Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Snakker om den tøffe tida: - Rart å høre at noen kunne spre et slikt rykte

Haddy Njie og Trond Giske forteller om hvordan de har opplevd månedene etter at #metoo-saken i Arbeiderpartiet smalt.

RARE RYKTER: Trond Giske og Haddy Njie synes det var rart å høre rykter om at de to skulle gå fra hverandre. Foto: NTB scanpix
RARE RYKTER: Trond Giske og Haddy Njie synes det var rart å høre rykter om at de to skulle gå fra hverandre. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Like før jul i fjor smalt det for alvor i Arbeiderpartiet. Partiets nestleder Trond Giske ble anklaget for upassende oppførsel overfor flere kvinner.

Giske beklaget at han hadde «opptrådt på en måte som enkeltpersoner har opplevd som upassende eller ubehagelig», men det endte likevel med at Giske trakk seg som nestleder 7. januar.

Noe han hadde fått råd om å gjøre av partileder Jonas Gahr Støre.

INTERVJUET: Det er i Se og Hør at Giske og Njie forteller om den turbulente tiden. Faksimile: Se og Hør.
INTERVJUET: Det er i Se og Hør at Giske og Njie forteller om den turbulente tiden. Faksimile: Se og Hør. Vis mer

Seinere samme måned var partiet ferdige med varslersakene mot Giske, og konkluderte med at Giske hadde brutt Ap's retningslinjer mot seksuell trakassering i flere saker.

- Haddy har betydd alt

Men selv da det stormet som verst rundt Giske, og anklagene var mange, og tøffe, var det en person som sto last og brast ved den profilerte politikeren: samboeren Haddy Njie.

Samboerparet har så langt ikke ønsket å gi intervjuer om det som utvilsomt må ha vært en krevende tid. Men forrige helg gjorde Haddy Njies sin siste opptreden som Fantine i musikalen «Les Misérables» på Folketeateret i Oslo, og da fortalte de to Se og Hør om hvordan de opplevde den svært turbulente måneden.

- Haddy har betydd alt. Hun har gitt masse støtte og kjærlighet, sier Giske til Se og Hør.

Mens det stormet som verst måtte de to også forholde seg til rykter om at forholdet var over, og at hun hadde flyttet ut fra hjemmet deres i Oslo.

Rykter som ikke hadde noen rot i virkeligheten.

- Det er rart å høre at noen kunne spre et slikt rykte - særlig når vi var mer sammen og nærmere hverandre enn noen gang, sier Njie.

Giske på sin side mener de siste månedene har knyttet samboerparet tettere sammen.

- Man blir påminnet hva som er det viktigste i livet, sier Giske.

I etterkant av at Giske gikk av som nestleder, snakket Njie om samboerens avgang.

- Jeg støtter Trond fullt og helt, sa hun i intervjuet.

Gikk ut mot Støre

Og også internt i Arbeiderpartiet har Njie forsvart samboeren med nebb og klør. Dagen før Arbeiderpartiet offentliggjorde konklusjonen i varslingssakene mot Giske, sende Njie en e-post til partisekretær Kjersti Stenseng, Jonas Gahr Støre og flere andre arbeiderpartifolk.

- Prosessen i partiet har vært en like stor påkjenning for Trond og meg som det ekstreme og ensidige trykket fra pressen. Prosessen har vært uforutsigbar, tilfeldig og ensidig til det absurde, med fullstendig mangel på rettsprinsipper, skrev Njie i brevet.

Hun henvendte seg til Støre og viste til at Giske hadde vært sykemeldt over lang tid.

- Du vet at du har laget en prosess der det er skapt et rettssystem utenfor rettssystemet, der Trond mangler grunnleggende rettssikkerhet, skrev hun.

Støre svarte på kritikken, og ga uttrykk for at han hadde forståelse for den krevende tiden Trond Giske og hans samboer hadde vært gjennom, men at han i flere sammenhenger hadde gitt utførlige svar om måten varslene er behandlet på.

- For Arbeiderpartiet er punktum satt, og det har sentralstyret sluttet seg til, skrev Støre i en e-post til NTB.

Refs fra Giske

Også Trond Giske selv har kritisert partiets framgangsmåte i varslingssakene. Etter at partiet hadde ferdigbehandlet varslingssakene mot ham sendte han et brev til partiets sentralstyremedlemmer, der han ga det han selv omtalte som en kortfattet versjon av sitt syn.

Han beklaget sin opptreden i to av varslingssakene, men ikke i tre andre.

- Varslere som står fram med sine historier, skal bli tatt på alvor. Det er derfor svært beklagelig at det blant sakene som partiet mener er brudd på regelverket, er varsler med påstander jeg mener ikke medfører riktighet. Det er viktig for meg å understreke at jeg ved å bestride påstander i disse varslene, ikke betviler andre kvinners historier, skrev Giske i brevet.

Han hevdet i brevet at varslene hadde blitt gjort om til en rettsliknende prosess, med «omvendt bevisbyrde» - der man er skyldig inntil det motsatte er bevist.

- Likevel ble varslene ferdigbehandlet før jeg var friskmeldt og fikk gitt tilsvar. Konklusjonene var dermed gitt, og mulighetene til grundig kontradiksjon har falt bort. Jeg må bare ta det til etterretning, skrev Giske, som også tok selvkritikk i brevet.

- Det aller viktigste for meg er å si at jeg tar sterk selvkritikk for episoder der jeg ikke har vært bevisst nok på min rolle og maktposisjon, spesielt i sosiale og private sammenhenger. Ansvaret for slike situasjoner er mitt. Jeg tar disse tilbakemeldingene på største alvor. De har forandret meg. Jeg har lyttet og lært.

Partileder Støre svarte at Giske framstilling «ikke gir et fullt ut dekkende bilde av inneholde i de nevnte sakene og heller ikke dekker omfanget av saker som partiet har behandlet».

Reaksjoner på stående applaus

Giske har for lengst gitt seg i kast med partipolitikken igjen, og han ble møtt med stående applaus da han talte under Orkland Ap's stiftelsesmøte 10. februar. Noe som skapte reaksjoner, blant annet blant dem som hadde varslet mot Giske.

- Når en mann som har oppført seg såpass respektløst overfor kvinner i en lang årrekke blir mottatt med stående applaus, viser det at store deler av likestillingspartiet har en lengre vei å gå enn man skulle tro, skrev varsler Sunniva Andreassen i en SMS til Dagbladet.

For et par uker siden ble det også kjent at Trondheim Ap har foreslått Trond Giske som kandidat til styret i Trøndelag Ap.

Men dit kan det bli en lang vei for den tidligere nestlederen. Trondheim Ap skal nemlig være det eneste av de 40 lokallagene som har foreslått Giske til styret, og flere lokalpolitikere mener det er for tidlig å gi Giske nytt verv.

Giske sitter for tiden i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling