Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nick Cave and the Bad Seeds:

Sønnen døde i tragisk ulykke. Nå tar Nick Cave bladet fra munnen om sorgen

Arthur Cave ble bare 15 år gammel. 

I SORG: Artisten Nick Cave, kjent som både soloartist og vokalist i bandet Nick Cave and the Bad Seeds, mistet sønnen sin i en tragisk ulykke i 2015. Nå snakker han for første gang ut som sorgen som rammet han og familien. Foto: NTB Scanpix
I SORG: Artisten Nick Cave, kjent som både soloartist og vokalist i bandet Nick Cave and the Bad Seeds, mistet sønnen sin i en tragisk ulykke i 2015. Nå snakker han for første gang ut som sorgen som rammet han og familien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den australske musikeren Nick Cave (59) mistet i 2015 sin 15 år gamle sønn, Arthur Cave. «Where The Wild Roses Grow»-sangeren har ikke uttalt seg offentlig om sorgen siden da - annet enn i musikken.

I et nytt intervju med The Guardian forteller 59-åringen at han har hatt lyst til å fortelle om sønnen, men at han ikke har klart det - før nå.

- Det er mye jeg har hatt lyst til å fortelle om Arthur, men jeg har vært for redd, forteller han.

- Et forræderi

Cave forteller at han skrev mye musikk rett etter sønnens bortgang. Ternkingkast fem-albumet «Skeleton Tree», som kom ut i fjor høst, ble av Dagbladets anmelder beskrevet som «dynket i sorg og smerte».

- Jeg skrev en rekke sanger etter at Arthur døde, men jeg følte at det var et forræderi mot hva vi gikk gjennom da det var som verst, og ikke minst overfor Arthur, forteller han.

Sangene som ble til i sorgprosessen var ikke optimale for Cave.

- Jeg følte at de ikke hadde tilstrekkelig med følelser, så jeg droppet dem.

Ikke alt gikk i søpla. Noe av det Cave hadde skrevet ble brukt som voiceover i filmen «One More Time with Feeling», dokumentaren om artisten. Musikeren har i retrospekt innsett at tekstene han skrev i sorgprosessen var sterke. Han har imidlertid gått videre til andre ting.

MISTET SØNNEN: Cave og kona Susie mistet det kjæreste de eide i 2015. Foto: NTB Scanpix
MISTET SØNNEN: Cave og kona Susie mistet det kjæreste de eide i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Cave er kjent for å tale i metaforer og koder, spesielt i musikken. I The Guardian-intervjuet taler han derimot ganske direkte når han for spørsmål om hvordan tiden etter dødsfallet var.

- All omtanken vi mottok etter Arthurs bortgang fra folk vi ikke kjente, spesielt gjennom sosiale medier, fra folk som likte musikken min og strakk hånda ut, var helt ekstraordinær, sier han.

For Arthurs tvillingbror Earl har de siste åra utvilsomt vært tunge. Cave kan fortelle at han har fått et bedre forhold med sønnen etter ulykken, og at de blant annet hører på The Smiths sammen.

- En blid og elsket gutt

15 år gamle Arthur Cave døde etter å ha falt ned fra en klippe i den britiske kystbyen Brighton i 2015. 15-åringen ble fraktet til sykehus like etter fallet, men døde senere av skadene han pådro seg.

Det ble senere påvist i obduksjonsrapporten at han var påvirket av LSD da han falt i døden.

- Vår sønn Arthur gikk bort tirsdag kveld. Han var en vakker, blid og elsket gutt, uttalte Nick Cave og hans kone Susie i en pressemelding etter hendelsen.

Nick Cave og kona Susie har vært gift siden 1999 og fikk Arthur og tvillingbroren i 2000. Cave forkastet som nevnt ikke alle tekstene han skrev etter at sønnen døde. Noe ble brukt som voiceover i dokumentaren om hans eget liv, etter ønske fra regissør Andrew Dominik.

De fleste av oss vil egentlig ikke forandres, sier han i en voiceover på traileren.

- Men hva skjer når en situasjon oppstår som er så katastrofal at du bare må forandre deg, sier han og fortsetter:

- Du forandrer deg fra en kjent person til en ukjent person. Så, når du ser deg selv i speilet, kjenner du igjen den personen du pleide å være? spør en tydelig preget Cave i filmen.