Therése Lindgren:

Snakker ut om autismediagnosen

Den svenske influenseren åpner seg opp om autismediagnosen.

ÅPNER SEG: Influenseren Therése Lindgren åpner seg opp om hvordan det var å få autismediagnosen. Foto: Skjermdump Instagram
ÅPNER SEG: Influenseren Therése Lindgren åpner seg opp om hvordan det var å få autismediagnosen. Foto: Skjermdump Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Therése Lindgren (35) har siden hun startet i 2013 blitt en av Sveriges største YouTubere og influensere. På YouTube-kanalen sin deler hun alt fra smått til stort, og hun har blant annet vært åpen om å slite med psykiske problemer.

Lindgren har spesielt vært åpen om at hun har slitt med panikkangst, og har fortalt at hun i en periode brukte alkohol som en form for selvmedisinering.

MATFORGIFTET: Mange av «Paradise»-deltakerene ble rammet av sykdom under oppholdet på hotellet. Vi har tatt en prat med dem om hvordan det var. Reporter: Thea Hope. Video: Luna Lea/Viaplay - «Paradise». Klipp: Nora Skavhaug Vis mer

- Jeg må være superforsiktig. For eksempel kan jeg ikke ha en vinflaske hjemme, for jeg drikker den opp på morgenen, fortalte hun den gang i 2016.

Ny diagnose

Ifølge Expressen fortalte Lindgren for kort tid siden at hun hadde fått diagnosen autisme i en livesending på Instagram.

Nå åpner hun opp i en ny YouTube-video om hvordan hun reagerte etter utredningen.

- Jeg ble litt lei meg etter utredningen. Jeg har hatt et bilde av meg selv og når jeg leser hva som står her, så er det ikke samme Therése som jeg har identifisert meg som, sier hun mens hun deretter leser høyt fra papirene fra psykologen.

Etter en liten stund virker det som at Lindgrens syn på diagnosebeskjeden endret seg. Hun presiserer i slutten av videoen at hun ikke lenger er lei seg over diagnosen, men at hun nå tror den vil hjelpe henne i fremtiden.

- Jeg er helt overbevist om at det vil hjelpe meg mye med aksepten av meg selv, nå som jeg vet at jeg er autist. Så istedet for å jobbe mot det, vil jeg prøve å jobbe med det. Jeg må bare bli kjent med denne siden av meg selv også.

Blitt en økning av henvisninger

Roald A. Øien, professor i utviklingspsykologi ved UiT, Yale og Regionalt Fagnettverk for Autisme, ADHD og Tourette, kan informere om at det er blitt mindre uvanlig at kvinner får en autismediagnose i voksen alder, slik som Lindgren nå har fått.

BRANN: Sommeren tok en dramatisk vending for Lilli Bendriss da hun måtte evakuere boligen sin i Marbella. Les hele saken på Se og Hør Pluss. Video: Privat / Jacob Geir Grimsmo Vis mer

- De aller fleste diagnosekriteriene er laget basert på kunnskap om gutter. For at en jente skal få diagnosen tidlig, må alvorligheten av symptomene være såpass stor at de oppfyller de kriteriene som er basert på gutter.

- Det vi vet så langt er at kvinner er bedre på å kamuflere symptomer. Jenter er bedre enn gutter på det sosiale, selv når det er en autismediagnose tilstede, forteller han og legger til:

- Jenter er også ofte bedre på det vi kaller for «scripting». Det vil si at man kopierer andre i sosiale settinger. Ved å gjøre dette kan det fremstå som at man har bedre sosiale ferdigheter enn man egentlig har.

Øien kan også informere oss om at det har blitt en økning av henvisninger til kvinner over 20 år. Han understreker at ikke alle som får utredning får en diagnose, men at det i dag er flere voksne menn og kvinner som blir diagnostisert.

VELDIG FLAU: Vi tok en prat med influenser og tidligere «Paradise hotel»-vinner Martine Lunde om sexen på hotellet. Video: Kine Falch. Reporter: Celina Morken. Vis mer

- Det betyr ikke nødvendigvis at det er flere som har autisme, men at vi er flinkere til å plukke opp de som har det. Vi har også blitt flinkere på å forstå hva autisme er, og hva det ikke er.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer