Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Børre Olsen:

Smykkedesigner Børre Olsen er død

Ble 53 år gammel.

GÅTT BORT: Børre Olsen er død. Han ble 53 år gammel. En rekke av Olsens nærmeste venner uttrykker nå sorg i sosiale medier, hvor de hedrer den anerkjente smykkedesigneren for hva han har klart å utrette. Foto: Espen Solli
GÅTT BORT: Børre Olsen er død. Han ble 53 år gammel. En rekke av Olsens nærmeste venner uttrykker nå sorg i sosiale medier, hvor de hedrer den anerkjente smykkedesigneren for hva han har klart å utrette. Foto: Espen Solli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den profilerte smykkedesigneren Børre Olsen (53) er død.

Det bekrefter familien overfor Dagbladet.

Kondolanser og varme hilsener fra hele kjendis-Norge har det siste døgnet strømmet inn i på sosiale medier.

Olsens advokat, Sol Elden, uttrykker sin dypeste medfølelse og sender sine kondolanser til 53-åringens nærmeste.

- Det er med stor sorg vi mottar beskjed om Børres bortgang. Han og hans gode engasjement vil fortsatt være med oss framover. Våre tanker går til hans nære og kjære i denne tunge stund, sier Elden i en uttalelse til Dagbladet.

- Gjøre mest mulig

Det var 2. januar i år at Olsen ble diagnostisert med hjernekreft kategori fire.

- Slik jeg ser det, har man to valg: Enten kan man velge å være blid, eller så kan man legge seg ned og si at: «Okey, nå har du fått en dødsdom. La oss bli ferdig så fort som mulig». Jeg velger å være glad, og gjøre mest mulig ut av dagene, sa han til Dagbladet kort tid etter at diagnosen ble gjort kjent.

Selv med aggressive kreftceller som spredde seg i kroppen, holdt Olsen fast ved håpet.

SMYKKEDESIGNER: Børre Olsen hadde i mange år livnært seg som smykkedesigner i Norge. Så ble han alvorlig syk. I et sterkt intervju med Dagbladet i oktober, drøftet 53-åringen sine siste tanker. Her avbildet med Edna Falao. Foto. NTB scanpix
SMYKKEDESIGNER: Børre Olsen hadde i mange år livnært seg som smykkedesigner i Norge. Så ble han alvorlig syk. I et sterkt intervju med Dagbladet i oktober, drøftet 53-åringen sine siste tanker. Her avbildet med Edna Falao. Foto. NTB scanpix Vis mer

I et siste intervju med Dagbladet i midten av oktober, fortalte Olsen åpenhjertig om eget sykdomsforløp, om forholdet til datteren Sadie, og om sitt ettermæle og arv.

- Min drøm hadde vært å høre at legene har klart å stoppe spredningen.

- Jeg har lyst til å komme tilbake, på en eller annen måte. Om jeg ikke kan jobbe selv, vil jeg i alle fall være en forgrunnsfigur for kreftkampen, sa Olsen til Dagbladet.

53-åringen, som i mange år har gjort internasjonal suksess med sine smykker, valgte nemlig i tida etter at han ble syk å legge hovedfokuset på å skaffe penger til kreftforskning.

RIP min kjære venn Børre❤

A post shared by trude drevland (@trudedrevland) on

Dette gjorde han blant annet ved å selge egne smykker med innskriften «Fuck Cancer» - et arbeid som vil videreføres også etter hans død. Blant annet er det planlagt flere artikler signert av hans kunstner-venner.

- Jeg får god hjelp, alt fra sportsfolk til næringsfolk hjelper til. Det føles veldig bra. Det er dette som blir arven min. Å samle inn mest mulig penger til folk som kommer etter meg. At de skal få et bedre tilbud enn det jeg har. Og i beste fall slippe å oppleve dette.

- Datteren betyr alt

Bare en måned før Olsen ble diagnostisert med kreft, flyttet dattera Sadie-Kathrin (17) tilfeldigvis hjem fra Manchester i England, hvor hun hadde bodd de siste fem åra.

Overfor Dagbladet forklarte Olsen i oktober at han ønsket å kjempe for datterens skyld. Å ha henne ved sin side i sykdomsforløpet, betydde nemlig alt.

- Jeg finner styrke i min datter. Jeg er så stolt over den personen hun har blitt. Sadie har empatien og hjertet på plass. Da har man på en eller annen måte gjort en god jobb som forelder, tenker jeg.

- STYRKE I DATTEREN: Børre Olsen og datteren Sadie-Kathrin hadde et svært nært forhold. Foto: Privat
- STYRKE I DATTEREN: Børre Olsen og datteren Sadie-Kathrin hadde et svært nært forhold. Foto: Privat Vis mer

Olsen var tidligere gift med Sadies mor, Hyacinth Walters-Olsen (45). I lys av eksmannens situasjon, flyttet hun fra Manchester til Oslo for å være en støttespiller i den tøffe tida, både for Børre, men også for datteren.

- Hun er en fantastisk kvinne. Hun har vært her og støttet meg helt siden jeg ble syk. Det er ikke mange som hadde sagt opp jobben sin i England og gitt fra seg livet sitt der nede, for å komme hit, sa Børre til Dagbladet.

- Hvil i fred nå, kjære venn

I sosiale medier har en rekke av Olsens nærmeste venner lagt ut bilder og minneord for å hedre mannen de mener har utrettet så ekstremt mye, på så veldig kort tid.

- Kjære Børre Olsen. Du kjempet så hardt og så godt. Takk for alle gode minner. Vi glemmer deg aldri. Hvil i fred nå, kjære venn. Det har du fortjent, skriver Olsens mangeårig venn, Geir Håkonsund, på Instagram, etterfulgt av et hjerte.

Flere skriver at de vil huske smykkedesigneren som en solstråle og «mister positiv». Stylist Jan Thomas omtaler også Børre som sin helt.

- Min helt. Hvil i fred min fine Børre Olsen. Sender alle som trenger det varme og kjærlighet på en kveld som denne, skriver Jan Thomas.

- Hvil i fred min kjære venn Børre, skriver Trude Drevland.

Siv Beate Reitan, som er en nær familievenn, har også tatt til Instagram for å minnes Olsen.

- I dag sa vi farvel til vår kjære venn, Børre. Han kjempet til siste slutt. (...) Han hadde sine nærmeste rundt seg da han tok sitt siste åndedrag. Et utrolig sterkt, men også fredfullt øyeblikk. Børres ånd vil være med oss i lang tid. Tusen takk for alt, Børre.

Overfor Dagbladet omtaler Kreftforeningens Anne Lise Ryel Olsen som «et unikt menneske».

- Han ga kreftsaken et ansikt, og bød på seg selv. I hele sin sykdomsperiode fortalte han åpent om sine opp- og nedturer, og han var ikke redd for å fortelle om det som var vanskelig. Samtidig viste han pågangsmot og optimisme. Det ga mange håp, sier Ryel, og fortsetter:

- Børre var raus. Han ønsket å bruke den siste tiden av livet sitt til kreftsaken, og gjennom sitt talent som designer startet han prosjekter Fuck Cancer. Smykkene skaper ikke bare oppmerksomhet, men inntektene går til viktig forskning på hjernekreft. Jeg er veldig glad for at vi klarte å få på plass dette samarbeidet. Han døde med visshet om at hans Fuck Cancer-smykker vil bli solgt gjennom oss på Kreftforeningens nettside, og være med på å gjøre en forskjell for andre som rammes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!