DØD: Designer Sonia Rykiel er død, 86 år gammel. Hun har vært en pioner innen mote, og startet allerede på 60-tallet med design av egne klær. Foto: AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON, NTB scanpix
DØD: Designer Sonia Rykiel er død, 86 år gammel. Hun har vært en pioner innen mote, og startet allerede på 60-tallet med design av egne klær. Foto: AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON, NTB scanpixVis mer

Sonia Rykiel er død

Den anerkjente designeren ble 86 år. 

(Dagbladet): Den anerkjente franske designeren Sonia Rykiel er død. Det melder AFP på Twitter via familien.

Ifølge franske Le Figaro sier Rykiels datter Nathalie at moren døde som følge av Parkinsons i Paris i natt.

86-åringen har hatt en stor karriere som designer under eget navn, men er kanskje godt kjent her til lands for sitt samarbeid med H&M i 2010.

Hun har også laget sengetøy i samarbeid med La Redoute.

Dronninga av strikk

Ifølge Vogue begynte Rykiel å designe allerede i 1962, da hun som gravid lagde sine egne gensere som passet ordentlig. Da hun åpnet sin første butikk seks år seinere, tiltrakk hun seg kunder som Brigitte Bardot og Audrey Hepburn.

Designeren er spesielt godt kjent for sine strikkede plagg, og selges ifølge motemagasinet i over 1000 butikker verden over. Ifølge The Telegraph ble hun omtalt som «dronninga av strikk».

Hun er ikke lenger kreativ leder for merket sitt, men har holdt seg i selskapet for det.

I 2009 ble hun tildelt The Order of Légion d'Honneur, som er den høyeste franske utmerkelsen man kan få. Rykiel fikk det for sine solide 40 år i motebransjen.

Da designeren var 66 år ble hun diagnostisert med Parkinsons, men holdt det hemmelig i over 15 år. Hun har siden skrevet en bok om tida.

- En av de største

Moteekspert og Vixen-redaktør Ida Elise Eide Einarsdottir sier til Dagbladet at Rykiel har vært en av vår tids viktigste designere.

- Hun var en av verdens største og mest innflytelsesrike moteskapere. Hun var både kreativ, unik, leken og ikke minst fargerik - et friskt pust på den franske motescenen, forteller hun og fortsetter:

- Dronninga av strikk som går inn i motehistorien som en utrolig inspirerende og fascinerende kvinne, moteskaper og fashionista, konstaterer moteeksperten.

H&M-SAMARBEID: I 2010 samarbeidet Rykiel med den svenske klesgiganten H&M. Bildet er fra visningen i Paris i desember 2009. Foto: EPA/YOAN VALAT, NTB scanpix
H&M-SAMARBEID: I 2010 samarbeidet Rykiel med den svenske klesgiganten H&M. Bildet er fra visningen i Paris i desember 2009. Foto: EPA/YOAN VALAT, NTB scanpix Vis mer