­

Solgte «smakløse» 2pac-trøyer for 1000 kroner. Nå risikerer de å måtte betale 2500 ganger så mye

Kendall og Kylie Jenner saksøkes av fotograf.

SAKSØKT: Reality-søstrene og superstjernene Kylie og Kendall Jenner ble denne uka saksøkt av en fotograf, etter at de brukte bilder av den avdøde rapperen Tupac Shakur (t.h.) i sin kontroversielle t-skjorte-kolleksjon uten fotografens tillatelse. Foto: REX/Shutterstock/ AP/ NTB scanpix
SAKSØKT: Reality-søstrene og superstjernene Kylie og Kendall Jenner ble denne uka saksøkt av en fotograf, etter at de brukte bilder av den avdøde rapperen Tupac Shakur (t.h.) i sin kontroversielle t-skjorte-kolleksjon uten fotografens tillatelse. Foto: REX/Shutterstock/ AP/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige uke skapte «Keeping Up With the Kardashians»-søstrene Kendall (21) og Kylie Jenner (19) overskrifter, etter at de lanserte en ny serie med T-skjorter i nettbutikken sin.

De berømte søstrene fikk krass kritikk for «Rap vs. Rock»-trøyene, som var en del av deres nyeste «Kendall + Kylie»-kolleksjon.

Kritikken gikk ut på at duoens klesmerke plastret bilder av de to jentene over ikoniske personer fra musikkhistorien, deriblant de avdøde rapstjernene The Notorious B.I.G. og Tupac «2Pac» Amaru Shakur.

EGET MERKE: Kendall og Kylie Jenner med halvsøsteren Kim Kardashian på en Kendall+Kylie-lansering i 2016. Foto: Benjamin Lozovsky/ BFA/ REX/Shutterstock/ NTB scanpix
EGET MERKE: Kendall og Kylie Jenner med halvsøsteren Kim Kardashian på en Kendall+Kylie-lansering i 2016. Foto: Benjamin Lozovsky/ BFA/ REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

I tillegg var det uklarheter rundt om «Kendall + Kylie» -merket hadde tillatelse til å bruke de ikoniske motivene på T-skjortene, som ble solgt for drøyt tusen kroner per stykk.

Jenner-søstrene og merket deres la seg flate etter kritikken og trakk tilbake T-skjortene, men nå viser det seg at de ikke har sluppet unna så lett. Nå har fotografen Michael Miller nemlig saksøkt de to superstjernene for brudd på opphavsretten.

Washington Post skriver at Miller registrerte søksmålet i Los Angeles fredag, etter at han oppdaget at søstrene hadde brukt to av bildene hans av 2Pac uten tillatelse.

TRAILER: Spillefilmen «All Eyez on Me» handler om livet til den avdøde poeten, skuespilleren, rapperen og aktivisten, Tupac Shakur. Video: Lionsgate Vis mer

Saksøker søstrene for flere millioner kroner

Miller ber om å få utbetalt minst 150 000 dollar for Jenner-søstrenes bruk av to av bildene hans, en sum som tilsvarer om lag 2,5 millioner kroner: Altså 2500 ganger det beløpet T-skjortene ble solgt for.

I en uttalelse til Page Six gir Miller følgende begrunnelse for søksmålet sitt.

- Fotograferingen min er veldig personlig og viktig for meg. Når noen utnytter arbeidet mitt uten å fortelle meg om det eller innhente min tillatelse, skader det ikke bare verdien av arbeidet mitt, men min evne til å overleve som kunstner, sier han, og legger til:

- Så når dette skjer, har jeg intet annet valg enn å håndheve rettighetene mine.

Ifølge hjemmesiden til Miller arbeider han som både fotograf og regissør, og har jobbet med «noen av 90-tallets mest ikoniske supermodeller» - i tillegg til Hollywood-stjerner som Angelina Jolie, Jack Nicholson, Cameron Diaz og James Franco.

Dessuten har han fotografert albumcover for blant andre Nick Cave og ovennevnte 2Pac. I seinere tid har Miller dessuten jobbet med kjente rapartister som Drake, ASAP Rocky og Kendrick Lamar.

Washington Post har foreløpig ikke fått noen kommentar om søksmålet fra Jenner-søstrenes talspersoner.

Ble kalt «respektløse» og «frastøtende»

Etter at Kendall og Kylie Jenner lanserte T-skjorte-serien i slutten av juni, mottok de krass kritikk fra blant andre Voletta Wallace. Hun er mora til den avdøde rapartisten Christopher George Latore Wallace, bedre kjent som The Notorious B.I.G.

I et Instagram-innlegg tordnet Wallace mot de to jentene, og kalte dem «respektløse» og «frastøtende» for å ha brukt sønnens skikkelse på T-skjortene sine:

- Det forundrer meg at disse jentene var så respektløse at de ikke engang kontaktet meg eller noen som er tilknyttet boet. Jeg fatter ikke hvorfor de føler at de kan utnytte Tupacs og min sønn Christophers død for å selge en T-skjorte. Dette er respektløst, frastøtende, og utnyttelse på sitt verste! skrev hun.

Også Sharon Osbourne (64), kona til Black Sabbath-legenden Ozzy Osbourne (68), var lite begeistret for T-skjortene.

- Jenter, dere har ikke fortjent retten til å sette ansiktene deres sammen med musikkikoner. Hold dere til det dere kan ... Lip gloss, skrev hun i et innlegg på Twitter, fulgt av et bilde av én av rocketrøyene, der Kendall Jenners ansikt er trykket over et bilde av Ozzys skikkelse.

Saken fortsetter nedenfor.

Både Jenner-søstrene og merket deres kom med offisielle beklagelser etter kritikken. Der innrømmet de blant annet at designet på T-skjortene var dårlig gjennomtenkt:

«Merkevaren ønsker å beklage, spesielt overfor artistene som har dukket opp i serien. Vi mente ikke å være respektløse mot disse ikonene og vi forstår at dette var fullstendig skivebom» het det i en av uttalelsene, gjengitt av Los Angeles Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer