Karpe:

Slipper nytt album ved midnatt

Har fått fansen til å klø seg i hodet hele uka.

SLIPPER NYTT ALBUM: Rapduoen Karpe avslører at de er i ferd med å slippe et nytt album. Allerede ved midnatt kan fansen glede seg over ny musikk. Foto: Frank Karlsen
SLIPPER NYTT ALBUM: Rapduoen Karpe avslører at de er i ferd med å slippe et nytt album. Allerede ved midnatt kan fansen glede seg over ny musikk. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den siste uka rapduoen Karpe, bestående av Chirag Rashmikant Patel (34) og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (34), fått fansen til å klø seg i hodet med mystiske innlegg på Instagram.

Helt siden mandag har duoen sluppet små drypp med hint gjennom bilder og tekst om at noe er på ferde. Gjerne flere ganger om dagen, via sin Instagramprofil.

Torsdag kveld kom endelig nyheten som flere fans allerede hadde gjettet seg fram til - et nytt album er på vei. Og dét rett rundt hjørnet.

- «SAS PLUS / SAS PUSSY» ute om fem timer, skriver rapduoen rundt klokka 19.

Se dette innlegget på Instagram

«SAS PLUS / SAS PUSSY» UTE OM 5 TIMER<3

Et innlegg delt av karpe (@karpe_offisiell)

Dermed kan fans over det ganske land glede seg over å høre splitter ny tekst fra den populære duoen allerede ved midnatt.

17 låter

Allerede flere timer før albumet er offentliggjort avslører rapduoen på Instagram at det er hele 17 nye låter fansen kan glede seg til.

Navnet på låtene en blanding av både norsk og arabisk.

Med en politisk sjargong, som Karpe gjerne er kjent for, tok gutta med sitt forrige album, «Heisann Montebello», blant annet opp tematikken rundt forholdet mellom innvandrere og etnisk norske.

Basert på navnet til det kommende albumet, kan det virke som at tematikken denne gang vil bære preg av klasseskille.

Angriper plateselskapet

En av låtene er derimot et angrep på duoens tidligere plateselskap, Cosmos Music, ifølge Dagens Næringsliv.

Ifølge avisa beskylder de blant annet plateselskapet for pengerot i form av feilutbetalinger.

POPSTJERNER: Karpe Diem-gutta gikk til topps i kategorien pop for albumet «Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden» under Spellemannsprisen i 2013. Video: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

- Hver gang vi har tatt stikkprøver har vi funnet ting som ikke stemmer. Og når vi har stilt spørsmål, så har vi til slutt bare møtt en vegg, sier Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid til avisa.

Cosmos Music er av en helt annen oppfatning, og mener konflikten i realiteten handler om at Karpe forsøker å tvinge til seg produsentrettighetene til duoens fire første plater, som ligger hos plateselskapet.

- Så vidt jeg vet, er avvikene man fant ryddet opp i. Det tvisten handler om nå er produsentrettighetene, sier advokat Jan Morten Evertsen i advokatfirmaet Ræder, på vegne av Cosmos.

Rekordår

Med sitt forrige album satte Karpe rekorder i sin karriere, der de doblet omsetningen i selskapet Karpe Diem As, hvor Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel eier 50 prosent hver.

Resultatet etter skatt endte på 3,1 millioner kroner, mot 2,2 millioner kroner året før.

Med albumet «Heisann Montebello», som de blant annet vant en Spellemannspris for, solgte de også ut tre konserter i Oslo Spektrum.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

KINOPREMIERE: Karpe Diems nye film kan ses 7.-10. desember på kino. Video: Drama Einar Vis mer

Dagbladets anmelder beskrev Spektrum-konsertene som rene «Kanye West-tilstander». Og det var ikke bare Karpes liveshow som fylte spaltemeter i landets aviser.

Låter som «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» og «Attitudeproblem» skapte het debatt, og Karpe ble både refset og hyllet før prosjektets punktum ble satt med musikkfilmen «Adjø Montebello» i 2017.

Hemmelighetsfulle

Da Dagbladet møtte gutta i november, var de svært hemmelighetsfulle rundt sitt nye album.

Hvilke låter som slippes ut av studiohula, og når, hadde Karpe angivelig ikke bestemt seg for på det tidspunktet. Alle spørsmål om tematikk, rød tråd og budskap ble også snakket veltalende vekk.

- Dere har blant annet blitt anklaget for å gjøre antisemittisme akseptabelt. Har debatten rundt «Heisann Montebello» påvirket tankene deres rundt å lage musikk?

- Alt påvirker. Men ikke i sensur-retninga. Det er heller i motsatt retning, sa Magdi.

Men om de nye låtene har potensial til å skape ny debatt, syntes Karpe var vanskelig å svare på.

- Det har vi aldri klart å spå, sa Chirag, som bedyret at han fortsatt ikke ser på «Heisann Montebello»-låtene som kontroversielle.

- Det er opp til dere i avisene om det blir overskrifter eller ikke, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer