Slik vil Idol-Hank frelse norske skolebarn

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen reagerer etter at Idol-Hank har sendt Scientologi-filmer til over 3000 skoler.

- URYDDIG: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener det er uryddig av Hans-Erik Dyvik Husby og Trygve Haug å ikke opplyse om at materiale de har sendt til 3000 skoler bygger på scientologiens prinsipper. Hun forteller at materialet de har sendt ut aboslutt ikke skal inn i skolen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- URYDDIG: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener det er uryddig av Hans-Erik Dyvik Husby og Trygve Haug å ikke opplyse om at materiale de har sendt til 3000 skoler bygger på scientologiens prinsipper. Hun forteller at materialet de har sendt ut aboslutt ikke skal inn i skolen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I april mottok Vennersberg barneskole på Kongsvinger et brev fra Hans-Erik Dyvik Husby og Oslo Peace Program (OPP), sammen med dvd-ene «Veien til lykke» og «Sannheten om stoff». I brevet beskrives «Veien til lykke» som en moralkodeks, som «utelukkende er basert på sunn fornuft og som kan følges av enhver, uavhengig av rase, farge eller tro».

Videre står det at den er skrevet av L Ron Hubbard. Det er grunnleggeren av scientologbevelsen.

REAGERER: Miljølærer Karin Kristoffersen på Vennersberg Barneskole på Kongsvinger, reagerer på at Hans-Erik Dyvik Husby har sendt propagandavideoer med tilbud om å bruke det i undervisningen. Kristoffersen valgte dette bort. Foto: Jonas Langbråten
REAGERER: Miljølærer Karin Kristoffersen på Vennersberg Barneskole på Kongsvinger, reagerer på at Hans-Erik Dyvik Husby har sendt propagandavideoer med tilbud om å bruke det i undervisningen. Kristoffersen valgte dette bort. Foto: Jonas Langbråten Vis mer

Raskt bestemte Vennersberg barneskole seg for å avslå tilbudet om å bruke materialet i undervisningen.

- Det er ingen noen bombe at Hans-Erik Dyvik Husby tilhører scientologbevegelsen, derfor skjønte jeg fort at dette hadde en link dit. Det står ingenting i Kunnskapsløftet, som er vårt læreplanverk, om at vi skal undervise i den tenkemåten, så det var uaktuelt, sier miljølærer Karin Kristoffersen til Dagbladet.

- Sjokkerende Dagbladet kjenner til at også en ungsomskole på Østlandet har mottatt undervisningspakken. Også den valgte å takke nei. Det fordi de følte at OPP utga seg for å være noen andre enn de er.

3000 BREV OG DVD-ER: Dette skrivet er sendt ut til over 3000 skoler hele Norge, sammen med dvd-ene «Sannheten om stoff» og «Veien til lykke». Brevet, som er sendt fra Oslo Peace Program (OPP), er signert Idol-dommer Hans-Erik Dyvik Husby og Trygve Haug (på første benk til venstre for Husby), henholdsvis president og grunnlegger for OPP.
3000 BREV OG DVD-ER: Dette skrivet er sendt ut til over 3000 skoler hele Norge, sammen med dvd-ene «Sannheten om stoff» og «Veien til lykke». Brevet, som er sendt fra Oslo Peace Program (OPP), er signert Idol-dommer Hans-Erik Dyvik Husby og Trygve Haug (på første benk til venstre for Husby), henholdsvis president og grunnlegger for OPP. Vis mer

- Det er mange som ønsker å påvirke oss i hva vi skal formidle til våre elever. Det gjelder å ha tunga rett i munnen og vite hva du driver med, sier Kristoffersen.

På lørdag skrev Dagbladet om hvordan Dyvik Husby, som fortida er aktuell som Idol-dommer på TV 2, sprer propaganda fra scientologiorganisasjonen CCHR på Twitter.

Ap-politiker og lege Olav Gunnar Ballo mistet datteren Kaja da hun begikk selvmord etter en personlighetstest signert scientologikirken. Han reagerer kraftig på at Dyvik Husby forsøker å spre budskapet via skolen.

- Jeg syns det er sjokkerende. De seiler åpenbart under falskt flagg, og tar i bruk navn som er legitimerte. Dette er så alvorlig at myndighetene burde stoppe det, sier Ballo.

- Bør politianmeldes Han forteller at han har sett flere av scientologibevegelsens videoer, og reagerer på hvordan de benytter barn i filmene.

FAKSIMILE: Dagbladet 29. oktober.
FAKSIMILE: Dagbladet 29. oktober. Vis mer

- Dette kan være svært skadelig for barn og unge. De bruker ekstreme virkemidler som kan skade barn mentalt nå og på sikt. Jeg ville politianmeldt det, sier Ballo og fortsetter:

- Jeg oppfatter dette som hjernevask-matieriale. I Norge møtes scientologi med naivitet, fordi vi ikke vet nok. Både i Frankrike og Tyskland har det vært flere rettsaker mot bevegelsen. Vi kan ikke bare møte denne typen virkemidler med et skuldertrekk. Myndighetene og kunnskapsministeren må stoppe dette, sier Ballo.

HAR SENDT UT FILMER:  Artist og Idol-dommer Hans Erik Dyvik-Husby har sendt ut over 3000 dvd-er og brev til barne- og ungsomskoler. Under ser du de to dvd-ene han tilbyr som undervisningsmateriale. Foto: Anders Grønneberg
HAR SENDT UT FILMER: Artist og Idol-dommer Hans Erik Dyvik-Husby har sendt ut over 3000 dvd-er og brev til barne- og ungsomskoler. Under ser du de to dvd-ene han tilbyr som undervisningsmateriale. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) reagerer også sterkt på materialet, som er blitt sendt ut i stor skala.

- Vi kan stole på at ingen lærere vil bruke dette. De har god dømmekraft. Det er uryddig av Oslo Peace Program at de ikke opplyser at de kommer fra scientologibevegelsen. Det er bra at dette blir kjent, slik at ingen skal være tvil, sier Halvorsen til Dagbladet.

«VEIEN TIL LYKKE» Denne DVD-en, som er bygget på scientologiens tanker, er sendt til flere skoler. Avsender er Hans-Erik Dyvik Husby og Trygve Haug.
«VEIEN TIL LYKKE» Denne DVD-en, som er bygget på scientologiens tanker, er sendt til flere skoler. Avsender er Hans-Erik Dyvik Husby og Trygve Haug. Vis mer

Hun var ikke kjent med utsendelsene før Dagbladet opplyste henne.

- Dette skal absolutt ikke inn i norsk skole. Det virker overfladisk og lite seriøst. Lærerne har et langt bedre materiale. Dette hører ikke hjemme som en del av et seriøst materiale, med mindre elevene skal læres opp i kritisk tankegang, sier Halvorsen.

«SANNHETEN OM STOFF» Denne DVD-en med tittel «Sannheten om stoff», er sendt til flere grunnskoler. Avsender er Hans-Erik Dyvik Husby og Trygve Haug.
«SANNHETEN OM STOFF» Denne DVD-en med tittel «Sannheten om stoff», er sendt til flere grunnskoler. Avsender er Hans-Erik Dyvik Husby og Trygve Haug. Vis mer

- Er det greit at skolene står fritt til å takke ja?

- De står ikke fritt, de har en læreplan å forholde seg til. Dette gir ingen svar på læreplanmålene. Dette er verken nyttig eller anvendelig i norsk skole, sier Halvorsen.

- Bruker Nobel-navnet I brevet fra OPP står det også at de «ønsker å hjelpe Oslo og det Norske samfunn, samt forsterke Norges rolle som fredskapende nasjon ihh til Alfred Nobels ønske». Brevet er undertegnet Hans-Erik Dyvik Husby og Tryge Haug, som henholdvis titulerer seg som president og grunnlegger i OPP.

- De har ikke tatt kontakt eller vært i dialog med oss. Dette har ingen forbindelse med Nobels fredspris, Nobelkomiteen eller Nobels Fredssenter, sier Linda Netland, informasjons- og formidlingssjef ved Nobels Fredssenter.

Hun påpeker direkte feil i skrivet, som er sendt ut til barne- og ungdomskoler.

- Alfred Nobel sa ingenting i sitt testamente om Norge som fredsskapende nasjon. Han sa at fredsprisen skulle deles ut her. Alfred Nobel har et navn som klinger godt, som mange ønsker å bruke. Vi kan ikke nekte dem det, så får det være opp til lærerne å ta stilling til om dette er relevant, sier Netland.