Leif Einar «Lothepus» Lothe:

- Slik var Lothepus som ung

Hele Norges sprengningsarbeider er kjent for å lire av seg grove gloser på TV, men som ung var han alt annet enn en rampete, kan moren Anne Karin Lothe (69) avsløre.

SNILL OG LITE RAMPETE: Ifølge moren Anne Karin Lothe, var Leif Einar Lothe en snill og lydig gutt da han vokste opp. FOTO: Instagram/Privat
SNILL OG LITE RAMPETE: Ifølge moren Anne Karin Lothe, var Leif Einar Lothe en snill og lydig gutt da han vokste opp. FOTO: Instagram/Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Han kan nok litt mer enn det han gir seg ut for å kunne, sier Anne Karin Lothe (69) til Dagbladet.

Tre ganger i uka har moren til Leif Einar «Lothepus» benket seg foran TV-en for iaktta sønnen i det som raskt vokste seg til å bli Norges mest populære realityshow og snakkis, «Farmen kjendis».

Den 47 år gamle oddingen fikk livet snudd på hodet etter gårdsoppholdet, og mora var skråsikker på at sønnen kom til å kose seg.

- Leif Einar kunne gjerne tenke seg å vært født for hundre år siden. Noe han selv har sagt også. Dette var midt i blinken for ham.

Gjennom «Fjorden Cowboys» har vi blitt kjent med den rappkjefta sprengningsarbeideren hvis banneord har sittet like løst som sneipene i munnviken hans.

I «Farmen kjendis» er det derimot den sympatiske familiepappaen som skinner fram gjennom TV-ruta. Godt pakket inn i et par grove gloser her og der, vel å merke. Og beskrivelsen av Lothepus som ung gutt, vil nok overraske mange.

- Pliktoppfyllende og lite rampete. Ja, slik var han. Han var ingen bajas, forteller Anne Kari om sønnen, som er mest kjent for å være en villstyring gjennom dokumentarserien «Fjorden Cowboys».

- Leif Einar gjorde alltid det han fikk beskjed om, legger Anne Kari til.

- Men hva med disse rengjøringsegenskapene, da? De har vel vært litt fraværende de siste årene?

- Ja, det har de vært lenge. Jeg kan heller aldri huske at han har laget middag til meg. Kanskje en gang? Han lagde noe sursild en gang ... Tror jeg.

Skulle bli operasanger

Hjemme var det musikk som sto i hodet på den unge Leif Einar, og mor Anne Karin var sikker på at sønnen skulle velge musikken som karrierevei.

- Han sang absolutt hele tiden, og var fast bestemt på å bli operasanger. Men slik gikk det ikke. Hadde han hatt muligheten til å få sangundervisning ville han nok sagt ja, men det var ikke noe sånt der han vokste opp, legger Anne Karin til.

Men det var ikke bare musikk som sto i hodet på Leif Einar. Han ble tidlig interessert i dyr, og at hunden på «Farmen kjendis» fikk navnet Balto, var nok ingen tilfeldighet, tror mor Lothe.

- Som liten hadde han en hund som het Balto, så jeg tipper at Leif Einar hadde en finger med i spillet her.

Det var ikke bare hunder den rastløse oddingen interessert seg for. Alt fra fugler til rein - «Lothepus» var stadig vekk å se avbildet med et dyr ved sin side

STOLT 15-ÅRING: En kry Leif Einar har nettopp skutt en simle (hunnrein) og en kalv til bestefaren sin. FOTO: PRIVAT/INSTAGRAM
STOLT 15-ÅRING: En kry Leif Einar har nettopp skutt en simle (hunnrein) og en kalv til bestefaren sin. FOTO: PRIVAT/INSTAGRAM Vis mer

Ville i fengsel

Interessen for å sprenge ting kom allerede i barndommen. Med en far som jobbet i anleggsbransjen fikk Leif Einar tidlig øynene opp for sprenging, gravemaskiner, skruing og mekking. Etterhvert kom også interessen for motorsykler og biler.

En forholdvis rolig gutt til tross - en dag dukket det opp en bot i posten hjemme hos familien Lothe.

- Han fikk bot en gang han kjørte moped husker jeg. Vi fikk brev i posten fra politiet der han ble bedt om å betale boten eller sone straffen i fengsel. Selv hadde Leif Einar et ønske om fengsel, men der sa jeg stopp. Jeg betalte den bota.

Den lydige gutten har gjort lite ugagn i skolesammenheng også, men Anne Karin glemmer aldri episoden da Leif Einar dukket opp hjemme med en melding fra rektor.

- Det var vinter og Leif Einar hadde laget en snøball han skulle kaste mot en blink. Idet han er i ferd med å kaste mot blinken, kommer rektor ut fra skolebygget, og ved en feiltagelse treffer snøballen rektor midt i ansiktet! Da ble det en melding med hjem, men heldigvis ringte rektor samme kveld og måtte le av situasjonen. For prosedyrens skyld ble han nødt til å sende en lapp med hjem. De var gode venner hele veien, og er gode venner den dag i dag.

Holdt på å omkomme

Siden barndommen har Lothe vært en ulykkesfugl uten sidestykke, og har flere ganger havna på sykehuset med både hull i hodet og utslåtte tenner. Småulykker har han kommet seg unna med, men Anne Karin ble svært bekymra for sønnen sin da han havna i en arbeidsulykke for et par år siden.

- Han holdt på å omkomme da han havnet i en ulykke på jobben. Hansken hans hang fast i boreriggen og hjelmen hans ble klemt inne. Han kan være glad han var tynn og at han klarte å rope om hjelp! Det var nære på, forteller 69-åringen til Dagbladet.

Nå har hun prøvd å slutte å bekymre seg over sønnen sin, selv om enkelte «Fjorden Cowboys»-episoder kan bli litt sterk kost for henne.

- Og all denne banninga, da. Det var jeg ikke klar over før jeg hørte ham på TV! Derfor var det så fint å se han på «Farmen kjendis». Her fikk Leif Einar vist fram en ny side av seg selv, sier moren stolt.

STOLT AV SØNNEN SIN: Anne Karin Lothe er stolt av Lothepus som har vist fram nye sider i Farmen kjendis. FOTO: Sølve Hindhamar
STOLT AV SØNNEN SIN: Anne Karin Lothe er stolt av Lothepus som har vist fram nye sider i Farmen kjendis. FOTO: Sølve Hindhamar Vis mer

- Han er seg selv på TV

Lothepus er seg selv på TV kan moren bekrefte, og hun er svært stolt av hvordan sønnen har blitt framstilt. En smule spent var hun likevel da stemningen mellom ham og Kari Jaquesson tilspisset seg i de første episodene.

- Jo mer hun fyrte seg opp, jo mer fyrte han seg opp. Sånn er han. Han koste seg sikkert glugg ihjel, han. Jeg tror heller ikke han mente noe vondt med det han sa og gjorde.

At Lothepus skulle få et så godt forhold til Petter Pilgaard og Vendela som han har gjort, hadde 69-åringen derimot aldri trodd.

- De er så forskjellige. Vennskapet deres overrasket meg, men det er veldig hyggelig!

Mor Lothe hadde heller ikke sett for seg at sønnen kom til å vinne «Farmen kjendis». I alle fall ikke i starten.

- Til meg sa han at han kom til å forlate gården med det samme, men han hadde et sterkt ønske om å bli storbonde slik at han i alle fall fikk én uke på gården.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer