So long, Marianne: Cohens siste ord til den norske gamlekjæresten nådde henne på dødsleiet

«(...) Jeg tror jeg kommer til å følge deg snart. Du skal vite at jeg er så tett bak deg at hvis du rekker ut hånden, så tror jeg du kan nå min.»

<strong>BODDE PÅ HYDRA:</strong> Leonard Cohen bodde på slutten av 50-tallet på den greske øya Hydra, hvor også den norske forfatteren Axel Jensen og hans daværende kone Marianne Ihlen bodde. Det ble slutt med Jensen og Ihlen og Cohen ble kjærester. I slutten av juli døde Ihlen, som da var 81 år. Foto: NTB Scanpix
BODDE PÅ HYDRA: Leonard Cohen bodde på slutten av 50-tallet på den greske øya Hydra, hvor også den norske forfatteren Axel Jensen og hans daværende kone Marianne Ihlen bodde. Det ble slutt med Jensen og Ihlen og Cohen ble kjærester. I slutten av juli døde Ihlen, som da var 81 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Marianne Ihlen ble 81 år. Hun døde etter lengre tids sykeleie den 29. juli og ble bisatt sist fredag.

Ihlen var først gift med dikteren Axel Jensen, og så i en tiårsperiode kjæreste med den kanadiske visesangeren Leonard Cohen. Sistnevnte skrev både låta «So Long, Marianne» og «Bird on the Wire» til den norske kvinnen, og de to forble venner livet ut.

Da hun lå på dødsleiet, ba hun sin venn, filmskaperen Jan Christian Mollestad fortelle Leonard Cohen om situasjonen. Bare to timer seinere sendte Cohen et svar. Marianne Ihlen var fortsatt ved full bevissthet da Mollestad leste opp den siste hilsenen fra gamlekjæresten.

- Jeg tror jeg kommer til å følge deg snart

Nylig resiterte Mollestad brevet etter hukommelsen til den kanadiske radiostasjonen CBC:

«Ja, Marianne, nå har vi kommet dit at vi er så gamle at våre kropper faller fra hverandre og jeg tror jeg kommer til å følge deg snart. Du skal vite at jeg er så tett bak deg at hvis du rekker ut hånden, så tror jeg du kan nå min.

Og du vet at jeg alltid har elsket deg for din skjønnhet og visdom, men jeg trenger ikke si mer, for det vet du alt om. Men nå vil jeg bare ønske deg en god tur. Farvel, gamle venn. Evig kjærlighet. Vi sees snart.»

Da han leste ordene «strekk ut hånden» for Ihlen, strakk hun ut hånden, forteller Mollestad til CBC.

La ut sang og minneord

Bare to dager etter sovnet Marianne Ihlen inn.

Etter hennes død sendte Mollestad et brev tilbake til Cohen og fortalte at da hun var på det siste nynnet han «Bird on the Wire» til henne, før han kysset henne på panna og sa «So Long, Marianne».

- Etter dette kan jeg si at jeg ikke lenger er redd for å dø, sier Mollestad i intervjuet.

Det er lagt ut minneord og sangen «So Long, Marianne» på Leonard Cohens Facebook-side.

Les også: «En dag var Cohen deprimert. Hun ga ham en gitar. Han begynte å klimpre og så en fugl på en telefonledning.»

Les også: Patton Oswalts rørende ord 102 dager etter konas død.

<strong><b>
        GA UT BOK:</strong></b> Marianne Ihlen på Teatercafeen i 2008 i forbindelse med lanseringen av sin selvbiografi. Foto: John T. Pedersen
GA UT BOK: Marianne Ihlen på Teatercafeen i 2008 i forbindelse med lanseringen av sin selvbiografi. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer