Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Bill Clinton:

Snakker ut om utro-skandalen

- Det jeg gjorde var forferdelig.

SKANDALE: Bill Clinton hadde en affære med Monica Lewinsky på 90-tallet, mens han var USAs 42. president. Nå snakker han ut om tida. Foto: NTB Scanpix
SKANDALE: Bill Clinton hadde en affære med Monica Lewinsky på 90-tallet, mens han var USAs 42. president. Nå snakker han ut om tida. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 1999 ble Bill Clinton (73) stilt for riksrett for å angivelig ha løyet om sitt forhold til praktikanten Monica Lewinsky (46) - som den gang var 22 år gammel.

Det hele resulterte i en enorm, og svært offentlig, utroskapsskandale for presidenten - som har vært gift med Hillary Clinton (72) siden 1975.

Under etterforskningen av ekteparets eiendomskjøp, avdekket nemlig spesialetterforskeren Kennth Starr at Bill Clinton hadde en seksuell relasjon til Lewinsky.

73-åringen medvirker i den nye dokumentaren «Hillary», der USAs 42. president nå snakker åpenhjertig om 90-tallsaffæren som preget en hel verden.

Forferdelig

Til tross for at presidenten ble frikjent og ekteskapet med Hillary består den dag i dag, står Lewinsky-skandalen igjen som en av amerikansk histories aller største, og en som vil forfølge politiker-ekteparet resten av deres liv.

UTRO: Bildet av Monica Lewinsky og president Bill Clinton i november 1996 på plenen utenfor Det hvite hus ble ikonisk etter utroskapsskandalen. Foto: CBS/ NTB Scanpix
UTRO: Bildet av Monica Lewinsky og president Bill Clinton i november 1996 på plenen utenfor Det hvite hus ble ikonisk etter utroskapsskandalen. Foto: CBS/ NTB Scanpix Vis mer

Ifølge CNN føler 73-åringen seg forferdelig for måten skandalen har preget den tidligere praktikantens liv, og forklarer at årsaken til den seksuelle relasjonen var for å håndtere flere år med angst, press og skuffelser.

- Vi alle bringer vår bagasje med i livet, og noen ganger gjør vi ting vi ikke burde, forteller en tydelig emosjonell Clinton, og legger til:

- Det jeg gjorde var forferdelig.

Definert av affæren

I anledning at det var 20 år siden skandalen i fjor, ble det blant annet laget en dokumentarserie i sju deler, som tok for seg presidentens forhold til praktikanten og hvordan spesialetterforskerne brukte forholdet i et forsøk på å felle Clinton. Her til lands ble dokumentaren vist på NRK.

De seinere åra har Lewinsky en rekke ganger åpent fortalt om forholdet til presidenten. Spesielt hvordan hennes syn på det hele endret seg etter #MeToo-kampanjen, og hvordan hun sleit i flere år med at livet hennes ble definert av affæren.

I et intervju med The Guardian i 2016 innrømmet Lewinsky at hun var nære på å ta sitt eget liv, etter landets og medias falkeblikk på seg.

- Gjennom åra har jeg sett henne prøve å få et normalt liv igjen, men det er opp til hver enkelt å bedømme hva som er normalt, sier 73-åringen i dokumentaren.

PRESIDENTDEBATTEN: Dagbladets kommentator Marie Simonsen snakker om Donald Trumps beskyldning om at det er et svakt karaktertrekk ved Hillary Clinton å være gift med en utro mann. Vis mer

- Det jeg gjorde var feil

Dokumentaren vier en hel episode til etterforskningen av Clintons skandale under hans tid som president, og Hillarys valg om å bli med ektemannen - noe hun flere ganger har omtalt som den vanskeligste avgjørelsen hun noen gang har tatt.

Hillary og Bill, som blir intervjuet separat i dokumentaren, beskriver minnene deres i detalj fra tida, inkludert hvordan presidenten fortalte kona om sidespranget, og at 73-åringen måtte fortelle om det til dattera.

Kona så nemlig ikke nyheten komme, spesielt ikke etter ektemannens minneverdige tale på TV i 1998, der han nektet for at det hele hadde skjedd.

- Jeg hadde ingen seksuell relasjon med den kvinnen, miss Lewinsky, sa han den gang, ifølge CNN.

- Jeg var bare knust. Jeg kunne ikke tro det. Jeg var så personlig såra og jeg kunne bare ikke tro det. Jeg kunne ikke tro at han løy, forteller Hillary, og legger til:

- Jeg sa «hvis dette kommer til å komme ut offentlig, så er du nødt til å fortelle det til Chelsea (parets datter journ.anm.)», sier Hillary i dokumentaren, før Bill forteller:

- Så, det var det jeg gjorde. Det var forferdelig. Det jeg gjorde var feil. Jeg bare hata å såre henne.

En annen person

Nå, to tiår etter skandalen, reflekterer 73-åringen rundt hvordan han har endret seg personlig. Han hevder nemlig at han er en helt annen person i dag.

- Jeg er en helt annen person enn det jeg var. Kanskje det bare er det å bli eldre, men jeg håper det har med dette å gjøre. Det jeg gjorde var dårlig, men det var ikke sånn at jeg tenkte «la oss se, hvordan kan jeg tenke ut det dummeste jeg kan finne på å gjøre, også gjøre det», forteller han, før han fortsetter:

- Det er ikke en unnskyldning, men det er en forklaring. Det var grusomt. Jeg føler meg forferdelig.

Avslutningsvis hyller han kona for at hun ble i ekteskapet, og uttaler at han er takknemlig for at Hillary trodde ekteskapet hadde nok ved seg til at hun ville bli værende i det, og legger til at han også påpeker «byrden det valget har lagt på henne».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!