Dronning Silvia:

Snakker ut om dødsfallet

- Det er en forferdelig sykdom, sier dronning Silvia.

I SORG: Dronning Silvia mistet sin bror Walther Sommerlath i oktober. Nå forteller hun om brorens sykdom og bortgang i et nytt intervju. Foto: NTB
I SORG: Dronning Silvia mistet sin bror Walther Sommerlath i oktober. Nå forteller hun om brorens sykdom og bortgang i et nytt intervju. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Den svenske kongefamilien har vært i sorg den siste tida. Dronning Silvia (76) mistet nemlig sin kjære bror Walther Sommerlath 23. oktober. Han sovnet inn på Karolinska sykehuset i Huddinge etter en tids sykdom, 86 år gammel.

- Jeg og familien min føler på en sorg og et stort savn etter min bror Walther, sa dronningen i en uttalelse da dødsfallet ble kjent.

Den gang fortalte kongehuset ingenting om årsaken til Walther Sommerlaths bortgang, noe som førte til at flere spekulerte på om den faktiske dødsårsaken kunne ha noe med den pågående pandemien å gjøre.

TABBE: Petra Marklund har i ettertid blitt kritisert for ikke å bruke riktig tiltaleform da hun under Victoriadagen henvendte seg til kronprinsessen. Video: SVT Vis mer

Døde ikke av corona

I et intervju med TV4 avkrefter imidlertid dronning Silvia at broren døde av covid-19. Dette er første gang hun snakker om brorens sykdom offentlig.

- Han døde ikke av corona, det gjorde han ikke. Han døde av Alzheimers, forteller hun i intervjuet, og fortsetter:

- Det er en forferdelig sykdom. Det er smertefullt. Gradvis blir man plutselig ingenting i sin egen bevissthet, og man kan ikke få svar - og finner ikke det riktige. Men man blir irritert, så det var veldig vanskelig å håndtere også. Særlig de siste månedene, forteller 76-åringen åpenhjertig om brorens sykdom.

- Forskrekkelig

Dronning Silvia har i mange år engasjert seg i temaet, og etablerte stiftelsen «Silviahemmet» i 1996, som utdanner profesjonelle i å behandle Alzheimers og andre sykdommer relatert til demens.

Mora, Alice Sommerlath, døde også av sykdommen i 1997. Dronninga var likevel ikke forberedt på brorens bortgang.

GIKK BORT: Walther Sommerlath døde i oktober. Her med kona Ingrid i prinsesse Madeleines bryllup i 2013. Foto: Patrick Van Katwijk / DPA / NTB
GIKK BORT: Walther Sommerlath døde i oktober. Her med kona Ingrid i prinsesse Madeleines bryllup i 2013. Foto: Patrick Van Katwijk / DPA / NTB Vis mer

- Jeg har nå i 25 år jobbet med disse spørsmålene, men det har vært en helt ny situasjon. Alzheimers er virkelig noe forskrekkelig, det må jeg si, forteller dronninga i intervjuet.

Video: Det svenske kongehuset Vis mer

Kollapset

Dronning Silvia sier også at det er vanskelig å være pårørende til noen med sykdommen, og innrømmer at hun har følt seg hjelpeløs. Hun tror heller ikke at hun har bearbeidet brorens dødsfall riktig enda.

Walther Ludwig Sommerlath ble født i Brasil i 1934. Dronning Silvia er den yngste - og eneste jenta - i søskenflokken på fire. Broren Jörg Sommerlath gikk bort i februar i 2006 etter lengre tids sykdom. Han ble 64 år gammel. Eldstebroren Ralf Sommerlath (91) er fortsatt i live.

Jörg fikk kreft i desember 2004, samme år som han kollapset under en middag i Berlin. Han klarte ikke svelge, ble lagt inn på sykehus og fikk seinere påvist strupekreft. Året etter ble han operert, og legene trodde lenge at operasjonen var vellykket. Samme år rammet imidlertid kreften ham igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer