SKANDALE: Mallory Hagan ble kåret til Miss America i 2013. Nå kommer det fram at flere topper i organisasjonen har baksnakket henne og andre tidligere vinnere i hemmelige e-poster. Tre topper har nå valgt å gå som følge av skandalen. Foto: AP Photo/Isaac Brekken, NTB scanpix
SKANDALE: Mallory Hagan ble kåret til Miss America i 2013. Nå kommer det fram at flere topper i organisasjonen har baksnakket henne og andre tidligere vinnere i hemmelige e-poster. Tre topper har nå valgt å gå som følge av skandalen. Foto: AP Photo/Isaac Brekken, NTB scanpixVis mer

Miss America:

Snakket dritt om missedronningenes utseende, sexliv og intelligens i hemmelige mailer. Nå går de av

Tre Miss America-topper takker for seg etter skandalen.

(Dagbladet): Missekonkurranser står fortsatt som en sterk, kulturell institusjon i flere deler av verden, og få går såpass «all inn» som amerikanerne.

Miss America er blitt arrangert siden 1921, og arrangeres fortsatt. Sist i september fikk en ny kvinne, Cara Mund fra Nord-Dakota, den gjeve tittelen og tilhørende krone.

Selv om glamour, aftenkjoler og spørsmål om verdensfred i stor grad preger konkurransen, skjer det ting i kulissene som ikke alltid er like hyggelig. Nå har tre av toppene bak kåringen valgt å forlate sine stillinger.

LYKKE: I natt kronet Iris Mittenaere, fjorårets vinner, Miss Sør-Afrika til årets Miss Universe i Las Vegas. Video: Miss Universe. Foto: AP Photo, NTB scanpix Vis mer

Det etter at private e-poster mellom dem ble avslørt, der de snakket svært nedlatende om samtlige deltakere.

Hemmelige e-poster

Ifølge The Guardian er det snakk om organisasjonens president Josh Randle, daglig leder Sam Haskell og styreformann Lynn Weidner. Alle tre har diskutert Miss America-deltakere gjennom e-post i flere år, og nå har deres korrespondanse dukket opp på nettet. Det var Huffington Post som først omtalte skandalen.

HALVNAKEN: Tasha Dixon som er tidligere Miss Arizona forteller at hun og andre deltakere under 2001 Miss Pageant ble tvunget til å møte Donald Trump ‹‹med eller uten klær››. Video: Reuters DV Vis mer

I mailene sparkes det ned mot flere vinnere av konkurransen. Noen av kommentarene skal være vulgære.

Trioen har blant annet brukt et slangbegrep på vagina for å beskrive en av de tidligere vinnerne. De har også skrevet at de ønsket en av vinnerne død.

Flere tidligere vinnere har skrevet under et opprop for å få lederne til å gå av. «Vi står imot trakassering, mobbing og uthenging - spesielt mot kvinner - gjennom bruk av nedsettende begreper», het det i oppropet deres.

Randle har blant andre pratet negativt om Mallory Hagan, som ble kronet til vinner i 2013. Ifølge den britiske avisa skal det være snakk om kommentarer som går på alt fra utseendet til deltakernes intelligens. Synsing om sexliv har også vært den del av korrespondansen.

14.06.2013 FOR EN GOD SAK: De tidligere Miss USA-vinnerne Shandi Finnessey, Shanna Moakler, Susie Castillo og Alyssa Campanella kaster klærne i en ny Peta-kampanje mot pels. Vi advarer mot sterke bilder. Video: Peta Vis mer Vis mer

Kan bli dyrt

- Jeg beklager til Mallory for min manglende dømmekraft. Det reflekterer ikke verdiene mine eller verdiene jeg har jobbet for å promotere i Miss America-organisasjonen, har den tidligere presidenten sagt i en uttalelse.

Det skal nevnes at Randle ikke begynte å jobbe for organisasjonen før i 2015, men han mener fortsatt at det var feil å diskutere utseendet til 2013-vinneren.

Han hevder at det verste han har skrevet ble gjort før ansettelsen.

Mens daglig leder Haskell går av med umiddelbar virkning, blir de to andre utskjelte lederne igjen i noen uker. De går trolig av på nyåret.

Det er derimot ikke bare ansatte organisasjonen nå mister. Selskapet som produserte tv-sendingen har trukket seg ut, og selskap som mottar veldedig støtte fra Miss America gjennomgår i disse dager om de skal godta det eller ikke. Totalt sett kan e-postene koste organisasjonen millioner av dollar.

21.12.2015 - DET VAR MIN FEIL, DET STOD PÅ KORTET: Programlederen fra Miss Universe 2015 beklaget seg etter å ha lest opp Colombia som årets vinner. Video: Reuters Vis mer Vis mer