BEGRAVELSE: Ingeborg Heldal beskriver Børre Olsen som et varmt menneske som ga de beste klemmene. Video: Nicolai Aagaard Vis mer

Børre Olsen:

Smykkedesigner Børre Olsen bisatt: - Et av de varmeste menneskene jeg noen gang har møtt

Nå tar familie og venner et siste farvel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

URANIENBORG KIRKE (Dagbladet): 12. november døde den profilerte smykkedesigneren Børre Olsen som følge av kreft, 53 år gammel.

Torsdag formiddag er familie, venner og bekjente samlet i Uranienborg kirke i Oslo for å ta et siste farvel.

Cecilia Brækhus, Unni Askeland, John Christian Elden, Trude Drevland, Jan Thomas, John Arne Riise og Ingeborg Heldal var blant vennene til designeren som møtte opp.

<strong>BLOMSTERHAV:</strong> Flere hundre hadde møtt opp for å ta farvel med Børre Olsen. Foto: Nicolai Aagaard
BLOMSTERHAV: Flere hundre hadde møtt opp for å ta farvel med Børre Olsen. Foto: Nicolai Aagaard Vis mer

Fikk hjernekreft

Det var 2. januar i år at Olsen ble diagnostisert med hjernekreft kategori fire.

- Slik jeg ser det, har man to valg: Enten kan man velge å være blid, eller så kan man legge seg ned og si at: «Okey, nå har du fått en dødsdom. La oss bli ferdig så fort som mulig». Jeg velger å være glad, og gjøre mest mulig ut av dagene, sa han til Dagbladet kort tid etter at diagnosen ble gjort kjent.

Kort tid etter at Olsen gikk bort, strømmet det inn kondolanser og varme hilsener fra hele Kjendis-Norge på sosiale medier.

<strong>SISTE FARVEL:</strong> Kunstner Unni Askeland. Foto: Andreas Fadum
SISTE FARVEL: Kunstner Unni Askeland. Foto: Andreas Fadum Vis mer
<strong>SISTE FARVEL:</strong> Ingeborg Heldal ville hedre sin avdøde venn med å bruke farger i bisettelsen. Foto: Andreas Fadum
SISTE FARVEL: Ingeborg Heldal ville hedre sin avdøde venn med å bruke farger i bisettelsen. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Gjøres om til diamant

Det var ventet flere hundre i kirka, noe som definitivt tegner et bilde av at Olsen har betydd for mye, for svært mange.

- Jeg vet at han hadde blitt sur på meg om jeg dukket opp her i svart fra topp til tå. For å hedre ham i dag, har jeg på meg leopardjakke og blomstrete kjole, og det største og fineste smykket han lagde til meg, forteller Heldal og fortsetter:

- Han var et av de varmeste menneskene jeg noen gang har møtt. Han hadde liksom plass til alle, og var en sånn upolitisk fargeklatt i en bransje som noen ganger er beige, minnes hun kameraten.

<strong>DIAMANTER:</strong> Børre Olsens har på seg en trøye med påskriften «Fuck Cancer» på bildet som er satt fram i kirka. Det er laget av tusenvis av små diamanter. Foto: Andreas Fadum
DIAMANTER: Børre Olsens har på seg en trøye med påskriften «Fuck Cancer» på bildet som er satt fram i kirka. Det er laget av tusenvis av små diamanter. Foto: Andreas Fadum Vis mer

I kirka står urnen framme med et bilde laget av 82000 små diamanter. Etter Olsens eget ønske skal asken gjøres om til en diamant i Nederland, som datteren Sadie-Kathrin skal få.

I kirka var det flere sangopptredener. Blant annet framførte Marianne Friise Antonsen «To Where Your Are» (Josh Groban) og «Amazing Grace». Kim Rune Hagen sang «Eg ser» (Bjørn Eidsvåg) og «Jealous» av Labrinth.

Antonsen var en av designerens nærmeste venner.

<strong>GOD KLEM:</strong> Olsens datter Sadie fikk en god klem av Trude Drevland etter bisettelsen. Foto: Andreas Fadum
GOD KLEM: Olsens datter Sadie fikk en god klem av Trude Drevland etter bisettelsen. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Uvirkelig

Etter seremonien kunne flere av hans nærmeste venner fortelle om en flott og verdig bisettelse.

- Det var en seremoni for Børre, sånn vi kjente ham. Jeg vil minnes ham med glede og takknemlighet, spesielt for den omsorgen han har vist meg tidligere, sier Trude Drevland.

- Han var snill og generøs. Dette var fantastisk rørende og veldig i hans ånd, sier Jan Thomas.

Tv-personlighet og artist Carina Dahl var en av dem som fikk et tett bånd med Olsen. Hun forteller varmt om juleselskap og turer til Las Vegas med kameraten.

<strong>SISTE FARVEL:</strong> Kjendisstylist Jan Thomas og tv-profil Carina Dahl. Foto: Andreas Fadum
SISTE FARVEL: Kjendisstylist Jan Thomas og tv-profil Carina Dahl. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Det er helt uvirkelig. Jeg og Børre ble kjent som alle andre ble kjent med ham - uansett hvor han var fikk han venner. Vi hadde det mye morsomt sammen, og han var alltid veldig inkluderende, forteller hun og fortsetter:

- Det var en forferdelig tung seremoni. Det er synd når en person som er så glad i livet blir tatt fra oss. Jeg kan ikke se for meg hvordan prosessen har vært for ham, sier hun.

John Arne og Louise Angelica Riise var begge venner av smykkedesigneren. De var på flere turer sammen. John Arne forteller at han ikke fikk sett Olsen så mye den siste tida, men at han rakk innom sykehuset en gang. Det er han glad for.

- Han var en fantastisk person og en ufattelig god venn. Jeg husker ham som sprudlende, sier han og fortsetter:

- Jeg synes Sadie er den sterkeste personen jeg har sett. Det er viktig at vi rundt tar vare på henne nå, forteller Riise.

<strong>SISTE FARVEL:</strong> John Arne og Louise Angelica Riise var til stede i bisettelsen til Børre Olsen torsdag formiddag. Foto: Andreas Fadum
SISTE FARVEL: John Arne og Louise Angelica Riise var til stede i bisettelsen til Børre Olsen torsdag formiddag. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Jobbet for kreftforskning

Selv med aggressive kreftceller som spredde seg i kroppen, holdt Olsen fast ved håpet.

53-åringen, som i mange år har gjort internasjonal suksess med sine smykker, valgte i tida etter at han ble syk å legge hovedfokuset på å skaffe penger til kreftforskning.

Dette gjorde han blant annet ved å selge egne smykker med innskriften «Fuck Cancer» - et arbeid som vil videreføres også etter hans død. Blant annet er det planlagt flere artikler signert av hans kunstner-venner.

- Han ga kreftsaken et ansikt, og bød på seg selv. I hele sin sykdomsperiode fortalte han åpent om sine opp- og nedturer, og han var ikke redd for å fortelle om det som var vanskelig. Samtidig viste han pågangsmot og optimisme. Det ga mange håp, sa Kreftforeningens Anne Lise Ryel Olsen til Dagbladet tidligere i måneden.

- Finner styrke i min datter

Bare en måned før Olsen ble diagnostisert med kreft, flyttet også dattera Sadie-Kathrin (17) tilfeldigvis hjem fra Manchester i England, hvor hun hadde bodd de siste fem åra.

Overfor Dagbladet forklarte Olsen i oktober at han ønsket å kjempe for datterens skyld. Å ha henne ved sin side i sykdomsforløpet, betydde nemlig alt.

- Jeg finner styrke i min datter. Jeg er så stolt over den personen hun har blitt. Sadie har empatien og hjertet på plass. Da har man på en eller annen måte gjort en god jobb som forelder, tenker jeg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer