Barack Obama og familien:

Slutt etter åtte år med glitter og stas. Slik feirer Obama-familien sin siste jul i Det hvite hus

Under deres første julefeiring takket de folket. Nå har de gått «all inn» og funnet fram den store kassen med julepynt. 

JULEFAMILIEN: Sasha, Michelle, Barack og Malia Obama feirer alltid jul sammen, og ofte på Hawaii. De tar seg likevel alltid tid til å pynte Det hvite hus til randen, og inviterer ofte barn på besøk - som de nissekledde småtassene her. Foto: NTB scanpix
JULEFAMILIEN: Sasha, Michelle, Barack og Malia Obama feirer alltid jul sammen, og ofte på Hawaii. De tar seg likevel alltid tid til å pynte Det hvite hus til randen, og inviterer ofte barn på besøk - som de nissekledde småtassene her. Foto: NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Det var i januar 2009 at Barack Obama og hans familie flyttet inn i Det hvite hus, etter å ha vunnet valget høsten 2008. Om en måneds tid er hans presidentperiode over, og han må flytte ut av den kjente bygningen.

Inn skal Donald Trump, som tar over Obamas stilling og blir landets 45. president.

Før dette skjer, skal familien likevel få feire én siste jul i Washington D. C. Slik blir Obama-familiens aller siste jul i Det hvite hus.

Sendte tankene ut til folket

Før man kikker på hvordan den siste jula til den mektige familien blir, kan et tilbakeblikk på deres tradisjoner være viktig.

Barack og Michelle Obama har sammen barna Malia Ann (18) og Sasha (15). Da faren deres tok over styringen av landet for åtte år siden var de ti og sju år gamle. Det kan derfor tenkes at det utvilsomt var stas for barna å feire jul i en av de mest kjente bygningene i hele USA.

OBAMA PÅ SITT BESTE: President Obama sin tid i Det hvite hus er snart forbi, men takket være Det hvite hus´ offisielle fotograf, Pete Souza, har vi mange bilder vi kan huske den med. Her er noen av de beste. Video: CNN Vis mer

Familien er originalt fra Chicago, og bodde der fram til de flytta til den amerikanske hovedstaden. Parets jenter begynte der på Sidwell Friends School, en privatskole i nærområdet. Lite er kjent om hvordan familien feiret jul før de byttet by, men det som er sikkert er at de har oppskalert alle faktorer.

I 2014 delte førstedamen et bilde på Twitter som viser at julefeiringen var av en annen sort tidligere.

Bildet er ikke datert, men det viser en ung Michelle og Barack sammen - med et juletre i bakgrunnen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ifølge Det hvite hus' hjemmesider feiret paret sin første jul i presidentboligen ved å hilse til alle amerikanere der ute.

I en video publisert på julaften forteller både Barack og Michelle om julepynten de nå har, og om tankene de sender ut til dem som ikke har det så fint i jula.

- Dette er vår første jul her, og vi er så takknemlige for denne ekstraordinære opplevelsen. I «Det blå rommet» her står det offisielle juletreet. Det er nesten 5,5 meter høyt og fra West Virginia. Det er dekorert med hundrevis av kuler som mennesker og barn fra hele landet har laget, fortalte førstedamen i videoen.

Siden den gang har familien feiret jul på flere måter. Det hvite hus pyntes opp, men familien reiser fra det.

- TA DET ROLIG: Presidentparet fikk erfarent besøk i Det hvite hus. Virginia McLaurin (106) strålte av lykke da hun fikk møte Barack og Michelle Obama. Video: facebook.com/whitehouse Vis mer

De har nemlig en familietradisjon med å reise til Hawaii hver jul, ifølge Huffington Post. Det er ikke kjent om familien skal ned på sin årlige tur i år, men Michelle Obama gjorde det i fjor klart at dette er en tradisjon de skal holde på.

- Dette er en viktig tradisjon. Jeg vil ikke dra noen andre steder i hele verden, uttalte førstedamen.

Pyntet for siste gang

Tidlig i desember inviterte førstedamen militærfamilier til Det hvite hus for å vise frem årets juledekorasjon.

Årets tema blir kalt «The Gift of Holidays», som ikke bare betyr gaver under treet, men også «livets gaver, som venner og familie, utdannelse og god helse», skriver Det hvite hus i en pressemelding.

- Før jeg knekker helt sammen, la meg offisielt sparke i gang vår siste jul i Det hvite hus, sa hun gråtkvalt foran gjestene ifølge Washington Post.

Og det er ingen tvil om at presidenten og kona Michelle har valgt et juletema med stor betydning i anledning familiens siste jul ved verdens mest kjente adresse.

Et av høydepunktene ved juledekorasjonen er de 56 pepperkakehusene som alle er bygget opp av til sammen 200 000 legoklosser.

Det er et team med profesjonelle lego-byggere fra Connecticut som har brukt over 500 timer på jobben.

Glitret i ny kjole

Obamas familiehunder, Sunny og Bo, har heller ikke blitt glemt i den stressende førjulstiden. To gigantiske figurer av de portugisiske vannhundene, laget av silkepapir, står plassert i den østvendte gangen i boligen.

Rundt omkring i husets 132 rom er det hengt opp over 8000 julesløyfer, og et nesten seks meter høyt juletre setter sitt preg over Blue Room, som ligger i midten av bygningen og er rommet hvor presidenten og kona ofte får gjester under mottakelser.

I tillegg kan man finne 62 «mindre» juletrær og 32 snømenn-figurer i de forskjellige rommene.

JULEPYNT: Det hvite hus er pyntet til jul, og her er en video av Obama-familiens firbeinte venn som gav en omvisning i fjor. Video: Det hvite hus Vis mer Vis mer

Årets julepynt er for øvrig miljøvennlig. Hele 90 prosent av pynten er laget av materiale fra dekor som er blitt brukt tidligere år, skriver People.

Vogue skriver at jobben er utført av over 100 frivillige arbeidere, og de skal ha brukt hele ti dager på å få ferdig juledekoreringen.

Da førstedamen i starten av desember dukket opp på presidentens siste galla på Kennedy-senteret, stjal hun oppmerksomheten i en glitrende julekresjon fra Gucci. Hun er kjent for sine overdådige julekjoler, og det er nærliggende å tro at hun kommer til å dukke opp i noe enda mer overdådig før jula er over.

GLITRET: I desember feirer Obama-familien sin siste jul i Det hvite hus. Foto: NTB scanpix 
GLITRET: I desember feirer Obama-familien sin siste jul i Det hvite hus. Foto: NTB scanpix  Vis mer