Joralf «Snåsamannen» Gjerstad:

Snåsamannen er død

Joralf «Snåsamannen» Gjerstad er død.

Publisert
Sist oppdatert

Joralf Gjerstad (95), kjent som Snåsamannen, er død.

- Vi fikk beskjed i morges om at Joralf Gjerstad er død. Mine tanker går først og fremst til de nærmeste i familien, sier ordfører i Snåsa, Arnt Einar Barda, fredag formiddag til Snåsningen.

Videre sier Barda at Gjerstad har vært en person som i desidert størst grad har satt Snåsa på kartet.

SLITEN: - Dette er siste gang jeg taler til en forsamling, sa Snåsamannen fra talerstolen i Høvik kirke. Den populære folkehelten var omsvermet i kirken, men sier at han ikke lenger å reise land og strand rundt. Video: Øistein Monsen. Vis mer

- Han har vært et fantastisk medmenneske og en ressurs for mange personer i Snåsa. Det er ikke sikkert vi snåsningene egentlig er klar over hvor mye han har betydd for å sette Snåsa på kartet, fortsetter han.

Avisa har fått opplyst av Snåsa sykehjem at familien har gitt tillatelse til å bekrefte at Gjerstad er død. Snåsamannen er kjent som angivelig synsk og helbreder med «varme hender».

I et tidligere intervju med Dagbladet har Gjerstad fortalt at han ikke var redd for å dø.

- Nei, alle er født til å dø. Jeg tenker ikke på det. Jeg er ikke redd for noe jeg. Jeg har ikke noen spesielle tanker om døden, den er lik for alle. Jeg kjenner livet sin helhet, men har ikke befattet meg med å studere døden, sa han den gang.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Gjennom et langt liv har han hjulpet tusenvis av mennesker, men det er likevel ikke til å legge skjul på at han også har mottatt mye kritikk. Historiene om ham har ofte vært vanskelige å bekrefte - og Gjerstad har heller aldri latt de påståtte evnene testes vitenskapelig.

Ga seg

Men det er liten tvil om at mange også har trodd på Gjerstads påståtte evner; selv medlemmer av kongefamilien har vært innom den berømte trønderen.

TVILER: Joralf Gjerstad, også kjent som «Snåsamannen», har ifølge ham selv helbredet en rekke mennesker. Men søstera hans, Ingeborg Gaundal, tror ikke at det finnes noe som heter «spesielle evner». Foto: TVNorge Vis mer

Uansett om det var kongelige, helt vanlige folk eller medisinmannens kone som ringte, fastholdt Gjerstad på at han aldri ville tatt ei krone i betaling.

- Nei, da tror jeg ikke det hadde virket. Det hadde virket tilbake på meg, sa han til Dagbladet før jul.

I samme intervju ville han ikke si om «kraften» fremdeles var der.

- Det tør jeg ikke si, for da dukker det opp masse folk på døra, svarte han omsider, og la til:

- Men nå er det slutt. Nå er jeg jo nesten 95 år gammel.

KUNNE BLITT LOKALPOLITIKER: Joralf «Snåsamannen» Gjerstad prøvde seg en periode som lokalpolitiker. Det gikk ikke helt etter planen. Vis mer

Hyllet kona

Privat var han gift med Signe Marie Gjerstad fra 1954 og fram til hennes bortgang i 2017. De begge bodde de siste åra på Snåsa sykehjem.

I 2012 mottok Signe Marie Gjerstad «Gohjertaprisen» for god servering til alle som kom innom Snåsamannen for hjelp.

«Signe har vært storheten i vårt livsspill», sa Joralf Gjerstad en gang om sin kone, ifølge minneordet som var skrevet om henne i Trønder-Avisa.

Ekteparet Gjerstad fikk tre barn sammen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer