forteller til Dagbladet at faren taklet det dårlig. Han skal ha engasjert flere titalls mennesker i den kristne sekten, som sammen gikk til sak mot dommeren fra omsorgssaken.

Alt endte i skandale.

- Det var ulovlig og ble ansett som såkalt «paper terrorism» (sende inn forfalskede dokumenter for å håne/skade offentlige mennesker, journ anm). Det var grov misbruk av rettssystemet, forteller hun.

Dagbladet har fått tilgang til rettsdokumentene i saken. Faren ble idømt en straff på 20 år i fengsel da Iverson var bare ni år gammel.

- Det var veldig tungt, men jeg tror nok det var hakket tyngre for ham. Det å miste både foreldreretten og forholdet til barna sine, og i tillegg bli kastet i fengsel... Det var et stort nederlag for ham, forteller Iverson.

Gjenforent

GJENFORENT: Da faren slapp ut av fengsel, fikk Kelsey kontakt med ham igjen. Nå er forholdet deres nært. Foto: Privat
GJENFORENT: Da faren slapp ut av fengsel, fikk Kelsey kontakt med ham igjen. Nå er forholdet deres nært. Foto: Privat Vis mer

Selv om faren satt bak låste dører, fikk norskamerikaneren lov å besøke han. I starten var hun mye hos faren, men kontakten ble kuttet da Iverson var bare 15 år gammel.

- Han skrev til meg og broren min tre ganger i året uten å få respons, forteller hun.

Han ble sluppet ut av fengselet etter å ha sonet 14 år. Da var «Alt for Norge»-deltakeren 23 år gammel. De har siden funnet tilbake til hverandre.

- Det at han aldri ga opp, og viste at han hadde forandret seg, gjorde at vi klarte å tilgi ham. I dag er han ute av sekten, og har innsett at det finnes mer enn bare religion i livet. Heldigvis, avslutter hun.