Sonja viser deg sine hjem slik du aldri har sett dem

Les dronning Sonjas personlige beskrivelse av kongeparets luksuriøse eiendommer, og se de eksklusive bildene.

(Dagbladet): - Som barn og ung gikk jeg i barnetog som alle andre i Oslo og funderte alltid på hvorledes det kunne se ut innenfor den veldige fasaden, skriver dronning Sonja om slottet i boka «Kongens hus - alle kongeparets hjem».

Dagbladet kan i dag presentere noen av bildene fra den ferske boka, der dronninga inviterer leserne inn til alle de kongelige eiendommene.

Noen av disse er aldri tidligere vist for offentligheten.

Nervøs dronning - Var dronningen nervøs og hadde hun motforestillinger mot å slippe det norske folk inn i de mer private boligene?

- Ja, helt klart. Det er ikke enkelt. Man lurer av og til på, har man latt dette gått for langt? Men kongen og jeg har kommet til at dette lever vi godt med, og håper også at andre vil ha glede av det, sier dronning Sonja til Dagbladet på dagens pressekonferanse.

NY BOK:  «Kongens hus — alle kongeparets hjem» er en ny bok som gir et unikt og eksklusivt innblikk i kongeparets boliger. Faksimile Orfeus forlag
NY BOK: «Kongens hus — alle kongeparets hjem» er en ny bok som gir et unikt og eksklusivt innblikk i kongeparets boliger. Faksimile Orfeus forlag Vis mer

Kongeparet disponerer i alt 10 eiendommer i tillegg til det nyoppussede Kongeskipet og Kongevognen. Omfattende restaureringsarbeider er utført på de fleste av eiendommene

Sov alene I det arbeidet har den kunstinteresserte dronninga bidratt med sin kompetanse innenfor interiør og utsmykninger.

Dronninga beskriver i boka blant annet hvordan hun gikk fram før det enorme, og omdiskuterte, oppussingsprosjektet på slottet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg bestemte meg for å ta fatt på oppgaven ved å bo i alle soverommene. En natt av gangen, alene. Jeg klarte å sove meg gjennom alle gjesteværelser og soverom for øvrig.

- Gjenspeiler oppussinga dronningas personlige smak?

MØTTE PRESSEN: Pressesjef Marianne Hagen viser dronning Sonja hvor hun skal stå under lanseringen av boka «Kongens hus» på Oscarshall (Bygdøy) Til høyre ser vi kunsthistoriker Ole Rikard Høisæther, arkitekturprofessor Thomas Thiis-Evensen og fotograf Espen Grønli som alle har bidratt i boka.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MØTTE PRESSEN: Pressesjef Marianne Hagen viser dronning Sonja hvor hun skal stå under lanseringen av boka «Kongens hus» på Oscarshall (Bygdøy) Til høyre ser vi kunsthistoriker Ole Rikard Høisæther, arkitekturprofessor Thomas Thiis-Evensen og fotograf Espen Grønli som alle har bidratt i boka. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er jeg ikke så sikker på at den gjør. Vi har jo mange fagmennesker med oss, men noe er det nok, sier hun til Dagbladet i dag.

- Skjønte ikke omfanget I boka skriver dronninga også om sitt personlige forhold til hver enkelt av eiendommene.

- Alle bygningene trengte oppgradering av sanitære anlegg, nye røropplegg, elektriske installasjoner, og interiørene måtte moderniseres eller få løft etter dagens krav. (...) I ettertid kan jeg si at vi heldigvis ikke skjønte det totale omfanget. Da hadde vi kanskje ikke hatt mot til å gi oss i kast med oppgaven, skriver dronninga i bokas forord.

- Kunne blitt ensomt Dronning Sonjas nære forhold til mange av bygningene kommer klart fram, og hun deler villig noen av sine sterkeste minner, deriblant hennes første nervøse besøk på Kongeskipet.

I boka kommer det også fram hvor viktig det har vært for kongeparet å skape seg et miljø der de kan være private.

- Kongen og jeg hadde levet et ganske ensomt liv dersom vi ikke kunne invitere venner til felles aktivitet, være seg på fjellet, ved sjøen eller på havet, skriver dronninga.

- Hvor føler dronninga seg mest hjemme?

- Det må jeg si er i nesten alle hus, faktisk. Disse husene er jo også brukt til forskjellige årstider. Og så er vi veldig priveligerte som har Kongsgården også som passer til så utrolig meget, sier hun på presskonferansen.

- Har dronningen sin egen kosekrok?

- Ja, nesten i hvert hus tror jeg. I alle fall et arbeidssted jeg liker å være.

- Ikke «hjemme-hos» I tillegg til dronningens bidrag har arkitekturprofessor Thomas Thiis-Evensen og forlegger og kunsthistoriker Ole Rikard Høisæther skrevet utfyllende tekster om hver av eiendommene.

Bygdøy kongsgård:- Mest av alt forbinder jeg Bygdø Kongsgård med dronning Maud. Det er først og fremst hennes ånd som råder i hus og park. 
- Vi fant et lite hus, som viste seg å være min svigerfars lekehus. Det ble satt i stand, fikk nytt tak, malt og satt ut i parken igjen. I dag leker våre barnebarn i det samme huset, og har sine hemmelige møter her, skriver dronningen. Bildet er av havestuen. Foto: Espen Grønli/Orfeus forlag.
Bygdøy kongsgård:- Mest av alt forbinder jeg Bygdø Kongsgård med dronning Maud. Det er først og fremst hennes ånd som råder i hus og park. - Vi fant et lite hus, som viste seg å være min svigerfars lekehus. Det ble satt i stand, fikk nytt tak, malt og satt ut i parken igjen. I dag leker våre barnebarn i det samme huset, og har sine hemmelige møter her, skriver dronningen. Bildet er av havestuen. Foto: Espen Grønli/Orfeus forlag. Vis mer

Alle fotografier er tatt nye for boken av fotograf Espen Grønli, som fanger opp de betydelige restaureringsarbeidene.

- Dette er ingen hjemme hos-reportasje, men en dokumentasjon av en kulturarv som Kongeparet har oppgradert og forvalter på en eksepsjonell måte, sier Ole Rikard Høisæther i Orfeus forlag.

- Positivt samarbeid Han kjenner ikke til at noe annet kongehus har åpnet sine hjem på tilsvarende måte. At dronning Sonja i tillegg har skrevet innledningen til hvert avsnitt i boka, samt forord, gjør prosjektet unikt i internasjonal sammenheng, hevder forleggeren.

- I ett og et halvt år har jo jobbet med foto-opptak av eiendommene. Samarbeidet med Det kongelige hoff har vært utmerket og positivt fra første stund, sier han.

Høisæther vil ikke si hvor stort opplag boka har, men regner med at det kommer til å trykkes flere ganger.

Mågerø: - De unge arkitektene skulle hjelpe oss å skape vårt drømmehus som ramme om et skjermet privatliv om sommeren.
- Spennende samtidskunst er plassert der det er mulig. Det er herlig å se hvor godt samtidens uttrykk gjør seg i dette bygget.
- Barnebarna er ivrige til å plukke markjordbær og moreller, de er kløppere i svømmebassenget, utforsker landskapet og kommer gjerne på besøk, skriver dronningen. Foto: Espen Grønli/Orfeus forlag.
Mågerø: - De unge arkitektene skulle hjelpe oss å skape vårt drømmehus som ramme om et skjermet privatliv om sommeren. - Spennende samtidskunst er plassert der det er mulig. Det er herlig å se hvor godt samtidens uttrykk gjør seg i dette bygget. - Barnebarna er ivrige til å plukke markjordbær og moreller, de er kløppere i svømmebassenget, utforsker landskapet og kommer gjerne på besøk, skriver dronningen. Foto: Espen Grønli/Orfeus forlag. Vis mer
Ledaal: - Ledaal har vært sentrum for det selskapelige liv i Stavanger i over to hundre år, og det var også ved festlige anledninger jeg først ble kjent med huset. 
- Det som imponerer mest er letthet i interiøret, preget av Louis Seizes dekor, empire og rokokko. Mitt favorittrom er Altanværelset i annen etasje, skriver dronningen. Bildet er av
Festsalen på Ledaal. Foto: Espen Grønli/Orfeus forlag.
Ledaal: - Ledaal har vært sentrum for det selskapelige liv i Stavanger i over to hundre år, og det var også ved festlige anledninger jeg først ble kjent med huset. - Det som imponerer mest er letthet i interiøret, preget av Louis Seizes dekor, empire og rokokko. Mitt favorittrom er Altanværelset i annen etasje, skriver dronningen. Bildet er av Festsalen på Ledaal. Foto: Espen Grønli/Orfeus forlag. Vis mer