Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jahn Teigen er død:

- Som person og idé blir han stående

Jahn Teigen ble i høst hedret med musikalen «Optimist».

«OPTIMIST»: Teaterprodusent Hedvig Hjorth sto bak musikalen «Optimist», som i høst var å se på Chateau Neuf. F.v: Hilde Lyrån, Jan Martin Johnsen, Gustav Nilsen, Hans Marius Hoff Mittet, Charlotte Brænna og Jonas Rønning. Foto: Andreas Fadum
«OPTIMIST»: Teaterprodusent Hedvig Hjorth sto bak musikalen «Optimist», som i høst var å se på Chateau Neuf. F.v: Hilde Lyrån, Jan Martin Johnsen, Gustav Nilsen, Hans Marius Hoff Mittet, Charlotte Brænna og Jonas Rønning. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Mandag kveld døde den folkekjære artisten Jahn Teigen, i en alder av 70 år. Det opplyste hans manager, Trond Lie, til NTB.

Få norske artister har hatt en like lang og omfattende karriere som Jahn Teigen, som har gitt ut mer enn 40 album og konkurrert i hele 14 Melodi Grand Prix-finaler.

I anledning hans 70-årsdag i høst, ble mange av hans musikalske høydepunkter hyllet gjennom musikalen «Optimist» på Chateau Neuf i Oslo. I musikalen, som fikk varme omtaler i pressen, sørget flere profilerte musikalartister og komikere for å gi kjente Teigen-låter som «Min første kjærlighet», «Mil etter mil» og «Det vakreste som fins» nytt liv.

- Fenget alle aldersgrupper

Blant de medvirkende i musikalen var skuespiller, musiker og sceneartist Hans Marius Hoff Mittet.

- Dødsfallet kom kanskje ikke helt uventet, men det er likevel veldig trist, sier Hoff Mittet.

POPULÆR: Musikalen ble hyllet både av anmelderne og fansen. Foto: Andreas Fadum
POPULÆR: Musikalen ble hyllet både av anmelderne og fansen. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Han benytter anledningen til å hylle Jahn Teigen, som han omtaler som en «stor artist».

- Jahn Teigen fenget alle aldersgrupper, han snakket til alle. Det ble ekstra tydelig for meg under denne musikalen, sier Mittet, og fortsetter:

- Som person og idé blir han stående.

FOTOGRAFI: Dagbladets fotografer har fulgt Jahn Teigens liv i nesten 50 år. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Selv om «Optimist» har gått på Chateau Neuf gjennom hele høsten, var Teigen selv aldri frisk nok til å overvære oppsetningen.

- Vi håpet i det lengste at han skulle komme på premieren, men dessverre gikk ikke det. Heller ikke på 70-årsdagen var han frisk nok til å ta turen. Likevel var han veldig til stede hele veien, da vi sendte ukentlige klipp, videohilsener og meldinger, og vi fikk hilsener tilbake fra ham, sier Mittet, og legger til at Teigen var svært fornøyd med musikalen som var til ære for nettopp ham.

- Turte å være banal

Også komiker Jonas Rønning var å se i oppsetningen. Han forteller til Dagbladet at han brukte nettopp Jahn Teigen som inspirasjon i sin rollekarakter, og at Teigen som person var en av grunnene til at han takket ja til rollen.

- Det at han var både komiker, sanger og artist var ganske spesielt med Jahn Teigen. Han turte å være banal, og det lyktes han godt med. Han har vært en stor inspirasjon. Han viste at det går an å være morsom og tullete, for så i neste øyeblikk formidle varme og følsomme tekster gjennom musikken sin, sier han, og legger til:

- Jeg tror nok det vil gå en del generasjoner før vi får oppleve en liknende artist igjen.

FØRNØYDE: Selv om Jan Teigen selv aldri fikk anledning til å se musikalen, var tilbakemeldingene hans svært positive, forteller Hans Marius Hoff Mittet og Hilde Lyrån. Foto: Andreas Fadum
FØRNØYDE: Selv om Jan Teigen selv aldri fikk anledning til å se musikalen, var tilbakemeldingene hans svært positive, forteller Hans Marius Hoff Mittet og Hilde Lyrån. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Rønning forklarer at artistene gjennom musikalen fikk anledning til å høre Teigens musikk i ny drakt, noe Rønning selv satte stor pris på.

- Da fikk jeg et nytt blikk på tekstene, de kom liksom enda tydeligere fram for meg.

- Har satt spor etter seg

- Jeg føler jeg har vokst opp med Jahn Teigen. Det er nesten litt sånn Anne-Cath. Vestly, Thorbjørn Egner og Jahn Teigen, sier Hilde Lyrån, og fortsetter:

- Han har satt spor etter seg på en veldig sterk måte.

Lyrån omtaler det som en ære å få være en del av oppsetningen som hyllet Teigens musikk, og forteller at hun tror han selv var stolt over musikalen.

- Han hadde jo et repertoar som var utømmelig, og det var utrolig gøy å få jobbe med tekstene hans. Jeg tror han var stolt over å bli hedret gjennom denne musikalen.

HYLLET: Se Anita Skorgan fremføre klassikeren «Mil etter Mil» på Lindmo-scenen. Video: Lindmo, NRK Vis mer

Ikke minst var det gøy å framføre musikalen, sier Lyrån, og forklarer at hun ble enda mer bevisst på det enorme spennet og mangfoldet i musikken hans. Det bar også musikalens publikum preg av. Publikum kunne ha et aldersspenn fra små barn til eldre opp i 80-90 år, forklarer hun til Dagbladet.

- Det ble skikkelig karaoke-stemning i salen, nettopp fordi Jahn Teigen var et slags allemannseie som alle har et forhold til.

Hele Norges coronakart