Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kong Harald og dronning Sonja

Slik vil de feire med folket

Skal kjøre helt spesiell bil.

FESTKLARE: Neste uke feires gullbryllupet til det norske kongeparet, og folket er invitert til å feire den store dagen med dem. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FESTKLARE: Neste uke feires gullbryllupet til det norske kongeparet, og folket er invitert til å feire den store dagen med dem. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag feirer kongeparet gullbryllup med festgudstjeneste. I forkant vil paret kjøre nedover Karl Johan i samme bil som under bryllupet for 50 år siden.

Det var den 29. august for 50 år siden at kong Harald og dronning Sonja giftet seg i Oslo domkirke. Gullbryllupet markeres på bryllupsdagen i samme kirke.

Nå er det klart at kongeparet vil kjøres i åpen bil til Oslo domkirke i forkant av festgudstjenesten klokka 15.

HALLING: Mens kongefamilien, sammen med Kate og William, går gjennom Ingrid Alexandras skulpturpark, briljerer dronning Sonja med kunnskaper om... hallingdans? Video: Ruben Pedersen Vis mer

- Kongen og dronningen skal kjøres i samme bil på samme rute som de kjørte på bryllupsdagen for 50 år siden. Da vil det være mulig å stå langs ruten for å se kongeparet, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved kongehuset til NTB.

Kongefamilien i kortesje

Fra Slottet kjører kongeparet ned Karl Johans gate til Kirkegata, der kortesjen svinger inn mot Oslo domkirke. Etter gudstjenesten vil kongeparet kjøres tilbake samme vei.

Bilen ble også brukt under bryllupet til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i 2001 og er en Lincoln Continental fra 1966 med registreringsnummer A-5.

Noen minutter før kongeparet kjører, vil det kjøre en bilkortesje med kronprinsfamilien, prinsesse Märtha Louise og barna og prinsesse Astrid.

Politiet vil ikke gå i detalj om hvilke sikkerhetstiltak som blir satt inn i forbindelse med at hele kongefamilien vil kjøre ned Oslos paradegate.

- Folk vil blant annet se en del politi ute. Vi har god beredskap og følger nøye med, og vi har kort responstid dersom noe skulle skje. Vi skal legge til rette for en trygg og flott feiring for jubilantene og bidra til at dette blir et fint og verdig besøk for alle involverte, sier presserådgiver Aslaug S. Røhne i Oslo politidistrikt.

80 ÅR: Dronning Sonja fyller 80 år 4. juli 2017. Hun kom inn i norsk offentlighet i 1959 da hun traff kronprins Harald. Video: NTB Scanpix / Dagbladet Vis mer

4500 vil feire kongeparet

Mandag denne uka inviterte kongehuset dem som vil delta på festgudstjenesten i domkirken, til å melde sin interesse. Totalt 200 plasser tildeles etter «først til mølla»-prinsippet, men allerede tirsdag hadde over 3.500 mennesker tatt kontakt med kongehuset for å få invitasjon til markeringen.

I løpet av uka har ytterligere 1000 mennesker meldt sin interesse for å delta på feiringen, som også sendes direkte på NRK.

- Antall henvendelser gikk kraftig ned da vi gikk ut med at over 3.500 hadde meldt sin interesse. Det er svært hyggelig at såpass mange mennesker ønsker å delta på festgudstjenesten. Dessverre er det ikke alle som har meldt sin interesse, som kan få plass i domkirken, sier Gjeruldsen.

Rolig markering

Kongeparet har de siste åra hatt flere markeringer. I 2016 var det 25 år siden de tok over tronen, mens paret i 2017 feiret sine 80-årsdager.

Under et intervju på NRK ved juletider i fjor sa dronningen at hun ønsket seg en rolig markering av gullbryllupet.

Ifølge Gjeruldsen vil markeringen av gullbryllupet avsluttes på Slottet etter festgudstjenesten.

- Det blir en privat middag for kongeparets familie, sier han.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!