BLE BRUKT SOM EKSEMPLER: Kronikkforfatter Morten Lassen brukte Tore Pettersen og Adam Schjølberg som eksempler i en kronikk han skrev om Pride og homofile stereotypier. Nå har Schjølberg svart for seg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BLE BRUKT SOM EKSEMPLER: Kronikkforfatter Morten Lassen brukte Tore Pettersen og Adam Schjølberg som eksempler i en kronikk han skrev om Pride og homofile stereotypier. Nå har Schjølberg svart for seg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

«Sofa»-Adam hardt ut mot homokronikk: - Det er fryktelig trist

Kaller Harald Lassens kronikk historieløs. 

(Dagbladet): Tirsdag publiserte Dagbladet en kronikk av Harald Lassen med tittelen «Mitt navn er Harald, og jeg er skeiv homofob». Teksten dreier seg om hvorfor Lassen ikke deltar på Pride-feiringa og om homofile stereotyper i media.

Han nevner blant annet Adam Schjølberg og Tore Pettersen fra NRK-serien «Sofa», som begge er åpent homofile.

«Jeg kunne brent opp sofaen til Tore og Adam fra NRKs program «Sofa», og jeg vrir meg i en blanding av irritasjon og pinlighet når Oslo Fagottkor er i primetime på NRK», skrev Lassen blant annet.

I dag kom svaret klart fra Schjølberg. I en kronikk publisert på nettsida til homomagasinet Blikk skriver han blant annet at «du skal være takknemlig for alle de som har gått i parade før deg, sånn at du i dag kan velge å la være».

Til Dagbladet forteller Schjølberg at han er lei av at homofile rakker ned på hverandre.

- Lite gjennomtenkt og historieløst

- Jeg tar ikke dette som noe personlig angrep, men navnet mitt står der likevel. Det er ikke ofte jeg uttaler meg om sånt, men akkurat nå synes jeg at jeg burde komme med et motsvar, forteller han og fortsetter:

- Det er fryktelig trist at folk har slike meninger. Det er fint at han har det så bra med seg selv at han ikke har behov for å høre til noe sted, men sånn er det ikke for alle. Spesielt etter Orlando-massakren har homomiljøet vært en subsidie for familie. Det er så lite gjennomtenkt og historieløst å si at man ikke trenger det miljøet eller Pride, sier han.

Videre sier Schjølberg at folk i flere tiår har gått i Pride-paraden, men at den fortsatt er nødvendig. Han mener det blir feil å kritisere den uten å ha verken sett eller gått i den selv.

- I paraden gikk det en høy prosentandel heterofile mennesker i år. Og hvis han ikke liker miljøene tilknytta homofile får han dukke opp i paraden i dress da, og vise at han er seg selv som alle vi andre er. Men husk at gutta i drag er grunnen til at du kan velge å droppe paraden, forteller en oppgitt Schjølberg.

- Massiv respons

Harald Lassen forteller til Dagbladet at han det siste døgnet har mottatt hundrevis av tilbakemeldinger på kronikken sin. Læreren Øystein Tobias Foss Langeland svarte blant annet med en kronikk her i Dagbladet tidligere i dag.

Lassen mener det har vært mye positiv respons, men også en god del negative tilbakemeldinger.

- Innlegget har fått massiv respons. Mange antyder at jeg skammer meg over min egen legning. Det understreker kronikken min, sier han til Dagbladet.

Lassen mener at nye stemmer i LHBT-debatten blir feid til side, til fordel for de stereotypiske rollene.

- En gruppe skal bestemme hvordan man skal være og hvordan man skal oppføre seg. Det virker også som at mange ikke har lest hele teksten. Jeg vil ikke bli kvitt alle som er annerledes, jeg vil åpne for andre inntrykk og historier om hvordan man kan leve som skeiv, sier han.

På spørsmål om han kjenner forstår noe av kritikken, som går på det at han ikke deltar i Pride, svarer han følgende:

- Jeg er selvfølgelig imponert og stolt over at noen har banet vei, men det betyr ikke at jeg ikke skal komme med andre meninger. En stor takk går ut til dem som har åpnet for at nye stemmer kan komme fram, sier han.

Lassen påpeker at han i dag fikk tilbakemelding om at «den nye stemmen» ble brukt til noe positivt.

- En ung gutt brukte i dag innlegget mitt til å komme ut av skapet med. I sånne tilfeller blir kritikk uviktig, og verden hakket mer inkluderende, avslutter han.